Kyläkaupoilla! Vesalla on Suomen suurin, mutta toivottavasti pienempiäkin säilyy

Blogi, keskiviikkona 22.07.2020

Pohjanmaan lomaviikko jatkui tänään Tuurin Keskisen Kyläkaupassa. On se vaan erikoinen ja ainutlaatuinen paikka. Jopa hämmentäväkin. Kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Paljon tuli kierreltyä ja katseltua ja jotain pientä kyläkaupasta odotettuakin. Onhan tällainen paikka jotain aivan ihmeellistä ja myös se kuinka se vetää väkeä ostoksille ainakin puolen Suomen alueelta.

Kyläkaupoista, kun nyt puhe niin itse toivoisin, että niitä sellaisia pienempiäkin kyläkauppoja maassamme säilyisi. Ruokavirasto myönsikin viine vuonna  kyläkauppatukea yli 80 kyläkaupalle. Tuen tarkoitus on edistää harvaan asutun maaseudun palveluiden saatavuutta. Kyläkaupat ovat tärkeitä paitsi maaseudun asukkaille niin myös suurelle osalle kesäasukkaita ja matkailijoita. Kyläkauppojen ongelma onkin juuri vähäinen kysyntä, mutta myös sesongin kausiluontoisuus. Kauppapalvelut on ihmisten arjen kannalta tärkeä palvelu ja siksi tällaisia tukia tarvitaan, mutta myös sitä, että näillä pienilläkin kaupoilla poikkeamme. Suosittelen. Hienoja ja usein idyllisiä paikkoja. Meillä Lopellakin vielä Räyskälässä tämän kaiken voi kokea. Käykäähän.

Kyläkauppojen määrä on vuosia ollut laskussa. Noin kahden kolmen kymmenen kyläkaupan ovi aukeaa vuosittain viineistä kertaa.  Viime vuonna kyläkauppoja oli vielä reilu 200. Toivottavasti määrä ei painuisi enää tuon 200 alle.

Kokoomus liikkeellä 🙂 Tai ehkä enemmänkin kesäretkellä. Olipa kiva törmätä hyvään ystävään ja kollegan Mari-Leena Talvitiehen Tuurissa. Kyläkaupassa ☀️

Mutta tuolla suurimmalla menee hyvin. Väkeä aivan valtavasti liikkeellä ja myös maksuton huvipuisto veti lapsiperheitä paikalle.

JM Latvalan Rallimuseo

Päivän ohjelmaan kuului myös visiitti Tuurissa Jari-Matti Latvalan Rallimuseolla. JM on tehnyt ralliuransa rinnalla myös mahtavan rallihistoriatyön keräämällä oman uransa juttuja talteen, mutta myös paljon legendaarista rallitavaraa.

Museossa katseenvangitsijoita riittää. Yksi kirkkaimmasta päästä on sininen Ford Escort BDA ja B-ryhmäläinen replica Audi Quattro. Ja tässä vain kaksi mainitakseni.

Lisäksi JM-Rally Parc Fermé -automuseossa toimii myös Rallipaja, automaalaamo, neljä hotellitason majoitushuonetta ja sähköautojen lasten liikennepuisto.

Hieno kohde aivan Tuurin keskustassa. Kannattaa poiketa ja usein muuten tallilla voi törmätä itse JM:äänkin! Kiitos Jari-Matti ja Helena esittelystä ja mukavasta juttutuokiosta.

Ja tuossa kuvissa hieman tulevaakin. Katsokaapa kenen vanhoja autoja JM seuraavaksi on entisöimässä.

JM:n museolta vähän tunnelmia. Tässä kuvasarjassa vähän muuten uutistakin. Katsokaapa kenen vanhaa autoa Jari-Matti tekee itselleen Lahden Historiciin.

JM uusin hankinta on vielä nyt punainena oleva Toyota Celica, jolla Markku Alen ajoi kaksi MM-rallia vuonna 1992.

Tältä auto näytti Alenin alla ja tältä se myös näyttää jälleen tänä syksynä.

Tällä upealla Toyota Celica GT-4:llä Marcus Grönholm ja Juha Kankkunen kilpailivat MM-sarjassa 1996-97.

Ja taasen tällä Toyota Corolla WRC:llä ajoi Didier Auriol Suomen MM-rallissa 1999.

Ja tässä tehdään uutta autoa JM:n isälle Jarille historic-ralleihin. Autoa esittelemässä äiti Helena Latvala.

Ja tältä siis auto pian näyttää. Tunnistatteko kenen vanhasta autosta kyse?

Myös JM:n oma historic-ralliauto on huollossa ennen syksyn kisoja.

Ja Audeja kuuluu kokoelmaan tietenkin useampia.  B-ryhmäläinen Audi Quattro on Replica-auto, mutta se on rakennettu oikeista Audin kilpailuosista Keski-Euroopassa.

 

Kommentit