Lasten kartingrata kyllä saadaan kiinni, mutta ei luontoa tuhoavaa kaivosta.

Blogi, torstaina 15.11.2012

Joskus tuntuu, että erinäinen kaksinaismoralismi ohjaa tätäkin maata. Puhutaan kaksoisstandardeista ja kaksinaismoralismistä. Tuntuu, että ympäristöviranomaisiakin ohjaa joku tällainen voima. 

Muuhun lopputulokseen ei nimittäin voi tulla kun samaan aikaan seuraa miten ympäristölupien kautta ajetaan alas vuorotellen kaikki tämän maan kartingradat ja motocrossradat kuin myös pienet lentokentätkin. Yksi valitus tai sitten iloisesti ketjutettu saman valittajan valitusrumba saa siis kyllä polvilleen pikkutyttöjen ja poikien harrastuspaikat ja vuosikymmeniä toimineet radat ja pienkonekentät. Tai vuosikymmeniä taajamissa ja kylissä toimineet huoltoasemat saadaan nurin ympäristöluvilla hetkessä ja samalla raivattua tilaa toisille toimijoille.

Mutta samaan aikaan yksi kaivos tuhoaa luontoa kiihtyvällä ja epäselvällä tahdilla Talvivaarassa. Tuntuu uskomattamalla, että vasta vuosia toiminut kaivos voi tehdä tällaista jälkeä.

Pääministeri Jyrki Katainen totesi, että ”Nyt meidän pitää estää ympäristön pysyvä vahingoittuminen ja saada vastauksia, niin että vastaavat ongelmat voidaan välttää.”

Nyt pitää asia hoitaa huolella ja niin, että ympäristötuhot korvataan yrityksen toimesta ja sen jälkeen huolella selvitetään onko kaivos jatkossakin suurempi uhka ympäristölle kuin piskuinen kartingrata, joka se kyllä polvilleen saadaan virkamiesten johdolla helpostikin.

En siis itse nyt esitä, että Talvivaara pitäisi sulkea lopullisesti. Ja minusta luontoa voi hyödyntää kunhan se tehdään vastuullisesti ja niin että lähiluonto ei pilaannu samalla. Tämä koskee kaikkea toimintaa luonnossa.

Mutta minusta on tärkeää, että kainosyritys voi jatkaa toimintaansa niin että se pystyy maksamaan mittaviksi nousevat korvaukset ympäristötuhosta itse. Mutta en voi sitäkään hyväksyä, että tuhon annetaan vain rahan kiiluna silmissä jatkua.

Voi tätä elämän menoa. Kantakaa vastuunne.

Isyysvapaa siis jatkuu. Ja täydellisenä. Ja toivottavasti ympäristö on yhtä hyvä näille lapsille tulevaisuudessa ja heidän lapsilleenkin. Se on muuten meidän poliitikkojen minusta yksi tärkeimmistä ohjenuorista.

Isyysvapaalla en ole kommentoinut eilistä vanhuspalvelulakia enkä tänään saatua sote- ja kuntarakennesopuakaan. Enkä kommentoikaan. Mutta tulen sen tekemään varmasti vielä monta kertaa kun asiat tässä etenevät. Sen nyt totean, että olen tyytyväinen, että SDP laittoi jälleen ”ulkoistamiskortin” piiloon neljäksi vuodeksi ja tänään hyväksyi nykyisen toimivan käytännön sosiaali- ja terveyspalveluissa myös jatkossakin. Kunnat siis vastaavat palveluista ja tuottavatkin varmasti valtaosan, mutta myös yksityisiä vanhustenhoivakoteja voi olla tulevaisuudessakin tässä maassa ja myös vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliiton tarjoamaan koululaisten iltapäivähoitoa jne. Vaalihuuma siis helpotti ja jälleen järki voitti tai palasi.

Mutta en syvemmälle nyt mene vaikka koti onkin jo hiljentynyt yöunille.

Illalla piipahdin mummolareissulla myös Hämeen Kokoomuksen syyskokouksessa Riihimäellä moikkaamassa tuttuja. Hyvä porukka saatii jälleen jatkamaan työtä puolueemme piiritasolla ja uskoisin, että hyviä vaalituloksia ja muitakin tuloksia tulee jatkossakin. Onnea siis Juha Rostedtille puheenjohtajuudesta ja erittäin paljon Anni Puntilalle piirimme varapuheenjohtajuudesta. Anni on vasta 21-vuotias nuori tekijä. Oli 2011 mukana todella merkittävällä panoksella minun vaalikampanjassa ja nyt otti ison askeleen eteenpäin politiikassa. Se oli tosin harmi, että valtuustopaikka Hämeenlinnan valtuustossa jäi vielä neljän äänen päähän. Se oli niin lähellä. Mutta sen lupaan, että Annista tulemme vielä kuulemma ja monta kertaa. Onnea myös toisena varapuheenjohtajana jatkavalle Marjo Kotioja-Partaselle ja koko piirihallitukselle. Hyvä porukka.

Mutta minä poika se jatkan isyysvapaata vielä huomenna ja viikonlopunkin. Kivaa aikaa.

Kommentit