Lauantai, 01.12.2012

Blogi, lauantaina 01.12.2012

Mannerheim oli ylentänyt Mannerheim-ristin ritari Erkki Raappanan kenraalimajuriksi 31.12.1941. Raappana saapui kutsusta Mannerheimin vieraaksi Mikkelin Päämajaan ajallaan, mutta everstin ruusukkeet kauluslaatoissa. Marsalkka ärtyneenä kysyi:

– Enkö ole ylentänyt Teidät kenraalimajurksi. Missä ovat leijonat?
– Herra Marsalkka. Rukajärven metsissä ei ole leijonia mutta kylläkin peuroja.
– Jaaha, vai peuroja. Tästä meidän tuleekin keskustella, tyyntyi Mannerheim nopeasti.

Tänään aloitamme Sakon kanssa uuden perinteen. Minulla syntyi muutamia vuosia sitten ajatus vaalia myös Marsalkka Mannerheimin elämäntyötä metsästäjänä. Tästä syntyi ajatus Mannerheim hirvijahdista ja tänään se toteutuu Lopelta Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalta lähtien Kytäjän maille ja illalla Marskinkin käyttämään Vanajanlinnaan illalliselle.

Sain ajatukselleni siunauksen hetki sitten edesmenneeltä kreivi Mannerheimiltä, suvun vanhimmalta. Hän lähetti minulle eduskuntaan kirjeen ja oli ilahtunut, että haluamme vaalia Gustav Mannerheimin metsästäjä-perintöäkin.

Kello kohta seitsemän ja aika suunnata Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalle. Aamiainen siellä. Ja matkaan.

Palaan kuvin päivään huomenna.

Kello 18.28 ja jahtipäivä takana. Hieno päivä vaikka hieman kylmää olikin. Kaksi pitkäksi venynyttä ajoa joista toinen kaksi ja puolituntia ja toinenkin parituntinen. Vaikka koirat hyvin ajoivatkin ja minun eteeni vielä toisessa jahdissa emän ja vasan toivatkin niin ilman saalista nyt jäimme. Mutta kertakaikkisen upea päivä ja hienoja tarinoita mm. Mannerheimin metsästysharrastuksesta ja muustakin perinteestä.

Eli uusi perinne tästä alkaa aivan varmasti ja miksi ei. Onhan itse Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja juuri Lopella ja samalla alueella hänelle tutut jahtimaat Kytäjällä ja myös Vanajanlinna jota hän myös metsästyspaikkanaan käytti. Metsästysperinteet Marskilta siis vahvasti täällä Hämeessä.

Mutta nyt raittiinilman myrkytys. Tai ainakin lähelle. Illalla vielä syömään ja huomenna sitten vapaapäivä Antin Adventin ja muun parissa.

Upea ilta. Juhlavissa tunnelmissa – arvoisissaan paikoissa – Marskin jalanjäljissä sai päätöksensä ensimmäinen Mannerheim Hirvijahti. Suuri kiitos, että Sako otti ideastani kopin ja tällainen tapahtuma järjestyi. Olen iloinen ja tyytyväinen, että perinnettä vaalitaan nyt näinkin. Suuri kiitos siis Sakolle ja Marskin Majalle, Kytäjälle ja Vanajanlinnalle. Kaikki oli juuri niin.

 

 

 

 

Kommentit