Lappilainen virkamies ei enää päätä kannattaako loppilaisen parturin tehdä hääkampaus – Aukiololainsäädännön kumoaminen luo lisää työtä

Blogi, tiistaina 05.01.2016

Tällainen oli tilanne vuodenvaihteeseen asti. Lapin ELY:ssä virkamies teki päätökset kauppojen ja parturi- ja kampaamoiden poikkeuslupahakemuksista. Poikkeuslupa tarvittiin esimerkiksi juhannuksen hääkampaukseen tekemiseen ja se maksoi muutaman sata euroa. Lappilainen virkamies tai ainakin Lapissa töitä tekevä virkamies siis tiesi paremmin kannattiko loppilaisen tai jonkun muun parturi-kampanjaan palvella asiakasta juhlakampauksen suhteen. Olihan tilanne surkuhupaisa.

2015-12-23 15.48.45_resized

Parturit ja kampaamot voivat vuodenvaihteesta lähtien olla avoinna itse parhaaksi katsomina aikoinaan. Enää ei poikkeuslupia tarvita pyhien hääkampauksiin eikä ilta-aukioloonkaan.

Poikkeuslupahakemukset niin vähittäiskauppojen kuin parturi- ja kampaamoliikkeidenkin aukioloaikojen osalta jäivät nyt historiaan. Eduskunta hyväksyi joulukuun puolivälissä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen äänin 145–31. Muutosta siis kannatti lopulta sitä ajaneiden meidän kokoomuslaisten lisäksi selkeä enemmistö eduskunnasta niin vasemmalta oikealle. Kauppojen aukioloajat vapautuivat 1.1.2016, kun Tasavallan presidentti vahvisti lain viime vuoden viimeisessä presidentin esittelyssä. Päätös vapautti vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Myymälät saavat nykyisin olla vapaasti auki viikonpäivästä ja myymälän koosta tai sijainnista riippumatta. Tärkeä kirjaus meille oli ns. pienen yrittäjän turvalauseke eli kauppakeskuksessa tai muussa myymäläkeskuksessa toimiva pienyrittäjä saa kuitenkin jatkossakin oikeuden pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa. Jokaiselle siis taataa oikeus vapaapäivää eikä tätä voida sivuuttaa edes kauppakeskuksen vuokrasopimuksilla ja – ehdoilla.

Vähittäiskauppoja sekä parturi- ja kampaamoliikkeitä koskevat aukiolosäännökset ovat olleet vaikeaselkoisia ja sekavia. Kaupan aukioloon on vaikuttunut lukuisat erilaiset asiat kaupan sijainnista maan alla renkaiden päällä olemiseen ja myytävistä tuotteista kaupan kokoon asti. Sallittu aukiolo on riippunut siis mm. myymälän toimialasta, myytävistä tuotteista, myymälän sijainnista, pinta-alasta, kellonajasta ja kalenterikuukaudesta.

Kaupan aukiolon vapauttuminen on yksi selkeä esimerkki turhan sääntelyn purkamisesta. Nyt meilläkin luotetaan siihen, että tuo kampaaja itse tai ruokakauppa tietää koska kauppaa kannattaa auki pitää. Esimerkiksi S-ryhmä kertoi heti meidän päätöksen jälkeen pidentävänsä yli 400 kaupan aukioloaikoja. Lidl kertoi myös kokeilevansa tämän vuoden aikana erilaisia aukioloaikoja eri myymälöissä. Siis parasta aukioloaika etsitään yhdessä asiakkaiden kanssa.  Esimerkiksi kesäsunnuntaisin voi suosituilla mökkipaikkakunnilla olla nykyistä pidempiä aukioloaikoja. Kuullostaa järkevältä.

K-ryhmän eli Keskon kauppiaat päättävät kukin itse jatkossakin kauppojensa aukioloajoista. Aukioloa pidennetään varsinkin lauantai-iltaisin ja uskoisin, että myös juuri loppiaisena, uudenvuoden päivänä ja muina turistienkin suosimina päivinä.

