”Laitetaan Suomi oikeaan asentoon. Nostetaan niin kuin ajokoira oikein päin jäljille.”

Blogi, lauantaina 12.10.2013

Tänään Järvenpäässä järjestettiin jo ties monennet Kokoomuksen puheenjohtaja ja päättäjäpäivät. Suomiuudistajat siis jälleen koolla ympäri Suomenmaan ja mikä hienointa tälläkin kertaa paljon sellaisiakin kokoomuslaisia joita en ole ennen nähnyt. Se on hyvä merkki ja merkki siitä, että puolue voi hyvin ja vetää ja uudistuukin.

Pääministeri Jyrki Katainen piti tänään ehkä uransa pisimmän linjapuheen. Aloittikin sanomalla, että ottakaa nyt hyvä asento sillä ”minulla ei ole kiire minnekään”. Onkin erittäin tärkeää, että puolueen puheenjohtajalla on aikaa omalle puolueelleen ja kenttä- ja järjestöväelle myös silloinkin kun hän hoitaa maamme tärkeintä tehtävää pääministerinä ja isänmaa vaatii käytännössä 24/7 työmäärän. Tänään oli siis kokoomuspäivä ja se näkyi väestä ja vaikeassakin tilanteessa uskoa tulevaan riitti, vastuunkantoa ja halua uudistaa. Voisi sanoa, että presidenttimme hengessä ja sanoin, koska tekemättä ei voi jättää.

Tuo blogini otsikko on pääministerin puheen yksi lause. Minusta hyvin kuvaava ja ennen muuta kuvaava siinäkin, että nyt vain suunta on muutettava. Velaksi emme voi tätä maata elättää ja pelkä talouskasvu ei tule maamme ongelmia enää ratkaisemaan. Tarvitaan siis rakenteellisia uudistuksia ja uudelleen jäljelle pääsyä.

Erinomainen puhe Kataiselta jälleen ja myös muutenkin paljon hyvää ohjelmaa ja verkostoitumista. Nämä puheenjohtaja ja päättäjäpäivät aina odotettu juttu ja jälleenkään ei tarvinnut pettyä.

Samalla puoluevaltuusto asetti seitsemän ensimmäistä EU-vaaliehdokasta ja hieman katsottiin yhdessä kenttäväen kanssa myös askelmerkkejä tulevaakin. Tästä on hyvä jatkaa.

Tässä vielä lyhyesti pääministeri Jyrki Kataisen tämän päivän linjapuheesta:

Pääministeri Jyrki Katainen painotti puheessaan, että hallitus tekee kaikkensa Suomen talouden kestävyyden vahvistamiseksi. Hän kuitenkin muistutti, että viime kädessä paikallistasolla ja paikallisten päättäjien aloitteellisuudella ratkaistaan Suomen kehityksen suunta. Joko kääritään hihat ja toimitaan tai sitten keskitytään rannalta huuteluun.

”Velvollisuutemme tulevia sukupolvia kohtaan on katsoa kokonaisuutta, etsiä ratkaisuja ja tehdä päätöksiä. Monet työntekoa lisäävät tai julkisen sektorin tuottavuutta lisäävät hallituksen rakennepoliittisen ohjelman pohjalta tehtävät uudistukset tulevat kohtaamaan suurta vastustusta. Moni suomalainen ajattelee vieläkin, että kyllä sitä saa uudistaa, kunhan eivät koske minun etuihini.”

”Meillä ei kuitenkaan ole mahdollisuutta jättää korjaavia toimia tekemättä. Tekemättä jättäminenkin on päätös, josta joutuu kantamaan vastuun. Historiankirjoituksen tuomio tulee olemaan tällöin kovempi – etenkin jos tiesimme mitä piti tehdä, mutta emme uskaltaneet.”

Pääministeri painotti, että vaikka hallitus toimii omassa roolissaan muutoksen ajurina, niin Suomen uudistaminen ei onnistu, ellei mukana ole koko joukkuetta.

”Viime kädessä paikalliset toimijat aktiivisuudellaan ja aloitteellisuudellaan ratkaisevat kehityksen suunnan.”

Puheenvuorossaan Katainen totesi, että kokoomuslaiseen ajatusmaailmaan kuuluu antaa valtaa ja vastuuta mahdollisimman lähelle yksilöä ja lähiyhteisöä. Tämä resepti pitää ottaa vahvemmin käyttöön myös nyt kuntapalveluja pelastettaessa.

”Suomea on rakennettu viimeiset vuosikymmenet ylhäältä päin lisäämällä valtion kontrollia paikallisista ja alueellisista toimijoista.  Tällaisessa yhteiskunnan murrostilanteessa, jossa suomalaiset pitäisi saada tekemään enemmän töitä, olemaan oma-aloitteisempia ja kantamaan enemmän vastuuta niin omasta kuin yhteisön asioista, kontrollin lisääminen ei ole oikea ratkaisu. Vaarana on, että ihmiset passivoituvat ja lopettavat omaehtoisen ja yritteliään toiminnan.”

”Yhteiskunnan uudistaminen tapahtuu parhaiten alhaalta ylös. Annetaan lisää tilaa kokeiluihin, innovointiin, omaan aktiivisuuteen. Tarvitaan sellainen toimintaympäristö, jossa paikalliset ja alueelliset toimijat voivat aidosti vaikuttaa alueensa asioihin.”

”Paikallispäättäjille pitää antaa vapautta ja vastuuta luoda alueen omiin vahvuustekijöihin ja erityisolosuhteisiin perustuvaa menestystä. Vapautta antamalla luomme myös tilaa yritteliäisyydelle ja valinnanvapaudelle.”

www.kokoomus.fi.

…….

Kello 22.28 ja mukava päivä päätökseen. Kokoomuspäivän jälkeen jatkoin päivää ensin Hyvinkäällä ja sitten kotona Lopella. Lopen Teatteri ja kuntamme Kulttuuritoimi toimivat Lopelle lastenteatterin Miinan ja Manun ja Loppisalissa olikin vilskettä. Itsekin juoksu jalkaa vaihdoin puvun farkkuihin ja huppariin ja lapsen kanssa teatterin hauskaan ja jännittäväänkin maailmaan.

Illalla vielä piipahdin hetkeksi ulkona. Loppijärven rannassa sijaitsevalla arboretumillani kaikki hyvin. Hieman syksyn viimeisiä istutuksia vielä kastelinkin ja talvisuojasin. Kertakaikkisen hieno hetki luonnon rauhassa ja kauniissa auringonlaskussa. Muutama kuva sieltäkin. 

Nyt kauniita unia. Huomenna vapaapäivä ja illalla kulttuurikummini Cheekin Verkatehtaan keikalle vieraaksi.

Kommentit