Lauantai, 01.01.2011

Blogi, lauantaina 01.01.2011

Hyvää uutta vuotta vielä kertaalleen täälläkin!

Ainakin uutisten mukaan uusivuosi on otettu maassamme vastaan ilman suurempia vahinkoja. Hyvä niin. Ilotulitteiden käsittelyyn ja käyttöön tuli uusia pelisääntöjä ja ainakin nyt näyttäisi ohjeistukset toimineen. Toivottavasti jatkossakin.

Yöllä vuoden vaihtuessa maamme sai myös kuusi uutta kuntaa. Kuntaliitoksissa syntyneet kunnat. Kuopioon liittyi Karttula, Kangasalaan Kuhmalahti ja uusi Akaa syntyi Kylmäkosken ja Akaan liitoksessa. Muut uuden kunnat ovat Lapinlahti ja Varpaisjärvi ja Orimattila ja Artjärvi sekä Vöyrin kunta joka syntyi Vöyri-Maksamaan ja Oravaisten liitoksesta. Kuntia on nyt siis 336, kun vielä viisi vuotta aiemmin niitä oli yli 430. Uusia liitoksia on jo nyt myös sovittu. Oulun seudulla esimerkiksi vuonna 2013 tapahtuu peräti viiden kunnan yhdistyminen ja syntyy uusi 182 000 asukkaan Oulu.

Mediassa on rummutettu aikalailla muutamia muutoksia mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Esimerkiksi se, ettäö tv-lupamaksu nousee 1,,20 euroa kuukaudessa on saanut minusta aivan kohtuuttoman paljon palstatilaa. Tänään tv:n katselu maksaa siis 67 senttiä päivässä. Tai toisena on kauhisteltu passin hinnannousua. Passin joka hankitaan maksimissaan kerran viidessä vuodessa. Eli viiden vuoden passi kallistuu viidellä eurolla. Euro vuodessa siis lisää hintaa. Tästä kauhea mekkala mediassa. Hieman jopa hymyilytti. Jopa MTV3 oikein teki pitkän insertin uutisiin miten hinnat nousevat juuri näissä tapauksissa.

Samaan aikaan kovin on pienelle jäänyt näiden uutisten. Vuosi 2011 tuo isompiakin muutoksia arkeen. Suurin muutos sosiaaliturvassa on takuueläke, joka tulee voimaan maaliskuun alussa. Eli noin 120 000 suomalaista, 10 %:lla kaikista Suomen eläkeläisistä,  on oikeus takuueläkkeeseen. Suurin osa heistä saa Kelasta kotiin kirjeen ja hakemuslomakkeen tammikuun lopulla. Ja nyt ei siis ole mitään kiirettä vaan hakemuksia otetaan Kelassa vastaan vasta helmikuussa.

Takuueläke korottaa Suomen vähimmäiseläkkeen 687 euroon kuukaudessa. Täyden kansaneläkkeen saajalle korotus on 101 euroa ja parisuhteessa olevalle tätäkin enemmän eli lähes 170 euroa kuukaudessa. Takuueläkkeen saajista 65 % on naisia, jotka ovat jääneet lähes vaille työeläkettä.

Kansaneläkeindeksi nostaa myös etuuksia. Myös kansaneläke, perhe-eläke, rintamalisät, vammaistuet, sotilasavustus sekä työttömän peruspäiväraha ja työmarkkinatuki nousevat indeksikorotuksen verran. Elinkustannusindeksi nostaa elatustukea ja elatusapuja vuoden 2011 alusta 2,38 %. Täysimääräinen elatustuki nousee noin 3 euroa ja on vuoden alusta 142,86 euroa kuukaudessa lasta kohden.

Myös yleisessä asumistuessa hyväksyttäviä enimmäisasumismenoja korotetaan vuokrien muutosta vastaavasti.  Asumistuen tulorajoihin tehdään inflaatiotarkastus 1,4 %:n, joka sekin säilyttää tuen reaalitason ennallaan. Valtioneuvoston asetuksen mukaiset korotukset otetaan huomioon seuraavassa asumistuen tarkistuksessa.

Eläkkeensaajan asumistukeen vaikuttavien asumismenojen enimmäismääriä korotetaan 3,6 prosenttia. Ja tämäkin korotus siis vastaa asumistukea saavien toteutunutta vuokrien nousua.  

