Lasten syntymäpäivätkin juhlittiin siirrettyinä – Suomi vasta pohtii työryhmässä koronapassia, kun Tanska jo luopuu niistä ja siirtyy vanhaan normaaliin

Blogi, lauantaina 28.08.2021

Eilen Viikon Parkkosen lähetyksessä Alfa TV:llä annnoin kehuja hallitukselle koronan ensimmäisen vuoden hoidosta ja sitten moitteitä tästä toisesta vuodesta. Ja niinhän se on mennytkin. Vuosi 2020 meni vielä koronatoimien osalta hyvin ja kavala tauti saatiin pidettyä kurissa ja nuhteessa. Myös ihmiset pitivät rajoituksia oikeutettuina ja niitähän se isolta osin olivatkin. Ehkä jälkikäteen ajateltuna Uudenmaan eristäminen ja sulku oli ylimitoitettua ja toki maskisuositukset ja rokotusten aloittaminen kesti ja ontui. Mutta ihan kelvollisesti uudesta tilanteesta selvittiin.

Pöydässä myös Pekkalan oman puutarhan omenoita, luumuja, päärynöitä yms. Suomen Luonnon päivän kunniaksi!

Moitteita toimittaja Tommi Parkkosen uudessa ajankohtaisohjelmassa annoin sitten koronan toisen vuoden hoidosta. Ja annan edelleen. Tänä vuonna toimet ovat olleet lähinnä sekoilua ja häröilyä ja yleensä on näyttänyt siltä, että ministeri Krista Kiuru puuhaa yhtä ja muu hallitus ei tiedä mitä. Ja isoimmat miinukset tietenkin tulee rokotusten heikosta liikkeelle lähdöstä ja sujumisesta ja myös tapahtuma-alan ja matkailu- ja ravintola-alan kohtuuttomista ja turhaan pitkitetyistä rajoitustoimista. Ja isoin epäonnistuminen on tämä koronapassin estely ja viivyttely. Vielä hetki sitten Kiuru ja myös pääministeri Sanna Marin pitivät koronapassia yhteiskunnan sulkuvälineenä. Nyt näemme mitä tällainen toiminta on aiheuttanut. Meillä yhteiskuntaa laitetaan jälleen uudestaan kiinni, tapahtuma- ja kulttuurialaa rajoitetaan rajusti ja myös ravintola-alalle on määrätty tiukempia rajoituksia. Ja myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa on päätetty uudelleen rajoittaa toisenlaisista lupauksista huolimatta. Ja samaan aikaan koronapassia käyttäneet maat avaavat yhteiskuntaa ja mm. Tanska kertoi luopuvansa jo syyskuun alussa kaikista koronarajoituksista ja myös samalla koronapassista. Oikea-aikaisesti käyttöönotettu koronapassi on siis jo tullut tiensäpäähän ja turhaksi ja Tanska voi siirtyä ei mihinkään uuteen normaaliin vaan siihen kaivattuun vanhaan normaaliin. Koronatoimista voidaan luopua kokonaan.

Emme saa tyytyä mihinkään uuteen normaaliin.

Meillä näyttää pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus keskustan tuella tyytyvän nyt jonkinlaiseen uuteen normaaliin. Puhutaan, että maskit jäisivät jollain tavalla pysyviksi ja mitä kaikkea muuta niin sen aika näyttää. Minusta tällaiseen ei pitäisi tyytyä, vaan oikeasti tavoitella määrätietoisin askelin, että yhteiskunnassa voidaan palata koronaa edeltävään aikaan eli ns. vanhaan normaaliin. Siihen meillä tarvitaan vielä koronapassia, mutta sillä tavalla pääsisimme kuitenkin jo tielle kohti tätä. Avata yhteiskuntaa ja pitää tapahtumat käynnissä.

Jotenkin tuntui uskomattomalta, että vielä tälläkin viikolla olemme joutuneet kokoomuksen riveistä perustelemaan miksi koronapassia kannatamme ja miksi sitä tarvitaan.

Tanskan terveysministeriön kertoi tällä viikolla, että 10.10 lähtien Tanskassa ei koronaa enää luokitella yhteiskunnalle vaaralliseksi sairaudeksi. Maassam rokotekattavuus on ennätyskorkealla 80 prosentissa ja tautitilanne hallinnassa. Maa siis luopuu näin jo 18 kuukautta kestäneistä poikkeusoloista. Entinen maailman onnellisin kansa taitaa siis ottaa tittelin meiltä pian takaisin.

Mutta meillä Suomessa lasten ja nuorten arkeakin edelleen rajoitetaan. Itse esitin jo tällä viikolla, että meilläkin pitäisi nyt luopua jo koronan ilmaantuvuuteen perustuvista koronarajoituksista ja siirtyä sairaalassa olevien määrään perustuviin toimiin. Esitys jäi kovin vähälle huomiolle, mutta olen varma, että tähän vielä tullaan. Ihmisten ymmärtänyt tätä nykymenoa kohtaan heikkenee. Ja syystäkin. Niin minunkin.

No, me tänään sitten puolivuotta myöhässä pääsimme juhlimaan onneksi isomman lapsemme syntymäpäiviä. Rokotekattavuus hyvä ja myös tarjoilutkin. Onnea rakas esikoisemme!

Ja illalla vielä sitten Heikkilän Suopellolle eli Hunsalan Pelto-Seppälän kesäkauden ”päättäjäisiin”! Hyvää oli jälleen!

 

Kommentit