Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia tule kautta linja tiukentaa – Oikeuden ei tule pohtia lapsen kohdalla suostumusta tai muutakaan, vaan lapsenraiskaus on aina raiskaus

Blogi, maanantaina 19.10.2020

Loppuviikosta julkisuuteen nousi Oikeusministeriön työryhmän esitys seksuaalirikosten uhrien asemasta. Esitysten arvioitiin laajan lausuntokierroksen lausuntojen mukaan heikentävän seksuaalirikosten uhreiksi joutuvien lasten asemaa. Erityisesti 12–15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista rangaistusten arvioitiin lievenevän uudistuksen toteutuessa.

Uudistuksen ongelmaksi muodostuisi juuri 12-15 -vuotiaat lapset. Alle 12-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen teko tuomittaisiin jatkossa aina lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen. Alle 12-vuotiaa kohdalla ei siis arvioitaisi lapsen vapaehtoisuutta, mutta sen sijaan useiden lausuntojen mukaan muutoksen jälkeen käräjäoikeuksissa arvioitaisiin sitten 12-15-vuotiaiden eli alimmillaan jo 12-vuotiaiden lasten vapaaehtoisuutta seksuaalisiin tekoihin. Muutoksen arvioidaan siis tosiasiallisesti laskevan nykyisen 16 vuoden suojaikärajan 12 vuoteen ja näin rangaistukset 12–15-vuotiaisiin lapsiin kohdistuvista vakavista seksuaalirikoksista lievenisivät. Uskomaton esitys Oikeusministeriön työryhmältä.

Otimme asiaan jo kantaa viikonloppuna kollegani Heikki Vestmanin kanssa. Sanoimme muutokselle tuomioiden höllentämisen osalta ehdottoman EI:in.

Lausuntokierosta läpi käynneessä HS:n uutisessa 16.10.2020 siiterattiin mm. Pohjois-Suomen syyttäjäalueen lausuntoa…

”Jos 12-vuotias tyttö haluaa omasta tahdostaan seurustella ja olla sukupuoliyhteydessä keski-ikäisen miehen kanssa, joka ei kehota, taivuttele tai houkuttele lasta, teko ei olisi säännösten mukaan rangaistava lapsenraiskauksena”.

Eihän se näin voi mennä. Samassa lausunnossa todettiin vielä, että ””Yleisesti huolestuttaa, että uudistus heikentää huomattavasti 12–15-vuotiaiden lasten asemaa, jos lapsi on itse aktiivinen ja suostuva osallistumaan sukupuoliyhteyteen. Tämän ikäisen kyky päättää seksuaalisesta toiminnasta ei ole yhtä kehittynyt kuin aikuisella”.

Itä-Suomen syyttäjäalue totesi kuvaavasti, että ”12–15 vuotiaita vastuutetaan varsin pitkälle seksuaalisista ratkaisuista ja asioista, joilta heitä on tähän saakka katsottu tarpeelliseksi suojata iän ja kehitystason vuoksi.”

Me vaadimme jo viikonloppuna Heikin kanssa oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonilta (rkp) välittömästi selvitystä hallituksen seksuaalirikossäännösten uudistuksesta. Oikeusministeriön työryhmän esitys seksuaalirikoksia koskevien rikoslain säännösten kokonaisuudistukseksi on siis todellakin aiheestakin herättänyt voimakasta kritiikkiä.

Heikki Vestman totesi kannanotossamme, että lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ovat olleet Suomessa lepsuja ja sotineet oikeustajua vastaan. Viime kaudella oikeusministeri Antti Häkkäsen johdolla vihdoin kovennettiin rangaistuksia. Nykyisen oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin valvonnassa valmisteltu seksuaalirikoksia koskeva kokonaisuudistus on tehnyt järkyttävän täyskäännöksen. Esitys on tyrmistyttävän taantumuksellinen ja ”heikentää huomattavasti 12-15-vuotiaiden lasten asemaa” kuten lausuntopalautteessa todetaan.

Sen sijaan, että yleisen oikeustajun mukaisesti pyrittäisiin suojelemaan lapsia nykyistä tehokkaammin pahalta ja rangaistuksia kovennettaisiin, onkin valmisteltu uudistusta, joka purkaisi lapsen suojaa. Oikeusministeri vastaa ministeriönsä esityksestä, ja nyt kysymys kuuluukin, ollaanko tekemässä muutosta, joka johtaisi lapsenraiskauksen rangaistusten lieventymiseen. Ministerin on välittömästi kerrottava, mikä on hänen ja hallituksen kanta esiteltyyn lapsen edun vastaiseen esitykseen ja onko hallitus niiden takana?

Nostimme esille lausuntopalautteesta myös näytön hankkimiseen liittyvät vakavat ongelmat. Uudet rangaistussäännökset johtaisivat muun muassa Itä-Suomen syyttäjäalueen lausunnon mukaan siihen, että ”näytön osalta jatkossa asia kohdentuu lapsen tekemisiin eli, 12-15 vuotiasta todennäköisesti syyllistetään hänen toiminnastaan”.

Onhan se kerrassaan vastenmielistä, että seksuaalirikoksen 12-vuotiaalta uhrilta tivattaisiin rikosprosessissa tämän käyttäytymisestä ja suostumuksesta. Kysymys kuuluukin, että aikooko pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus palauttaa Suomen 1800-luvulle, jolloin lapsiuhrilta tiedusteltiin ”haureuteen antautumisesta”? Vai onko suojaikärajan laskeminen 12-ikävuoteen jonkinlaista käsittämätöntä intersektionaalista kriminaalipolitiikkaa? Me kokoomuksessa emme tätä hyväksy, vaan haluamme kiristää rangaistuksia ja suojata uhria entistä tehokkaammin.

HS:n mukaan ”syttäjät tulkitsevat, että sääntely tehdään vain yhden tavoitteen saavuttamiseksi: tarkoitus on estää seurustelevia nuoria joutumasta turhaan rikosprosessin kohteeksi”. Mutta eihän nykyisinkään rangaistusta tuomita tilanteista, joissa kyse on suunnilleen samanikäisten, tasavertaisessa asemassa olevien nuorten seurustelusuhteesta, vaikka toinen osapuoli olisi alle 16-vuotias. Oikeustila on tältä osin  syytä säilyttää ja tämä ei todellakaan ole mikään syy lieventää seksuaalirikollisten tuomiota 12-15 -vuotiaiden lasten kohdalla. Tuomioita tulee kautta linja tiukentaa ja koventaa.

Lunta vähän maassa. Ei taida meillä ihan vielä sitä virallista ensilumen määritelmää täyttää, mutta vähän sentään. Talvea kohden mennään. Aamusta Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin läpikäyntiä ja sitten taidan nostaa muutamat myötälaukat uuden päivän kunniaksi. Illalla Lopen kunnanvaltuuston etäiltakoulu.

Kello 21.52 ja sehän meni juuri niin kuin suunnittelin. Mukava ja tuloksekas päivä ja mahtui sinne ne laukatkin lounasaikaan.

Kommentit