Myös asumismenoina hyväksyttäviä kiinteistön hoitomenoja tarkistetaan. Valtioneuvoston asetuksen mukaiset korotukset huomioidaan seuraavassa asumistuen tarkistuksessa, joten maksussa olevat tuet pysyvät siihen saakka ennallaan.

Muutoksia tapahtuu myös energian suhteen. Vanha, tuttu ja turvallinen 95 bensa korvaantuu nyt pumppujen tyhjentyessä uudella E10-bensalla. Taustalla meidän ja koko EU halu vähentää liikenteenkin päästöjä. E10-bensiini käy 70% bensiinikäyttöisistä autoista eli ei suurta muutosta tästäkään. Hinta hieman halvempi ja niin. Tämä on siis osa energiauudistusta, jossa ohjaavana tekijänä muuten päästövähennykset. Uusi verotus ottaa siis huomioon kauttaaltaan energian päästöt ja tukee erityisesti uusiutuvaa energiaa.

Iso juttu on myös tänään voimaan tullut laki, josta jo syksyllä paljon kirjoitinkin. Eli nyt siis puhun laista joka teki myös kotona tapahtuvista lievistä pahoinpitelyistä virallisen syytteen alaisia. Eli enää ei ole uhrin itsensä päätettävissä meneekö asia eteenpäin vaan nyt tämä turva on kaikilla. Esitutkinnan aloittaminen ei ole enää riippuvainen uhrin tahdosta. Uudistus koskee kodin lisäksi myös työpaikkoja. Iso uudistus.

Ja iso on myös kotikuntalain uudistus, joka antaa nyt kaikille meille suomalaisille oikeuden valita kotikuntamme. Eli enää ei laitoshoitokaan ole esteenä muutolle vaan myös pysyvään laitoshoitoon joutunut nuori, vammainen tai ikäihminen voi muuttaa haluamaansa kuntaan vaikkapa sukulaisten ja lastensa lähelle. Ja muuttuu ei tarvitse mitään muuta syytä kuin oman tahdon. Kova juttu.

Tässä nyt jotain uutisoivaa seuraavaksi 🙂 

Uusi vuosi ja uudet kujeet naapurissakin. Iso asia oli yöllä se kun Viro siirtyi euroon. Näin euromaita on jo 17 ja samalla Euroopassa jo yli 330 miljoonaa ihmistä käyttää euroja jokapäiväisissä asioissaan. Aivan kivuttomasti ei uusi valuutta Virossa käyttöön tule. Nimittäin virolaisista miltei 40 prosenttia vastustaa euroon siirtymistä. Pääministeri Andrus Ansip totesikin, että ”Viron kruunuissa on hienoja kuvia, mutta sijoittajat pitävät enemmän euroista”. Toivotaan, että kaikki menee hyvin Virossa ja euron suhteen muutenkin. Olen vakuuttunut, että se on meidän kaikkien yhteinen etu huomennakin.

Uudenvuoden päivä on ollut mitä rentouttavin. Aamusta ensin ulkoilemaan Loppijärven rantaan. Pekkalan tintit saivat lisää ruokaa ja uudenvuoden kunniaksi myös pähkinöitä. Hauskat olivat jäljet hangessa kun kettu tai joku muu nälkäinen kulkija oli puusta repinyt alas ja matkaan kokonaisen talimakkarapötkön. Ehkäpä nälkäänsä siis ja hyvä niin. Nyt kuitenkin uutta ja tuoretta jälleen tarjolla ja toivotaan, että pikkuiset ehtivät tästä nauttimaan.

Ilta tänään kummitytön pikkuveljen syntymäpäivillä ja olikin mukava nähdä paljon tuttuja ja ystäviä siellä. Ensi kesäksi jo eilen ja tänään suunnittelimme uudenlaista kesäjuhlaa. Joentaan kylä saa olla paikkana ja muuta kerrotaan myöhemmin. Loistoidea Makkaramäen Äijältä.

Mutta nyt koti-ilta. Hetki tässä töitä koneen ääressä ja sitten tv:n ääreen. Jos vaikka niin.

Tässä vielä linkki eiliseen Säästö-Karien ilotulitusvideoon. Perinne joka vetää väkeä Lopelle joka uudenvuoden aatto aina ilta kuudelta pidemmältäkin. Ja niin kuin videosta näette niin matka kyllä kannattaa tehdä.

 

Kommentit