”Älä nyt Antti sössi taloutta” – Suomen talouskasvu on jo putoamassa muiden EU-maiden kyydistä

Blogi, torstaina 11.07.2019

Keskustan pääministeri Juha Sipilä varoitteli SDP:n Antti Rinnettä eduskuntavaalien alla ”sössimästä” hyvää talouskehitystä ja työllisyystilannetta. Keskustalaiset olivat selvästi huolissaan Rinteen puheista ja siitä mitä hän taloudesta ja työllisyydestä ajatteli. Yksi legendaarinen kommentti Rinteeltä oli muille puolueille, jotka toppuuttelivat suuria menolisäyksiä ja rahanjakoa, että ”rahaa on”. Tosiasia oli ja on kuitenkin toinen. Valtio elää edelleen velaksi ja näyttää siltä, että tilanne pahenee koko ajan. Sipilän asettamat terveemmän talouden tunnusmerkit ja mittarit ovat painumassa uudelleen kaikki punaiselle.

Eilen Euroopan komissio julkaisi tuoreimpia arvioita EU-maiden talouskehityksestä. Nykyinen pääministeri Antti Rinnehän rakensi hallitusohjelmansa ja sen rahanjaon vain itsensä uskomalle 2 prosentin talouskasvulle. Nyt faktat näyttävät aivan muuta. Euromaista Suomi on tätä menoa painumassa heikoimpaan neljännekseen. Talouskasvu on hiipumassa vain 1,5 prosenttiin. Suomi on putoamassa monen muun EU:n vauhdista yhdessä muiden pohjoismaiden kanssa. Ruotsin ja Tanskan kasvuksi ennustetaan 1,7 prosenttia ja nämä luvut painavat koko EU-alueen keskiarvoa alaspäin yhdessä Saksan kanssa minkä kasvun ennakoidaan hyötyvän vain 0,5 prosenttiin. Saksan vaikea tilanne tulee heijastumaan varmasti koko Europppaan. On täysin mahdollista, että Suomenkin talouskasvu hyytyy näin entisestään eikä sitä ainakaan ole helpottamassa Rinteen hallituksen suunnittelemat veronkiristykset ja muut politiikkatoimet. Myös EU-Komission mukaan kauppapoliittiset kiistat ja politiikkatoimiin liittyvä epävarmuus ovat heikentäneet erityisesti teollisuuden kasvunäkymiä.

Kuva: VNK

Mutta syy ei siis ole Euroopan tai muiden maailman maiden. Euroopan komission julkaisema talousennuste lupaa nimittäin tälle vuodelle monille EU-maille erittäin vahvoja kasvulukemia. Nyt kysytäänkin Rinteen hallitukselta osaamista huolehtia kasvusta ja myönteisestä talouskehityksestä. Kasvua ei saa dumpata nyt vääränlaisilla ratkaisuilla ja varsinkaan rajuilla veronkiristyksillä.

Euroopasta nimittäin löytyy myös hyviä esimerkkejä ja kirittäjiä. Esimerkiksi Unkariin ja Puolan talouksien arvioidaan kasvavan 4,4 prosenttia. Maltan luku on jopa 5,3% ja myös aiemmin talousvaikeuksissa olleen Irlannin sekä Romanian 4 prosenttia. Eikä tässä todellakaan ole kaikki hyvään kasvuun yltävät. Listalta löytyy myös mm. Kroatia 3,1%, Slovakia 3,6%, Bulgaria 3,3% ja Slovenia 3,2%.

Nyt Suomen hallituksen tuleekin etsiä keinoja ylläpitää ja mieluumminkin ruokkia talouskasvua. Itsestään se ei näihinkään lukuihin ole noussut vaan ne vaativat oikeita ratkaisuja mm. työnverotuksen ja yrittäjyyden verotuksen suhteen. Omilla toimilla heikko talouskasvu on sen sijaan enemmän kuin helppoa painaa takaisin miinukselle. Nyt tällaisia huolia näyttää olevan aiheellisesti Rinteen hallituksen päätöspöytäkirjoista luettavissa.

….

Lupasin muutaman sanan palata tuohon eläkeratkaisuun. Kiitosta annan siitä, että Rinteen hallitus päätti jatkaa edeltäjiensä linjalla ja korottaa edelleen pienimpiä eläkkeitä. Viime kaudella takuueläkettä korotettiin Keskustan ja Kokoomuksen johdolla useita kertoja ja on hyvä, että nyt tätä linjaa jatketaan. Myös muiden pienimpien eläkkeiden korotukset tulevat enemmän kuin tarpeeseen. Huoli vaan on se, että samaan aikaan näyttää hallitus kuitenkin kiristävän monia sellaisia veroja ja maksuja, jotka syövät korotukset nopeasti pois. Nyt pitäisikin katsoa kokonaisuutta niin kuin eläkeläisten järjestöt jo myös totesivat. Jos toisella kädellä antaa ja toisella ottaa niin ei tilanne tule paranemaan.

Mutta isoin eläkepetos on tapahtumassa niille kaikille joiden eläke on 1300-1400 euroa. Pääministeri Antti Rinne lupasi heillekin kaikille 100 euroa puhtaana käteen. Nyt he eivät ole saamassa korotusta euron euroa, mutta maksujen ja muiden korotukset kyllä kohdentuvat heihinkin. Ymmärrän hyvin, että monet ovat enemmän kuin pettyneitä ja jopa kiukkuisia.

Ja jäädäänhän tässä todella kauaksi siitä Rinteen lupaamasta 100 eurosta ja jopa 50 eurosta. Pientä noin 1000 euron eläkettä saavan korotus onkin vain 19 euroa. Se muuten hukkuu samantien lämmitys- ja polttoaine- yms. verojen kiristyksiin. Tosiasiallisesti ei siis tilanne tule helpottumaan.

Minua harmittaa eniten se, että tällainen Rinteen toiminta heikentää edelleen ihmisten luottamusta koko poliittista järjestelmää kohtaan. Luvataan suuria ja puhutaa paljon, mutta teot ovat sitten aivan jotain muuta. Nyt siis pitää asiaa pitää esillä ja vaatia Rinnettä ja vasemmistohallitusta tilille puheistaan ja lupauksistaan.

Tänään ehdin auttamaan ystävääni vanhan riihen kasaamisessa. Yli 150-vuotias riihi on edelleen kovaa puuta ja saa näin Hevosojalla uuden elämän. Ja oli muuten neljän metrin korkeuteen ihan mukavan painoisiakin tuollaiset ainakin seitsemänmetriset hirret. Hieno rakennus tulee ja onko tämä nyt Helsingin vihreille sellainen hiilinielu? Täällä maalla ihan perinnerakentamista ja historian kunnioittamista.

Illalla vielä Lopen Kesätorilla ennätysmäärä väkeä, kun kylän omapoika Janne Tulkki. Joka torstai siis torillamme hyvää musiikkia, torimyyjiä ja se legendaarinen torivisakin. Kannattaa ajella kauempaakin.

 

Kommentit