Tämä tarkoittaa siis parempaa palvelua meille kaupan asiakkaille, mutta pidemmät aukioloajat tarkoittavat myös lisätunteja ja varmasti myös lisää työntekijöitä kaupan alalle. Uudet aukioajat tuovat monille osa-aikaisille työntekijöille mahdollisuuden lisätunteihin. Kaupan liiton 2012 teettämä kyselyn mukaan viimeisen kahden vuoden aikana  38 prosenttia aukioloaikojaan muuttaneista yrityksistä on palkannut lisää osa-aikaisia työntekijöitä, 35 prosenttia on lisännyt osa-aikaisten tuntimääriä, 33 prosentissa yrityksistä on lisätty esimiesten ja yrittäjien työtunteja ja 26 prosentissa työtuntien tai työntekijöiden määrässä ei ole ollut muutoksia. Tilasto siis kertoo aukiolon vaikutuksista työhön.

Työ ja elinkeinoministeriölle eli TEM:lle Jari Karjalaisen ja Pertti Kiurun Helsingin kauppakorkeakoulussa tekemän tutkimuksen mukaan ”yhdessä Euroopan vapaimpien aukiolojen maista, Ruotsissa työllisyys kasvoi 1,5 prosenttia ja liikevaihto viisi prosenttia, kun aukioloajat vapautettiin”. ”Hinnat eivät peloista huolimatta nousseet, vaan tuottavuus parani selvästi. ”

Ja merkille pantavaa on sekin, että ”Helsingin ja Tukholman tavaratalojen viikkoaukioloaikoja vertailtaessa havaitaan Ruotsin vapaista aukioloajoista huolimatta viikkoaukioloajan olevan itse asiassa lyhyempi Tukholmassa kuin Helsingissä. Asiaa on tulkittu niin, ettei varsinkaan erikoistavarakaupan osalta ei näytä olevan kyse viikkoaukiolon pituudesta vaan aukioloaikojen ohjaamisesta tiettyihin ajankohtiin”. ”Vapaa aukiolo on kaupalle periaatteessa paras vaihtoehto, koska se antaa kullekin myymälälle periaatteessa vapauden päättää aukioloajoistaan myyntinsä ja kannattavuutensa kannalta parhaalla tavalla ”

Myös kansainvälinen IMF on todennut vuoden 2015 konsultaation loppulausunnossa, että esitys aukioloaikojen vapauttamisesta on tervetullut konkreettinen askel osaltaan hidastamaan työn tarjonnan supistumista ja pienentämään valtiontalouden pitkän aikavälin kestävyysvajetta. Esityksellä voi olla IMF:n mukaan välitön positiivinen vaikutus työllisyyteen ja kokonaistuotantoon.

Huomenna loppiaisena siis kaupan kilpailuasetelmaa ei enää vääristä annetut tai antamattomat poikkeusluvat vaan kauppiaat ympäri Suomen saavat itse päättää kannattaako kauppaa pitää auki. Ainakin eilen kun katselin uutisista turistimäärää pohjoisessa niin kaupanaukiololle näyttää olevan selvää tilausta. Ja varmasti urheilukilpailut jääkiekon nuorten MM-kisat etunenässä tuovat turisteja ja kauppaa myös tänne Etelä-Suomeen.

Pakkanen täällä etelässäkin paukkuu. Aamulla mittari näytti 21 asteen pakkasta. Jos nyt vaikka kuusen heittäisimme aluksi kokeilemaan tuota talvisäätä ja menisimme sitten itse perässä. Kaunis talvipäivä tänään ja nautitaan nyt siitä.

Illalla sitten jännitämme miten pikkuleijonien käy jäällä MM-finaalissa. Onneksi sillä jäällä ei kuitenkaan tällainen pakkanen pauku. Toivottavasti maaliverkot kuitenkin soivat.

Kommentit