Lauantai, 01.10.2011

Blogi, lauantaina 01.10.2011

Moni politiikantoimittaja ja seuraaja varmasti hieraisi tänään aamulla ihmeissään silmiä. Viime päivien uutisanalyyseissään ja kolumneissaan he ovat toinen toisensa jälkeen todenneet, että Sauli Niinistön kannataus tulee laskemaan ja muiden nousemaan. Tämän eteen ja hyväksi on käytetty tuhansia palstamillimetrejä.

Mutta suomalaiset eivät taidakaan nyt totella politiikantoimittajia. Ainakin gallupit kertovat aivan muuta. Ilta-Sanomien syyskuun gallupissa Niinistölle mitattiin 54 prosentin kannatus, mutta nyt kuukautta myöhemmin. Siis periaatteessa koko ehdokasasettelun selvittyä Timo Soinia myöten Niinistön kannatus onkin noussut 62 prosenttiin. Tämä tuorein gallup tehtiin Taloustutkimuksen toimesta tällä päättyvällä viikolla. 

Viime viikkoina palstatilaa ovat saaneet erityisesti Paavo Lipponen, Timo Soini ja Paavo Väyrynen. Mutta mitä sitten kuukaudessa on tapahtunut kannatuksissa. Tässä tuoreimmat luvut ja suluissa perässä edellisen mittauksen luvut.

Sauli Niinistö 62 (54), Timo Soini 9 (8), Paavo Lipponen 7 (12), Paavo Väyrynen 6 (8), Pekka Haavisto 6, Eva Biaudet 5 ja Paavo Arhinmäki 3 prosenttia. 

Merkillepantavaa on siis se, että Lipposen kannatus on kampanjan alkaessa lähtenyt selkeään ja jyrkkään laskuun. Ja samanlainen vaikutus on ollut myös Paavo Väyrysen maakuntakiertueella. Ja mielenkiintoista on muuten sekin, että myös Timo Soinin ilmoittautuminen presidenttikisaan on nostanut hänen kannatustaan vain prosenttiyksikön. 

Mielenkiintoisia aikoja siis elämme. Sauli Niinistön sanoi voi kuitenkin todeta, että tulokset ovat yllättäviä, mutta varmaan tulee toisensuuntaisiakin tuloksia.

Se nyt alkaa näyttää kuitenkin entistä todennäköisemmältä, että median hehkuttaman ”titaatientaiston” toinen suunniteltu tähtiesiintyjä ei enää pääosan rooleihin kelpaa. Also starringiksi onkin nousemassa nyt perussuomalaisten Timo Soini ja toinen kierros tultaisiinkin näyttelemään siis tähtikaksikolla Niinistö-Soini. Se olisi tämän hetken puoluekartankin mukaan mielenkiintoisin yhteenotto.

Vai saako Väyrynen vielä joukkonsa kansaan ja kirisi kakkoskierrokselle? Keskustan kannatus puolueenakin kaipaisi sellaista piristysruisketta ja sellaista itse heille toivonkin. Ja miten SDP ottaa vastaan jatkossa Nato-myönteisen oman ehdokkaansa. Näyttää siltä, että Lipponen ei enää kuitenkaan kelpaakaan Jutta Urpilaisen johtamalle SDP:lle.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Ensi-iltaan on enää muutama viikko.

Ryhdy siis sinäkin presidentintekijäksi netissä: Presidentintekijäksi. Ja tule mukaan ensi-iltaankin. Lippuja nyt saatavana: Presidentin Ensi-iltaan.

Tänään illalla ystävän syntymäpäiville, mutta päivä jo muuten paketissa. Upeasta syyspäivästä tulikin nautittua ja piipahdin myös Riihimäen Graniitin torilla. Siellä ViRiKeen syyspäivä ja lavalla monenlaista ohjelmaa Nuorisoteatterin esityksistä lähtien. Niin ja tavanmukaan myös Vuoden ViRiKeläisen julkistaminen. Tällä kertaa työstä Riihimäen kaupunkikeskustan eteen ja hyväksi palkittiin Cafe Feeniksin yrittäjä Tiina Numento. No ei olisi voinut oikeampaan valinta osua.

Mutta jotain tuo Graniitti kyllä kaipaisi ehdottomasti. Ei ole keskustatorina ottanut oikein tuulta purjeisiin ja minusta olisikin nyt järkevää ottaa oikein koko kaupungin yhdeksi kärkihankkeeksi torin herättäminen henkiin. Se voisi esimerkiksi alkuun lähteä siitä, että poistaisi torilta toripaikkamaksut ja houkuttelisi jopa jollain keinolla paikalle ainakin yhtenä iltana viikossa myyjiä. Jos torilla olisi esimerkiksi yhtenä arki-iltana kesän ajan vaikkapa Musakan Paulin lohi- ja kalateltta, ja esimerkiksi Ketosen Helenan tuoretori perunoineen, marjoineen, sienineen ja muine sesonginmukaisten tuotteiden kanssa, joku käsityömyyjä ja vaikkapa kukkatori niin uskoisin, että peliavautuisi aivan uudella tavalla. Läpi kesän vaikkapa torstai-iltaisin toukokuusta elokuun loppuun tällainen laadukas myyjäjoukko aina paikalla niin se houkuttelisi asiakkaita, tekisi kanta-asiakkaita ja imisi paikalle myös muita myyjiä. Nyt autio ja tyhjä tori mieluumminkin karkottaa ihmiset muihin kaupunkeihin. Mitä mieltä olisitte?

 


Kommentit