”Kyllä meillä kaikilla on se hetki aikaa, että kysäistään mitä sinulle kuuluu? Voinko jossain auttaa? Ollaan lähimmäisyydessä rohkeampia.”

Blogi, keskiviikkona 01.01.2014

 

Suurin piirtein näillä sanoilla Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö herätteli meitä lähimmäisenvastuuseen ja välittämiseen toisessa uudenvuoden puheessaan. Sanoihin on helppo yhtyä. Aivan liian usein välinpitämättömyys ottaa tässäkin maassaamme valtaa. Ja rappukäytävässä ihmetellään jos aamutuimaan vastaantulijalle huikkaa hyvät huomenet. Onneksi meillä maalla sentään katsotaan enemmän kieroon jos ei vastaantulijaa tervehdi. Kyllähän sellainen maailma on terveempi missä hieman edes välitetään myös siitä tuntemattomammastakin lähimmäisestä. Toki moni toimii niinkin, että omienkin läheisten lähimmäksi omaiseksi muotoutuu lopulta viranomainen. Niinistö mainitsi puheessaan nimeltä Helsinki-Mission toiminnan. Helsinki-Missio auttaa erityisesti yksinäisiä ihmisiä.

Ollaan siis alkavana vuonna kaikki presidenttimme kannustamina lähimmäisyydessä rohkeampia.

Historiallista puheessa oli se, että pitopaikka oli Mäntyniemi. Presidentinlinnan remontti siis siirsi uudenvuoden puheenkin. Uusi paikka sopi mitä parhaiten puheelle ja voisi jopa toivoa, että paikkana säilyisi jatkossakin. Mäntyniemen suuret maisemaikkunat ovat aina puhutelleet minua kun talossa olen saanut käydä. Päättyneenä vuonna toistakymmentä kertaa varmaan kaiken kaikkiaan. Tuo mäntymaisena ja meri on joka päivä erilainen ja suomalaisena maiseman sopii hyvin presidentin puheenkin maisemaksi. Nyt maisema oli vihreä ja tumma, mutta ehkä ensi vuonna taas olisi luminen ja kirkas.

Puheessaan suurimman osan presidenttimme käsitteli yhteistä Eurooppaa ja nimenomaan niin, että Suomi on osa Eurooppaa. Idea oli suurinpiirtein vapaasti lainaten se, että maamme, Suomi, on ollut aina osa Eurooppaa. Siitä meidän kohtaloa ei voi koskaan erottaa. Nyt maailman muutos haastaa meitä rajusti, mutta tässäkään tilanteessa me emme presidentin sanojen mukaan tule taipumaan tai ainakaan katkeamaan. Maailman muutosta presidentti käsitteli mm. sanomalla, että ”maailman muutos haastaa meitä rajusti. Meidän on asetettava itsellemme uusia kysymyksiä. Mihin johtaa vallan uusjako, kenelle riittää ruokaa ja vettä, mistä löydämme jatkossa raaka-aineemme?” Niinistö pyysikin meistä kaikkia miettimään sitä kuinka toimimme ympäristön ja yhteiskuntamme kannalta kestävällä tavalla.

Huolta presidentti kantoi myös Euroopan maiden taloudenhoidosta. Hän kysyi vastaamatta, miten voimme olla varmoja siitä, että nykyiset ja tulevatkin hallitukset noudattavat sitä, mitä nyt on sovittu tai sovitaan. ”Suomi on aina korostanut asennetta, jolla itse talouttamme hoidamme ja niin on syytä tehdä jatkossakin.” Meidän tulee presidentin sanoin ”pyrkiä vaikuttamaan EU:n tulevaisuuden suuntaan” ja kevään EU-keskusteluilta hän toivoi rehellisyyttä.

Yleisestikin EU:n tulee Niinistön mukaan olla ”rehellinen, yksinkertaisesti vain rehellinen”.

Tässä siis piilesi minusta selkeä viesti EU:lle. EU:ta ei tule hyväksyä millaisena tahansa vaan nimenomaan antaa tuki sellaiselle EU:lle joka aikanaan yhdessä luotiin. Kritiikki oli minusta selvä. Hän alleviivasi, että ”meidän on oltava rehellisiä siitä, mitä varten EU on olemassa. On muistettava, että rauha, demokratian arvot ja hyvinvointi – sanalla sanoen ihmisen elämän vakaus ja vapaus ovat se unionin kova ydin”,

Puheessaan presidentti käsitteli myös huolta meidän suomalaisten eriarvostumisesta ja vaurauden keskittymisestä. ”Nälkiintyminen on vähentynyt, mutta harvojen ruhtinaallisuus on kasvanut aivan uusiin mittasuhteisiin.”

Ja huolta hän kantoi myös työpaikoista ja talouden murroksesta. ”Monet tutut tehtävät loppuvat, ammatit katoavat. Suomessa tämä näkyy teollisuuden murroksena, yt-neuvotteluina, irtisanomisina. Samalla syntyy kokonaan uusia ammatteja ja mahdollisuuksia.” Samalla hän totesi vahvuutemme jatkossakin olevan hyvin koulutetussa kansassamme.  Meillä muuttuvassakin maailmassa selvät vahvuutensa. Meillä on hyvin koulutettu kansa, joka luottaa demokratiaan, oikeusvaltioon ja tasa-arvoon.

”Käsillämme on nyt havahtumisen hetki. Meidän on katsottava rohkeasti eteenpäin. On tehtävä päätöksiä. On luotava uutta, mutta on myös purettava vanhaa, pysyväksikin luultua. Luotamme vielä toisiimme ja itseemme. Tämän luottamuksen varassa voimme tavoitella uutta”.

”Me emme pikkutuulessa taivu, emmekä kovassakaan viimassa taitu”, presidentti sanoi. ”Yhteiskuntamme ei ole särötön, mutta se on yhä kestävää tekoa.” ”Jokaista tarvitaan ja jokaisella on annettavaa.”

”Suomi on aina pärjännyt paineessa. Voimat on koottu ja suunnattu eteenpäin. Suomi tarvitsee jokaista, täällä syntynyttä ja tänne muuttanutta. Jokaisella on annettavaa.”

”Toivotan teille kaikille hyvää alkanutta vuotta ja Jumalan siunausta!”

 

Vahva ja puhutteleva puheenvuoro ja uudenvuoden puheen tapaan suoraan meille suomalaisille. Koko puhe vielä tässä: Tasavallan presidentin Sauli Niinistön Uudenvuoden puhe 1.1.2014.

Meillä eilen rauhaisa vuodenvaihde hyvien ystävien kesken. Tänään ollut vuodelle paras mahdollinen alku täydellisen vapaapäivän merkeissä. Facebookissa kyselin yli 5000 FB-kaverilta ja seuraajalta palautetta päättyneestä vuodesta. Kysymykseni kuului: Uutta vuotta FB-väki. Antakaapa palautetta mikä toiminnastani kansanedustajana jäi päättyneeltä vuodelta mieleen? Mikä oli hyvää? Mistä annatte risuja? Missä petrattavaa? Olen pelkkänä korvana ja lupaan ottaa opiksi.

Kommentteja ja palautetta tullut jo kivasti Facebookin puolella. Myös kollegoilta eri puolueistakin ja monilta muilta. Keskusteluun voitte osallistua siellä: Palautetta.

Kommentit