Kutsunnat voisi laajentaa myös nuoriin naisiin – Asevelvollisuuden rinnalla tulee kehittää kansalaispalvelusta

Blogi, tiistaina 08.05.2018

”Perustuslain mukaan kaikilla on maanpuolustusvelvollisuus”

Mediassa on tänään uutisoitu meille Puolustusvaliokunnan jäsenille tehdystä kyselystä liittyen Jehovantodistajien etuoikeuteen saada vapautus asevelvollisuudesta vakaumuksensa johdosta. Tämä vakaumukseen perustuva etuoikeus on epätasa-arvoinen ja epäoikeudenmukainen ja siitä luopumista nyt selvitetään. Itse kannatan sitä, että eri vapautta ei yhden vakaumukseen perustuvan asian takia tulisi antaa vaan kunnioittaa perustuslakia. Minusta siis itse kunkin suomalaisen tulee antaa oma panoksensa perustuslainkin hengessä isänmaamme hyväksi.

Olisin itse valmis laajentamaan myös kutsunnat nuoriin naisiin. En kuitenkaan olisi tekemässä naisille asepalveluksesta enkä myöskään muustakaan esimerkiksi kansalaispalveluksesta pakollista. Sen sijaan olisi hyvä tavata myös nuoret naiset kertaalleen tässä aikuisuuden alkuvaiheessa ja kertoa samalla myös heille erilaisista vapaaehtoisista mahdollisuuksista osallistua työhön isänmaan hyväksi.

Samaan aikaan olisi järkevää uudistaa siviilipalvelus kansalaispalveluksi. Uudistaa siis sivari palvelemaan myös yhteiskuntaamme ja isänmaata. Uusi kansalaispalvelu voisi pitää sisällään esimerkiksi opetusta ja koulutusta liittyen esimerkiksi humanitaariseen apuun ja kyberturvallisuuttakin. Näin siis siviilipalveluksesta tehtäisiin aidosti myös maatamme palveleva koulutusmuoto, jolla he jotka eivät aseeseen ole valmiita tarttumaan joutuisivat myös täyttämään velvollisuutensa. Näin pienellä maalla ei ole muuta mahdollisuutta.

Ja tärkeää on vahvistaa jatkossakin yleistä ja yhtenäistä asevelvollisuutta ja sen kautta annettavaa varusmieskoulutusta ja huolehtia myös riittävästi vapaaehtoisen maanpuolustustyön resursseista ja kertausharjoitustenkin määristä.

Jalkaväen kenraali Adolf Ehrnrooth totesi vuonna 2002 97 vuoden iässä itsenäisyyspäivän viettoon valmistautuville suomalaisille, että ”Suomi on hyvä maa. Tämä maa on paras paikka meille suomalaisille. Suomi on puolustamisen arvoinen maa, jonka paras puolustaja on Suomen oma kansa!”

Tänään aamu alkoikin ulko- ja turvallisuuspolitiikan aiheiden parissa Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Mäntyniemessä. Hyvä ja antoisa keskustelu aamuaurinkoisessa kahvipöydässä ja nyt eduskunnassa. Kohta Valtiovarainvaliokunnan kokous ja sen jälkeen täysistunto ja illalla Veikkauksen asioiden parissa.

Kello 21.16 ja eduskunnan työhuoneessa. Istunto päättynyt ja näin välikysymyskeskustelu lopulta yllättävänkin aikaisin. Tuntui siltä, että oppositiokaan ei oikein oman kysymyksensa takana ollut ja kokonaan siitä olivatkin pois jääneet niin RKP kuin Kristillisdemokraatitkin ja merkille pantavaa myös se, että Vihreistäkään kaikki eivät olleet Touko Aallon johdolla epäluottamusesityksen takana ja myös SDP:n Ville Skinnari on esittänyt vastaavia keinoja työttömyyden kitkemiseksi kuin mitä nyt hallitus tekee ja mitä vihervasemmistosta osa vastustaa. Loppupelissä kuitenkin tulokset puhuvat puolestaan ja nyt maahan on syntynyt 100 000 uutta työpaikkaa kun edellisellä kaudella niitä menetettiin saman verran. Myös moni nuori ja myös pitkäaikaistyötön on päässyt nyt työnsyrjään kiinni ja joka päivä työttömyys vähenee ja uusia työpaikkoja syntyy. Suunta on siis oikea.

Nyt kotia kohden. Huomenna aikainen herätys ja puolustusvaliokunnalla päivä alkuun. Eikä päivää ilman soteakaan.

 

 

 

Kommentit