Lasten ja nuorten hyväksi pitää tehdä kaikki.

Blogi, lauantaina 15.09.2012

Hieman surullisena lueskelin eilen ministeri Paavo Arhinmäen kirjoitusta, jossa hän vähenksyi ja ilkkui Tasavallan Presidentti Sauli Niinistön nuorten syrjäytymistyölle. Itseasiassa voisi hyvin kysyä, että eikö ministeri voisi juuri laittaa kuntoon sen resurssipuolen ja arvojohtajana presidentti sitten herätellä meitä muuten tähän työhön? Siis ihan niitä tavallisiakin asioita jotka aivan varmasti auttavat jokaista lasta ja nuorta elämän tiellä. Mutta on totta, että pelkät arjen neuvot ja kodin välittäminenkään ei silloin välttämättä auta kun tilanne on päässyt tai päästetty pahaksi. Silloin yhteiskunnan pitää tarjota muuta apua ja se on sitten neuvolan erikoispalveluita, koulun riittäviä resursseja moniammatilliseen osaamiseen, erityisnuorisotyön panostuksia ja pahimmillaan myös parasta mahdollista osaamista huostaanottojen ja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluidenkin suhteen. Mutta tämä sektori kuuluukin nimenomaan maamme hallitukselle ja siellä yhtenä puoluejohtajana Paavo Arhinmäellekin.

Mutta en kuitenkaan ymmärrä, että miten on Paavo Arhinmäeltä pois jos tässä työssä myös presidentti on lopultakin aktiivinen. Ja herättelee suomalaista yhteiskuntaa tähän tilanteeseen ja meitä ihmisiä huomaanaan arjen pienetkin merkit.

Presidentti Sauli Niinistön ajatuksesta syntynyt arjen ammattilaisten kokoama Ihan tavallisia -työ tähtää siis tähän.  Lasten ja nuorten parissa työtä tekevät arjen ammattilaiset ja kasvatuksenkin ammattilaiset ovat koonneet koonneet yhteen ehdotuksia, jotka saattavat helpottaa arkea. Itse asiassa arjessa aika pienet asiat ja teot riittävät ihmeen pitkälle.

Kampanjan nettisivuilla kirjoitetaan:

” Ei ole vain yhtä syytä siihen, miksi elämän tapahtumat joskus karkaavat käsistä. Vain harvoin edes jälkikäteen tiedämme, miksi on käynyt niin kuin on käynyt.

Jotain tiedämme: apua ja tukea tarvitseva voi olla sinun lapsesi, lapsenlapsesi, sisaresi, veljesi, naapurisi tai ystäväsi. Me kaikki olemme osallisia.

Ihan tavallisten asioiden, arkikeinojen, avulla me aikuiset voimme yhdessä tehdä lasten ja nuorten arjesta turvallisempaa.

Kaikki ei sovi kaikille. Jokin ehdotus voi olla yhdelle tärkeä, toiselle itsestään selvä tai kolmannelle mahdoton toteuttaa käytännössä. Tässä esiteltävät arkikeinot ovat alku. Nyt täytyy ottaa edes pieni askel eteenpäin. Yksikin teko voi joskus olla ratkaiseva.

Mitä voimme tehdä yhdessä? Mihin sinä voit tarttua? Millaista tukea odotat naapureiltasi ja lähipiiriltäsi? Miten voit itse tukea?

Voimme yhdessä tehdä lasten ja nuorten arjesta hieman parempaa. 
Ihan tavallisilla asioilla. Ihan heti.”

Lisää ihan tavallisia pieni arjen asioita on netissä: www.tavallisia.fi

Vaikea ymmärtää mitä pahaa tässä on ministeri Paavo Arhinmäki. Itse toivon, että sinäkin lähdet mukaan tähän työhön. Urheilu- ja kulttuuriministerinä olet paljon vartijana myös resurssien näkökulmasta. Voisitko esimerkiksi mahdollistaa sen, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä liikunnan ja sportin pariin. Tänä päivänä se jää monessa perheessä kalliista kuukausi- ja vuosimaksuista kiinni. Ehkä liikunnan ja urheilun rahaa kannattaisi ohjata tänne lisää.

Tai sitten suunnata kulttuurinkin voimavaroja hieman niin, että ihan tavallisetkin lapset ja nuoret pääsisivät niistä nauttimaan.

Tule Paavo Arhinmäki ihmeessä mukaan.

