Kunnanvaltuuston puheenjohtajan tervehdys Lopen Lehden kesälehteen

Kynästä, tiistaina 29.05.2007

Otsikko kertoo paljon. Kesäkuukausina Lopen yli 3300 kesäasuntoa täyttyy vapaa-ajanasukkaista ja väkiluku lähes tuplaantuu kuumimpana lomasesonkina. Vaikka kuntamme vakinaistenkin asukkainen määrä on kasvanut 2000-luvulla kiitettävästi, ylittäen 8000 asukkaan rajan alkuvuodesta, on vapaa-ajanloppilaisten merkitys yhdessä kantaloppilaisten kanssa Lopelle kiistaton. Ilman vilkasta kesää ei kunnassamme todennäköisesti olisi näitä palveluita mistä nyt saamme nauttia pääasiassa jopa läpi vuoden.

Yhäuseampi vapaa-ajanasukas viettää lomakunnassaan myös muita loma-aikojaan ja ihanteellisen sijaintimme ansiosta myös viikonloppuja, läpi vuoden. Tämä tuo elinvoimaa Lopelle muulloinkin kuin kesäsesonkina.

Itse olen vuosien aikana tutustunut monen vapaa-ajanloppilaisen kanssa. Suurin osa on tyytyväisiä kuntaamme ja sen palveluihin. Toki parannettavaa ja moitittavaakin löytyy, mutta niin löytyy kantaloppilaistenkin näkökulmasta. Resurssit ovat rajallisia, mutta tahto on hyvä. Toivon, että kuntamme kehittyykin niin kanta- kuin vapaa-ajanloppilaistenkin kannalta myönteisesti.

***

Tarpeet ovat kuitenkin erilaisia. Erilaisia verratessamme perheitä keskenään ja myös ihmisiä keskenään. Toisille riittää oma talo ja pihamaa, kaunis luonto ja vain välttämättömimmät palvelut. Toiset meistä toivoo kunnaltaan yhä parempia palveluita ja joustoa ja valinnanvapautta. Itse edustan oikeastaan kumpaakin.

Olen ollut mukana kuntamme päätöksenteossa yli kymmenen vuotta ja näistä vuosista ei käytännössä yksikään ole ollut helppo. Yltäkylläisyyttä ei ole ollut jaettavana eikä näytä olevan tulevaisuudessakaan. Askelia hyvään suuntaan on kuitenkin otettu. Uusia kauppoja ja liikerakennuksia on syntynyt kuntaamme yksityisten investoijien kautta, yrityksiä on muuttanut kuntaamme enemmän kuin olemme osanneet viime aikoina arvioida ja useat yritykset ovat kasvaneet myönteisesti. Samaan aikaan kuntamme on rakentanut yhdysvesijohdon laajalle alueelle kuntaamme, rakentanut kaksi modernia päiväkotia, tehnyt suuria ja vielä jatkuvia koulusaneerauksia, rakentanut hoivakoteja, uusia asuinalueita kunnallistekniikoineen jne. Ja samassa ajassa kuntaamme on rakennettu vuosittain kymmeniä uusia omakotitaloa ja lukuisia vapaa-ajanasuntoja.

Tässä vain muutamia asioita missä Loppi on kehittynyt myönteisesti. Kiitos siitä ennen muuta täällä asuvien eli meidän loppilaisten ja vapaa-ajanloppilaisten, mutta tärkeä kiitos on myös loppilaisten yrittäjien. Heitä muistamme turhan harvoin.

***

Parhaamme olemme tehneet, mutta siitä huolimatta Paras-vielä odottaa. Kunta- ja palvelurakenne eli PARAS-hanke etenee ja sen tarkoituksena on turvata palvelut meille suomalaisille myös tulevaisuudessa väestön ikärakenteen ja hoivasuhteen hurjan muutoksenkin jälkeen. Muutoksia on väistämättä edessä, mutta tavoitteena on vain ja ainoastaan se, että voimme tulevaisuudessakin tarjota loppilaisille, perheille, lapsille ja ikäihmisille elämisen arvoisen ympäristön ja elämän. Ei ehkä kaikkia palveluita aivan kodin nurkalla, mutta toivottavasti valtaosan omassa kunnassa tai erikoispalveluiden osalta vähintäänkin seutukunnalla.

Tähän haasteeseen vastaaminen ei ole helppoa. Ehkä palvelumuutoksia on edessä, mutta tavoitteena vain se, että selviämme tulevaisuuden haasteista niin, että Lopella voi elää, kasvaa ja myös nauttia tulevaisuudessakin.

Aurinkoista kesää kaikille Lopen Lehden lukijoille. Nähdään vilkkaalla Lopen torilla, kaupoissa ja tapahtumissa. Ja muistetaan se, että hymy ei maksa mitään.

Lopella 28.5.2007
Timo Heinonen
Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja
kanta- ja vapaa-ajanloppilainen

Kommentit