Näin se todellakin on. Opiskelijat ovat edelleen ainut ryhmä, jota maassamme rangaistaan ahkeruudesta. Tähän pitäisi nyt jo lopultakin saada muutos.
Kyse siis siitä, että Kela lähetti jälleen noin 34 800 opiskelijoille tiedon opintotuen takaisinperinnästä. Nämä nuoret tai myös aikuisopiskelijan siis opiskelivat kyllä säädösten määräämässä tahdissa, mutta halusivat tai olivat monesti jopa pakotettuja tekemään iltaisin, viikonloppuisin ja lomillaan töitä. Tästä nykyjärjestelmämme siis rankaisen kovalla kädellä vaikka opinnot edenneet ja opiskelija hankkinut itselleen vielä samalla sitä erittäin tärkeää työkokemusta.
Opintotukea sai nyt käsiteltynä vuonna 2016 noin 320 500 opiskelijaa ja heistä 34 800:lla tulot olivat Verohallinnolta saatujen tietojen mukaan suuremmat kuin opintotukilain mukainen vuosituloraja. Kun laki määrää niin Kela sitten lähetti näille opiskelijoille tiedon takaisinperinnästä. Keskimäärin takaisin maksettavaa yhtä opiskelijaa kohti on 1 300 euroa. Päätösehdotusten mukaan opintotukea oltaisiin perimässä takaisin yhteensä 45,4 milj. euroa. Viime vuonna takaisinperintään joutui 34 100 ahkeraa opiskelijaa ja perittävä määrä oli 46,6 milj. euroa.
Ongelma juontaa siis siihen, että ”opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nostaa tukea 9 kuukaudelta, hänellä saa olla muita tuloja enintään 11 850 euroa vuodessa. Opintotuen saajien keskimääräiset veronalaiset tulot vuonna 2016 olivat 7 970 euroa (ilman opintotukea).”
Tämän vuoden alussa tulorajoja korotettiin 1 %:lla. Ongelma ei siis todellakaan ole poistumassa mihinkään. Vuosituloraja on nyt näin 11 973 euroa, jos opiskelija saa opintotukea 9 kuukaudelta. 10 tukikuukauden vuosituloraja on 10 650 euroa.
Itse jo aikoja sitten tein ehdotuksen, että tämä ns. valtaantulonraja poistettaisiin kokonaan. Minusta opiskelijoita ei pitäisi rangaista ahkeruudesta. Minusta siis riittävä oikeutus opintotukeen pitäisi tulla siitä, että opinnot etenevät sovitussa aikataulussa. Ei ole minusta yhteiskunnan asia tämän jälkeen rajoittaa mitä opiskelija vapaa-ajallaan tekee. Toinen haluaa harrastaa, toinen matkustella ja näköjään aika moni myös tehdä töitä ja hankkia hieman lisäansioita ja sitäkin enemmän työkokemusta. Se on muuten aika ehdoton valttikortti kun sitä ensimmäistä työpaikkaa opintojen jälkeen haetaan.
….
Kello 21.14 ja töistä kotiin. Tai tänään jäin tänne kämpille. Päivä venyi istunnossa talouskeskustelun parissa niin pitkään, että ajattelin hieman keventää tätä viikkoa. Eduskunnassa siis valiokunnat ja hieman tulevien asioiden neuvotteluja ja sitten valtiopäivien avajaiskeskustelu ja sen jälkeen vielä talouskeskustelu ja myös vaalirahoituskeskustelukin.
Kiitoa myös viesteistä liittyen tuohon opiskelijoiden työntekoavaukseeni. Pyrin sitä viemään eteenpäin.