Nyt uusi aamu ja hieman syyssateinen. Katsotaanpa mitä tänään keksitään. Kalenterissa hieman ohjelmaa, mutta saa nähdä mitä kaikkea tämä syyskuun lauantai tuo tullessaan.

Rallicrossia Hyvinkään Vauhtipuistossa.

Tänään upea päivä rallicrossin parissa. Penkalla motorsportti on toiseksi parasta. Tottakai parasta itse autossa. Mutta tänään siis hieno päivä Vauhtipuistossa penkalla nautiskellen SM-sarjan päätöskilpailusta. Mestarit olivat tänäänkin mestareita ja Atro Määttä ajoi voittoon eikä siis lähtenyt varmistelemaan Suomenmestaruuttaan joka olisi toki tullut vähemmälläkin. Super Carin mestaruus siis hoitui hienolla ajolla vaikka päivän avauslähdössä Atron auton rengas rikkoutuihin. Mutta jotain miehen vauhdista kertoi sekin, että tässäkin lähdössä hän toi autonsa kolmella renkaalla kakkosena ruutulipulle. Mutta A-finaalista voitto ja sinetti kauden 2012 Suomenmestaruudelle rallicrossin kuninkuusluokassa. Kakkoseksi tänään Hyvinkäällä Harri Arola ja kolmanneksi sitten kotiradalla ajanut Martti Kankku Simonen. Kankulle tällä ajolla SM-pronssia. Hopea Aki Karttuselle.

Legendaarisessa rallicrossin paluun ykkösluokassa eli SRC:ssä Joni-Pekka Rajala ajoi upean päivän. Jontulle SM-kultaa ja Jari Kokolle vaikean päivän jälkeen hopeaa ja JP Peltokankaalle pronssi. Siis miksi paluuluokka. No siksi, että aikanaan kun rallicrossia alettiin uudestaan ajamaan näyttävästi Suomessa ja nostamaan takaisin Matti Alamäen aikojen loistoon niin tämä SRC oli juuri se alun pääluokka. Silloin monta kautta sain toimia sarjan pääselostajana ja kiertää kesät tätä sorasirkusta ja täytyy myöntää, että tänään hieman haikea mieli niistä ajoista. Hienoja muistoja paljon ja paljon hehkutuksia ja menoa. Se oli aikaa se.

Autokrossin mestaruus oli ratkennut jo edellisessä kisassa Honkajoelle Jarno Kukkolalle. Tänään mieshen vauhti riitti latauksen jo mentyä vain neljänteen sijaan. Voittoon Ville Rautiainen ja voitto varmisti hänelle myös SM-pronssin. Pasi Korhoselle tämän päivän vauhti ja kakkosija varmisti myös SM-hopean.

Mutta huikea päivä Vauhtipuistossa. Kiitos siitä ja onnea vielä mestareille. Ensi viikonloppuna sitten EM-sarjaa Kouvolan Tykkimäessä ja toivotaan, että Suomipojat saunoo sielläkin.

Tänään myös ajettiin Keravalla rallin SM-sarjan päätös. Hieman ihmettelin, että AKK oli laittanut kaksi SM-sarjaa ja vielä ratkaisua samalle viikonlopulle ja vielä naapurikaupunkeihin. Jäi siis tänään ralli rallicrossin varjoon minulle. Esapekka Lappi oli jo mestaruutensa ratkaisut ja tänään ei panosta siis nelivetoluokassa enää ollut edes kilpailun voitostakaan kun Juha Salo jätti kilpailun väliin ajoi kansainvälistä kisaa Kiinassa. Kaksivetoisissa mestariksi Joonas Lindroos ennen tämänpäivän voittajaa Ville Hautamäkeä. SM-pronssi Andreas Ambergille. Ison luokan kärki siis tänään Esapekka Lappi, Joni Nikko ja Sakari Vierimaa. SM-mitalit kuitenkin EP:lle, hopea Juha Salolle ja pronssi Riku Tahkolle.

Mutta sellainen päivä tänään. Sitten muutama tunti puhelimessa soitellen viime hetken ehdokaskalasteluja ympäri Suomen. Muutama taisi napatakin ja muutama vielä miettii. Huomenna jatketaan vaalitunnelmissa ja toivottavasti saamme vielä pari hyvää ehdokasta lisää. En nyt kaupunkeja ja kuntia tässä paljasta, mutta katsotaan nyt. Hyviä nimiä työnalla.

Nyt päivä pakettiin. Huomenna jatketaan.

 

Kommentit