Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ei saa vanheta rikoksena koskaan – Kuin murha mistä jää henkiin

Blogi, perjantaina 16.10.2015

Viime vaalikaudella tein kollegani kanssa lakialoitteen siitä, että lapsen törkeä hyväksikäyttö ei vanhenisi rikoksena koskaan. Aloitteemme keräsi peräti 108 kansanedustajan allekirjoituksen. Enemmistö eduskunnasta siis tuki tavoitettamme. Tästä huolimatta asia ei edennyt yleisen periaatteenkaan mukaisesti viime vaalikaudella lakivaliokunnassa ja tänään uusinkin tuon lakialoitteen. Nykyinen oikeusministeri Jari Lindström on näyttänyt asialle nyt myös vihreää valoa ja toivottavasti saamme asian maaliin nyt. Laki voimaan tullessaan mahdollistaisi sen, että tapauksia voitaisiin käsitellä oikeudessa myös uhrin aikuisiässä ja ennen muuta sen, että tapaukset joissa tekijä jopa myöntää tapahtuneen saataisiin oikeuteen. Muistan kun viime kaudella tätä lakialoitetta valmistelimme ja tapasimme aiheen parissa pitkäänkin työtä tehneitä niin mieleeni jäi sanat, että ”hyväksikäyttö on kuin murha, mistä jää henkiin”. Lisäksi nimienkeruuprosessin aikana saimme yhteydenottoja insestin uhreilta, jotka ovat tiedostaneet tulleensa lapsena hyväksikäytetyksi vasta aikuisiällä. Esimerkiksi tekijän kuolema tai oman lapsen syntymä saattavat laukaista mielensisäisen prosessin. Ei ole lainkaan tavatonta, että uhri sulkee karmivan teon mielestään vuosikymmeniksi suojellen näin psyykettään. Syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi  rikos joudutaan kuitenkin hautaamaan, vaikka se olisikin tullut päivänvaloon.

Lakialoitteessa esitetään, että lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ei siis vanhenisi rikoksena koskaan. Nykyään rikos vanhenee kun uhri täyttää 28 vuotta. Syyteoikeus on enimmillään 20 vuotta. Sillä muserretaan ihmisenä olemisen ydintä. Jos rikos ei vanhenisi koskaan, se antaisi vakavan viestin siitä, miten me yhteiskuntana tällaiseen asiaan suhtaudumme. Viestin pitää olla selvä.

Kello 12.28 ja viikon viimeinen täysistunto pian. Takana jo aamun puheenjohtajatehtävä valtiovarainvaliokunnan ympäristö- ja asuntojaostossa rakentamisasioiden parissa ja myös valtiovarainvaliokunta. Työviikko siis kohta päätökseen ja luvassa tämän syksyn ensimmäinen hirvijahtiviikonloppu,

 

 

Kommentit