Lauantai, 03.04.2010

Blogi, lauantaina 03.04.2010

Tänään avataan Lopella markkinakausi. Lopen keskusta järjestää jälleen Lankalauantain Markkinat torilla ja paikalla koko päivän paljon myyjiä ja toivottavasti paljon väkeäkin. Itse olen markkinatunnelmissa kello 11.30-13.00 ja lupasin lehti-ilmoituksessa tarjota kahvit kaikille jotka haluavat. Eli hihasta vain nyppäämään ja juttusille ja kahville. Toivotaan, että sade ei tulisi kiusaksi. Hieman harmaalta näyttää tämä lankalauantain aamu ainakin Lopella.

Tänään sitten illalla menemme katsomaan ensi-iltaan Riihimäen Nuorisoteatterin Reko Lundánin kirjoittamaa ”Teillä ei ollut nimiä”. Viivi Saarelan ohjaama näytelmä kertoo 15-vuotiaista kaksosista Akista ja Liisasta ja heidän yksinhuoltajaperheestä. Tragikomedian keinoin. Nuorisoteatterin tämän kevään esitys on tehty itseasiassa yhteistyössä Riihimäen Teatterin kanssa. Siellä Aina joku eksyy -näytelmä Reko Lundania sekin ja itseasiassa tämä Nuorisoteatterin Teillä ei ollut nimiä on tuon isoveljensä tekemän näytelmän ”itsenäinen jatko-osa”. Odotamme innolla. Ja mikä hienoa jälleen pääsemme nauttimaan Kino-Sammon ainutlaatuisesta tunnelmasta. On hienoa, että se on saanut jatkua ja toivotaan, että paikka on turvattu jatkossakin ja tuo hieno tunnelmakin säilytetään. Näin uskon.

Tästä Nuorisoteatterin aiheesta sainkin hienoisen aasinsillan MTV3:sen uutiseen jonka otsikko ihmetytti ja oli surullista luettavaa. Maikkari kertoi tänään, että ”Sijaisperhe usein väkivallattomampi paikka lapselle”. Onhan tuossa otsikossa tosin jotain positiivistäkin, mutta tuntuu hurjalta, että niin ei siis aina olisi. Eikä siis olekaan. Poliisiammattikorkeakoulun tutkimus paljastaa nimittäin, että oman kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset joutuvat aikuisten väkivallan kohteiksi myös sijoituskodeissaan, vaikkakin siis harvemmin kuin omien vanhempien kanssa asuttaessa. Lähisuhdeväkivallasta olen kirjoittanut täälläkin usein ja toivotaan, että näitäkin säädöksiä voimme tiukentaa edelleen ja turvata kaikille turvallisen kodin kaikissa tilanteissa ja nollatoleranssin fyysiselle, mutta myös henkiselle väkivallalle niin omassa kodissa kuin aivan ehdottomasti myös sijoituskodeissa. Myös nämä pyhät usein vaikeita aikoja ja toivotaan, että perheissä rauhat säilyy ja annamme toisillemme vain aikaa ja läheisyyttä.

Mutta nyt sitten kohta Lopen toria kohden. Pieni aamu reippailu ja markkinaostoksille ja juttusille. Nähdään.

….

Hieno päivä Lopella markkinakauden avauksessa. Sääli, että eilinen kevätaurinko oli nyt muilla mailla ja hieman tihkua taivaalta, mutta muuten erinomainen avaus. Kiitokset siis Lopen keskustalaisille Alhon Aimon johdolla hienoista Lankalauantain Markkinoista. Mukana tori täynnä myyjiä ja hienosti ostajiakin ja tottakai hienoa, että saimme Lopelle myös maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttilankin ja myös kollegani Kauppilan Matin Vasemmistoliiton teltalle. Meillä ei tällä kertaa ollut omaa telttaa paikalla, mutta olin luvannut kahvit kaikille halukkaille ja ihan mukavasti kuppeja saikin tarjoilla. Hyviä keskusteluja niin kuntamme tulevaisuudesta mm. päivähoidosta, kouluista ja sosiaali- ja terveyspuolenkin suuruudistuksesta ja sitten valtakunnan juttuja mm. reumasairaalasta ja mediamaksustakin. Olen todella iloinen, että loppilaiset ovat ottaneet minut kansanedustajanaan tällä tavalla vastaan ja ylikaikkien mahdollisten rajojen yhteydenottoja tulee ja palautetta ja ideoitakin. Arvostan tällaista luottamusta ja luottamuksen ilmapiiriä todella korkealle. Oli hauska miten eräskin herra tuli toteamaan, että ”sä olet meille oma kansanedustaja”. Näin olen yrittänyt toimia ja ollakin ja mukava, että siinä olen kohtuullisesti siis onnistunutkin. Asioista voidaan ja varmasti aina silloin tällöin ollaankin eri mieltä, mutta hyvä keskusteluilmapiiri on tärkeä ja olen vakuuttunut, että vain yhteispelillä selviämme tulevistakin haasteista kotikunnassamme kuin myös laajemminkin.

Mutta nyt sitten kohti iltaa ja Riihimäen Nuorisoteatterin Lundán-ensi-iltaan. Odotukset RNT:n hengen mukaisesti todella korkealla ja olen vakuuttunut, että ei tarvitse pettyä. Erinomainen teksti, hyvät tekijät ja upea paikka. Kaikki elementit kohdallaan. Palataan aiheeseen huomenna. Ensi-ilta alkaa vasta yhdeksäntoista ja venynee varmasti myöhään ennen kuin kotiin ehdimme.

….

Nyt kello siis jo 22.35 ja juuri hetki sitten vasta Riihimäeltä takaisin Lopelle ja kotiin. Voin sanoa, että häkellyttävä ja mahtava. Kertkaikkisen hieno On Lundán-tulkinta ja näytelmä joka on samaan aikaan ahdistava, tunteikas, tuskallinen ja onnellinenkin. Taidokasta tragediaa ja hersyvää ironista komediaa. Palaan huomenna laajemmin. Silmäkulmat kostuivat ja nauruakin riitti. WAU!

Kommentit