Lahden markkinoilla puhutti vaalilupaukset – Monella teltalla ja moni ehdokas oli jo luvannut kaiken mahdollisen…

Blogi, keskiviikkona 06.03.2019

…mietin, että mitäs tässä enää keksiikään luvata.

Päätin olla lupaamatta, muuta kuin, että teen jatkossakin parhaani ja jatkan työtäni ihan kohtuu hyvin tuloksiakin tuottaneella tavallani.

…mutta siis vaalikojuilla oli luvattu EU-ero, rajojen kiinni laittaminen, taitetun indeksin poistaminen, eläkkeiden 200 euron tasokorotukset, maksuton varhaiskasvatus, maksuton toinenaste, ilmainen joukkoliikenne, 5000 hoitajaa vanhuksille, 1200 poliisia, 100 hävittäjää, lukuisat liikennehankkeet, veroalen eläkkeisiin, takuueläkkeen 100 euron tasokorotuksen ja montaa muuta. Nämä kaikki yksi rouva kertoi keränneensä teltoilta matkaansa.

En pystynyt enää laittamaan paremmaksi. Enkä edes halunnut. Totesin rouvalle, että aikanaan Iiro Viinanen opetti, että lupaa vain se minkä pystyt pitämään ja pysy myös sanojesi takana huomenna ja tulevaisuudessakin. Jokaiselle kysyjälle ei pidä siis luvata sitä mitä hän tulee hakemaan. Populismiksikin sellaista kutsutaan.

Itse lupasin, että olen sitounut siihen, että talous pidetään kunnossa, velanottoa suitsitaan, työllisyyttä parannetaan ja kasvua tuetaan. Tätä kautta voimme sitten panostaa kohdentaen varhaiskasvatukseen, peruskouluun ja toiselle asteelle, mutta myös lisätä hoitajia vanhustenhoitoon ja poliiseja arkeen. Mutta miljardia ei jokaiseen tärkeään kohteeseen kukaan voi luvata, tai siis näyttää moni voivan luvata, mutta kukaan ei niitä lupauksia tule pitämään vaalien jälkeen.

Ihanat Mona ja Annikin kävivät tänään moikkaaamassa Lahden markkinoilla. Mahtava kaksikko ja ihana oli edes hetki ehtiä juttelemaan.

Tänään juuri OECD kertoi, että maailmantalouden kasvu hidastuu viime vuoden 3,6 prosentista 3,3 prosenttiin tänä vuonna ja Euroalueella sama muutos jo paljon laimeammasta 1,8 prosentista 1,0 prosenttiin. Maailman ja euroalueen vetoapu siis vaimenee ja myös talouskasvun ennusteet lupaavat Suomeenkin hidastuvan kasvun aikaa. Samaan aikaan väestön ikärakenteen tuomat kustannukset nousevat ja jo vain tämä nykyisen tasoinen vanhustenhoito (siis tämä mihin me kukaan emme ole nyt tyytyväisiä) vaatii jokaisena tulevana neljänä vuonna noin 700 miljoonaa lisää rahaa. Siis lisää rahaa, että tämä nykytaso voidaan ylläpitää. Ja ne kaikkien haluamat ja vaatimat lisähoitajat tulevat tämän päälle.

Tätä ja lasten ja perheiden palveluita ja turvallisuutta ja infraa emme pysty ylläpitämään ja korjaamaan tällä nykymenolla. Työllisyysaste täytyy saada nykyisestä reilusta 72 prosentista 75 prosenttiin ja ylikin jne. Tähän minä olen sitoutunut enkä tule suostumaan takuumieheksi sellaiselle politiikalla millä tämä kehitys dumpataan.

Lahdesta sitten ajelin eduskuntaan ja lisätalousarvio meillä valtiovarainvaliokunnassa pöydällä. Siinä lisää rahaa turvallisuuteen ja myös vanhustenhoidon valvontaan. Ja sitten täysituntossa mielenkiintoinen keskustelu osakesäästötileistä. En millään ymmärrä, että vasemmisto ja jopa vihreät vastustavat sitä, että nyt myös tavallisille palkansaajalle tulee pieniin sijoituksiin sama verokohtelu mikä tähän asti on ollut vain suursijoittajilla. En ymmärrä. Mutta me teemme sen.

Nyt käytiin sitten pieni kisakin. Legendaarinen Vaali-Vito saa seuraajakseen uuden valkoisen Volkkarin Kamuxilta. Mikä olisi kaverin nimi? Ehdotuksia voi laittaa tänne alla olevaan kommenttikenttään tai osallistua kisaan Facebook-sivuillani. Valittu nimi tai sen ehdottaja palkitaan uniikilla Jukka Rintalan Timo Heinonen 2019 -kahvimukilla.

Mikä vaaliautolle nimeksi?

Eduskunnassa tänään myös erikoinen ja uhkaava tapahtumasarja. Hämmentävää on, että media ei asiaa juuri uutisoi eikä tapahtumasarjan ongelmaa haluta myöntää tai siitä kirjoittaa. Näyttää, että kaikki on sallittua, kun vain sanoo olevansa ilmastonmuutoksen ja ympäristön asialla. Olisiko ääni eri jos liikkeellä olisi Vastarintaliike tai vastaava?

Huolestuttavaa on se, että eduskunnan turva ei pystynyt tapahtumaa estämään tai pysäyttämään. Mitä olisi tapahtunut jos liikkeellä olisi ollut vaikkapa terroristit tai muut väkivaltaan pyrkineet toimijat? Eduskunta oli täysin voimaton tämän edessä.

Eduskunnan tulee minusta lisätä turvallisuutta. Eduskuntatalon myös etupuoli tulee turvata talon Puhemiehen aukion tapaan aidoilla rajaamalla ja lisättävä myös ulkona olevia vartioita. Lailliset mielenosoitukset voidaan jatkossa pitää kansalaistorilla.

Sinisilmäisyyteen ei ole enää varaa ja tämä osoitti jälleen sen, että myöskään eduskunta ei ole iskuilta turvassa.

Kuvassa olevat henkilöt olivat vain metrien päässä istuntosalista. Osa oli suoraan valiokuntien ikkunoiden takana.

Maailma on menossa hulluun ja vaaralliseen suuntaan.

Kommentit