Lähes joka kolmas suomalainen ei luota Rinteen hallituksen kykyyn hoitaa Suomen asioita – Keskustan kannattajistakin vain 38% luottaa

Blogi, keskiviikkona 10.07.2019

Pääministeri Antti Rinne (sd) totesi hallituksensa ongelmien johtuvan ministereiden kokemattomuudesta. Rinne ei näytä olevan epäilyksensä kanssa yksin, sillä Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen mukaan suomalaisistakin vain reilu kolmannes luottaa Rinteen hallituksen kykyyn hoitaa isänmaan asioita ja yhtälailla kolmannes ei luota. Luottamus Rinteen hallituksen on jo sen uran alkuvaiheessa on edeltäjäänsä Sipilän hallitusta huonompi.

Kuva: VNK

Merkillepantavaa on muuten se, että selvä enemmistö hallituspuolueiden kannattajista (65%) arvioi hallituksen kyvyn hyväksi. Mutta keskustan kannattajien kohdalla prosentti on dramaattisesti heikompi. Keskustaa ainakin vielä kannattavista vain reilu kolmannes arvioi Rinteen hallituksen kyvyn hoitaa maan asioita hyväksi. Tämä näyttää tukevan sitä yleistä tunnelmaa mitä keskustalaisten keskuudessa mm. täällä maakunnissa koetaan. Monet ovat äärimmäisen kiukkuisia siitä, että keskusta on hyväksynyt isot polttoaineiden eli bensan ja dieselin veronkorotukset ilman työnverotuksen vastaavaa alentamista ja en ole vielä yhdenkään keskustalaisen kuulleen kannattavan ruuhka/tiemaksuja, jotka nekin keskusta vaalitappion jälkeen hallitukseen pääsemiseksi oli valmis hyväksymään. Myös vanhustenhoidon lupausten pettäminen ja luvattoman huono hoito demariministereiden toimesta aiheuttaa hampaan kiristystä. Moni näyttää uskoneen demareiden lupaukset siitä, että vanhustenhoidon 0,7 sitova hoitajamitoitus tehdään SDP:n lupaamalla tavalla välittömästi ”tuntien työtä ja yhdellä lisälauseella lakiin” kuntoon. Nyt hoitajamitoituksen säätämistä ministerin mukaan vasta selvitellään tai sen säätämisen mahdollisuuksia ja SDP:n omassa Demokraatti-lehdessä pääministeri Antti Rinne totesi, että hoitajamitoitus voisi tulla voimaan aikaisintaan vuonna 2025 eli vasta seuraavan hallituksen toimesta. Ymmärrän, että tällainen venkoilu nyt hyvään uskoneita hallituskumppaneita kismittää. Myös koulutuslupausten pettäminen tuntuu hiertävän monia ja myös yrittäjyyden merkityksen unohtaminen. Monia keskustan kannattajia hiertää myös 100 euron eläkelupauksen pettäminen. Satanen puhtaana käteen luvattiin kaikille alle 1400 euroa saaville eläkeläisille. Nyt kuitenkin tämä korotus on pienenemässä muutamaan kymppiin ja rajautumassa vain takuueläekeläisille. Sadantuhannet pieniä työeläkkeitä ja kansaneläkettä saavat ovat jäämässä ilman euron euroa luvatusta 100 eurosta. Syytä kiukkuun ja pettymyksiin tuntuu tulevan esille joka päivä ja viikko lisää.

Tänään hallituksen on tarkoitus kertoa miten eläkkeitä korotetaan. Uskallan jo sanoa, että hallitus ei tule toteuttamaan lupausta 100 euron korotuksesta kaikille alle 1400 euroa eläkettä saaville. Monet tulevat tänään pettymään karvaasti.

Rinteen hallitukseen eniten luottavatkin juuri SDP:n ja vasemmistoliiton sekä Vihreiden kannattajat. Tämä vasemmistohallituksessa istuminen tekeekin huonojen kannatuslukujen kanssa painivan keskustan asemasta entistä tukalamman. Tuntuu, että Vihreät nyt vievät keskustalaisia asiassa kuin asiassa ja tämä syö varmasti keskustan kannatusta edelleen. KAKS:n tutkimus paljastaa ja vahvistaa sitä, että keskustalaisista iso osa on avoimen epäluuloisia hallituksen kykyihin.

Kantar toteutti tutkimuksen kesäkuussa 18-79-vuotiaiden suomalaisten keskuudessa.

Kello 22.13. Ei tullut eläkesatasta eikä edes viittäkymppiä. Monille ei euroakaan luvatusta. Aiheeseen ajattelin palata huomenna. Aikamoinen sumutus tapahtunut. Mutta nyt mökin sohvalla. Vauhdikaspäivä takana ja illalla vielä Käsityöläiset Riihimäen Graniitilla. Kesätorit ovat parhaita. Torstaina Lopen torilla sitten vuorostaan Janne Tulkki. Tervetuloa!

Kommentit