Lähiruokapäivä eduskunnassa.

Blogi, perjantaina 19.09.2014

Tänään eduskunnassa vietettiin joka syksyistä lähiruokapäivää. Kevättalvella sitten vuorossa taas Hyvää Suomesta -päivä, kun maaliskuun kaksi ensimmäistä viikkoa tempaisemme teemalla Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa. Mutta nyt toki tämä teema näkynyt hienosti myös muutenkin Venäjä-pakotteidenkin takia ja mukana nyt jo yli 71 000 suomalaista ”syömässä ruokapakotteita pois”. 

Tämän päivän tilaisuuden avasi maatalousministeri Petteri Orpo. Petteri on vahvasti tehnyt työtä ison salkkunsa kanssa juurikin suomalaisen ruuan ja ruuantuotannon parissa. Ruokaministeriksikin häntä tituleerattu ja minusta hyvä nimi sekin. Tällä viikolla eduskunnassa myös nostin esille jälleen ruuan alkuperämerkinnätkin parissakin keskustelussa. Olisi tärkeää saada kaikkeen ruokaan kaupassa, mutta mielellään myös ravintoloissa näkymään ruuan alkuperä. Tässä olemme nyt viime vuosina ottaneet toki hyviä askelia eteenpäin, mutta edelleen sitä valitettavaa suomalaiseksi pesemistä ruokahyllyissä näkyy. Toivottavasti MMM Orpo on tässä aktiivinen ja saisimme alkuperämerkintöjä lisää tuotepakkauksiin.

Kotimatkalla jatkoin sitten samalla päivän teemalla. Mikkolan Suoramyyntitilalla tiskit tähän aikaan vuodesta parhaimmillaan ja kotiin lähtikin vaikka mitä niin oman myllyn jauhoista tehtyjä leipiä kuin pullaakin ja myös kasvihuoneenkin antimia. Kannattaa siis poiketa Lopen Läyliäisissä. Itseasiassa maatalousministeri Petteri Orponkin kanssa sinne olemme tässä visiitille menossa. Esitellään hänellekin miten hommia tehdään hienosti.

Tässä muuten myös mielenkiintoinen lähiruokajuttu.
Kurkatkaapa: http://www.jaanu.net/oskarinaitta/ 

Päivään mahtui myös tapaaminen ensin Metsäkeskuksen asioiden parissa ja sitten toinen tapaaminen Metsähallituksen asioiden parissa ja myös ympäristövaliokunnan kokouskin. Ja istunnossa sitten esillä puolustusvoimat viimeisenä keskusteluaiheena. Itse nostin esille huoleni sotaveteraanien kuntoutusrahoista. Niitä leikattu jälleen 5 miljoonaa euroa ja se pitää nyt ehdottomasti korjata eduskuntakäsittelyssä. On anteeksi antamatonta maamme hallitukselta vuosi toisensa jälkeen leikata veteraanien kuntoutusrahoja ja odottaa, että eduskunta sitten niitä korottaa. Se ei minusta nosta kenenkää arvoa yhtään vaan laskee meidän kaikkien ja ennen muuta maamme hallituksen. Jo vuonna 2012 annoimme juhlapäätöksessä Suomen 95-vuotisjuhlaistunnossa lupauksen, että veteraaneista ja heidän puolisoista kannetaan täysi huoli viimeiseen rouvaan ja mieheen asti. Nyt taas näin ei ole tapahtumassa. Onneksi puolustuministeri Carl Haglund lupasi tässäkin olla aktiivinen kuten myös Kriha-Veteraaniohjelmankin valmiiksi saattamisessa.

Nostin myös esille reilun 10 miljoonan leikkauksen puolustusvoimien rahoihin. Kyse Millogille siirtyvien työntekijöiden eläkejärjestelyistä. Jos rahaa ei nyt olisi löytynyt niin se olisi nipistetty taas PV:n arjesta eli koulutuksesta ja kertausharjoituksista ja muusta. Onneksi Haglund lupasi, että puuttuva raha järjestyy lisätalousarvion kautta. Tämä on tärkeä viesti ja uutinen. Asia on huolettanut monia.

Ja kiitoksenkin paikka on tänään. Nimittäin tasan 70 vuotta sitten välirauhansopimus solmittiin 19. syyskuuta. Välirauhan ehdoissa menetimme mm. suuren osan Karjalaa ja Petsamon sekä jouduimme vuokraamaan Porkkalan Neuvostoliitolle. Suomelle määrättiin myös suuret sotakorvaukset jotka maamme totta kai hoiti. Kiitos lotille ja sotiemme veteraaneille, mutta myös heille ja teille jotka maamme sen jälkeen rakensitte.

Kello 22.46 ja hieno päivä takana. Ja se huipentui lasten iltasadun jälkeen Vesa-Matti Loirin Vain Elämää -jaksoon. Tällaisia iltoja sitä tiukan viikon jälkeen kaipaa. Kiitokset muuten myös kymmenistä viesteistä liittyen tämän viikon budjettipuheisiini ja kiitos myös useammasta hyvästä esityksestä asioiden eteenpäin viemiseksi ja kehittämiseksi. Uskomattomalla tavalla tämä blogini ja myös some toimii. Kiitos.

Huomenna sitten SPR:n Nälkäpäivä-keräyksen talkoisiin aamusta. Lipas ja punaliivinen mies odottaa kaupalla.

 

Kommentit