Lasten hyväksikäytön ei pidä vanheta rikoksena koskaan.

Blogi, keskiviikkona 12.09.2012

Murha ei vanhene koskaan. Se on tuttu toteamus ja murhia tutkitaan aina tulevat ne sitten esille uusien todisteiden valossa koska tahansa.

Sama ei kuitenkaan tapahtu seksuaalirikosten ja lasten hyväksikäyttötapauksten kohdalla. Näiden kohdalla on edelleen olemassa ajallinen rajoite syytteen nostamiselle. Se siis käytännössä tarkoittaa sitä, että rikos ns. vanhenee kun aikaa kuluu eikä siitä enää voida nostaa syytettä.

Siis lapsen raiskaaminen, insesti, pedofilia ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö vanhenevat rikoksina eikä niistä joudu enää vuosien päästä vastuuseen. Vuonna 2006 syyteoikeutta näissä rikoksissa pidennettiin. Rikoslain 8 lukuun tehtiin tarkennus jonka mukaan lapsiin kohdistuneiden hyväksikäyttörikosten ja myös alle 18 vuotiaan nuoren henkilöön kohdistuneen raiskauksen, törkeän raiskauksen, mutta myös sukupuoliyhteyteen pakottamisen syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan uhrin täyttäessä 28 vuotta. Eli 10 vuotta siitä kun uhri täyttää 18 vuotta.

Uudistus oli hyvä, mutta nyt se on osoittautunut riittämättömäksi. Nykylakikaan ei siis vielä mahdollista pikkulapsiin kohdistuneiden törkeidenkään raiskauksien tutkintaa uhrin saavutettua keski-iän. On tapauksia joissa asiat ovat lähteneet purkeamaan vasta tässä vaiheessa ja lopulta laki on estänyt niiden loppuun selvittämisen. Ymmärrän, että usein näyttöongelma voi olla näissä tapauksissa vaikea, mutta niin on vanhoissa vuosikymmenten takaisissa murhissa, mutta niitä sentään voidaan tutkia.

Olenkin tehnyt nyt maamme hallitukselle esityksen joka muuttaisi Rikoslain 8 pykälää niin, että lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhenisi koskaan. Eikä myöskään alle 18 vuotiaan raiskaus, törkeä raiskaus tai pakottaminen sukupuoliyhteyteen. Vanhenemissäännöksiä pitää siis uudistaa niin, että syyteoikeus ei näissä lapsiin ja nuoriin kohdistuvissa sairaissa rikoksissa vanhene koskaan.

Samalla esitin, että lakia muutettaisiin Lastensuojelun Keskusliiton ehdotuksen mukaan myös niin, että lapsen seksuaalisen hyväksikäyttö -termin korvattaisiin laissa uudella rikosnimikkeellä lapsen seksuaalisen koskemattomuuden loukkaus.

Näissä rikoksissa meidän pitää tehdä kaikkemme niiden estämiseksi, mutta myös ratkaisemiseksi.

Aamusta jo ulkoasianvaliokunnassa mielenkiintoinen keskustelu Venäjän ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajan Pushkovin kanssa. Nyt hetki aikaa työhuoneessa ennen kuin orientoidutaan uuteen asentoon eli sportin parin jälleen. Tänään käymme läpi Iitin Moottoriradan eli Kymiringin nykytilannetta ja rahoitusta. Homma etenee.

Nyt jo ilta. Elämä lapselle ilta. Maikkarilta juuri fiilistelin kun kulttuurikummini Cheek veti hittinsä Anna mun olla syypää sun hymyyn. Sillä kertosäkeellä monenlaisia merkityksiä varmasti, mutta ehkä yksi on se, että Cheek jälleen tänäänkin sai monen pienen potilaan huulille hymyn. Hymyn tähän päivään ja hyvän hetken. 

Liikuttavia tarinoita ohjelmassa ollut monia ja muistetaan, että meistä jokainen voi joskus olla siinä tilanteessa kun tarvitsemme toisten apua. Yksi helppo tapa on kantaa yksi korsi kekoon on käydä luovuttamassa verta. Itse olen luovuttanut pian jo sata kertaa ja käyn tasan kahden kuukauden välein Veripalvelussa. Ei niin usein tarvitse käydä, mutta jos mahdollisimman moni kävisi edes pari kertaa vuodessa niin tilanne olisi paljon parempi. Kymmenisen vuotta sitten tai jotain sellaista ilmoittauduin itse myös luuydinluovuttajien rekisteriin. Nyt olen maailmanlaajuisessa rekisterissä mukana jos joskus joku leukemiapotilas löytäisi minun luistani avun. Kerran jo oli muutama vuosi sitten menossa luovuttamaan. Luovutusaikakakin oli jo sovitti eduskunnan syyslomalle. Juuri ennen luovutusta tuli tieto että minua ei tarvittukaan. En tiedä oliko syys surullinen vai iloinen. Toivottavasti potilaan lähipiiristä oli löytynyt lopulta vielä minuakin sopivampi luovuttaja.

Mutta hei, mieti sinäkin tällaisiakin auttajan mahdollisuuksia. Mene nyt ainakin verta luovuttamaan ja mieti myös tuota luuydinrekisteriä. Joskus se voi olla juuri sinä joka on ainoa joka voi auttaa. Oletko siihen valmis?

Verenluovutuksesta lisää täältä: Veripalvelu. Ja luuydinluovuttamisesta eli kantasoluluovuttamisesta täältä.

….

Mutta päivä siis tänäänkin työtä täynnä. Kymiringin parissa kävimme hyvän palaverin. Toivottavasti saamme nyt valtion osuuden kasaan ja hankkeen sitä kautta eteenpäin. Nyt näyttää hyvältä ja yhtiö perustetaan ja homma etenee. Tämä yksi sellainen minunkin lempilapsi. Lentävät suomalaiset ansaitsevat tämän kunnianosoituksen ja uudet junnumme ja tähdemme tämän paikan harrastaa ja kilpailla. Aiheeseen palaan varmasti.

….

Istunnossa tänään vain yksi äänestys ja keskustan välikysymyksen luku. Olin enemmän kuin tyytyväinen, että keskusta teki tämän välikysymyksen. Nyt pääsemme hyvin kertomaan sen mitä varten alunperin kokoomus ja keskusta lähtivät vanhuspalvelulakia säätämään ja millainen se parhaimmillaan on. 

 

Kommentit