Naton Viron Ämärin Lentotukikohdassa – Puolustusvaliokuntien yhteistapaaminen Riigikogussa

Blogi, torstaina 15.10.2015

kokToinen Viro-päivä alkoi tänään vierailulla Naton Viron Ämärin Lentotukikohtaan. Äärimmäisen mielenkiintoinen vierailu ja täytyy kyllä todeta, että Virossa puolustusasiat on hoidettu hyvin ja myös varauduttu nykyaikaisiinkin uhkiin. Niistä saimme erinomaisen briiffauksen jo eilen mm. Naton Co-operative Cyber Defence -keskuksessa.

Ämärissä tänään saimme laajan katsauksen Viron ilmavoimiin mitä hoidetaan Nato-johtoisesti. Kentällä paljon erilaista kalustoa ja tässä muutamia kuvia mm. legendaarisesta A-10 Thunderbolt II:sta eli tuttavallisemmin Pahkasiasta. Konehan otettiin maataistelukäyttöön käyttöön jo 1970-luvulla ja kuvankin kone jo 1977, mutta edelleen aktiivisessa ja tehokkaassa käytössä. A-10 siis tukee maajoukkoja ja on suunniteltu myös taisteluihin maakohteita vastaan. Kone muuten aikanaan suunniteltu jo 1967 Neuvostoliittoa vastaan.

gggdd

Toisessa kuvassa sitten Eurofighter Typhoon -hävittäjä. Eurooppalainen yhteiskonehankehan on aikalailla tuore, mutta ei ole saavuttanut tai täyttänyt sellaisia odotuksia kuin sille aikanaan hinnan ja suorituskyvyn suhteen asetettiin. Konetta on toki jotku pitäneet yhtenä vaihtoehtona myös meille Hornetien seuraajaksi, mutta itse en pidä sitä todennäköisenä. Hieno kone, mutta ei paras eikä riittävän hyväkään.s

Iltapäivä sitten Viron puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Marko Mihkelsonin vieraana Riigikogussa. Virolle upea parlamenttitalo ja äärimmäisen mielenkiintoisen keskustelut niin puolustuspolitiikasta kuin ulkopolitiikastakin. Pitkä päivä ja tuhdisti lisää tietoa ja hyviä suhteita jatkoakin varten.

Kannattaa seurata mitä tapahtuu Ruotsissakin… Ehkä piankin. Ehkä yllättäenkin.

Kommentit