Kun tavoite on rajoittaa kokoontumista, niin ei pidä rajoittaa liikkumista

Blogi, tiistaina 23.03.2021

Pääministeri Sanna Marinin hallitus on erimielinen ihmisten liikkumisen rajoittamisesta korona-aikana. SDP ja Keskusta haluaisivat rajoittaa ihmisten liikkumista ja pienemmissä ryhmissä taas tällaista rajoitustoimea näytetään vastustavan. Ymmärränkin hyvin pienenmpien hallituspuolueiden kannan sillä….

Jos tavoite on nimenomaan rajoittaa kokoontumisia, niin ei silloin pidä rajoittaa liikkumista.

Tätä olisi syytä rajoittaa…

Liikkumisen rajoittaminen kokoontumisten rajoittamiseksi on ongelmaista. Liikkuminen korona-aikanakin on jokaiselle äärimmäisen tärkeää ja sen rajoittamisen valvominen myös äärimmäisen vaikeaa. Poliisin voimavarat eivät yksinkertaisesti riittäisi ihmisten liikkumisen valvontaan ja toisaalta varmasti erilaisia syitä – myös lainsuomia syitä – liikkumiselle löytyisi tilanteeseen kuin tilanteeseen. Esimerkiksi välttämätön kauppassa käyminen olisi sallittua ja myös ulkoilu oman perheen kanssa. Myös töihin meneminen olisi sallittua jne. Tällainen liikkumiskielto siis käytännössä ajaisi vain kaupanalan entistä syvempään ahdinkoon.

Työ- ja elinkeinoministeriö on itse arvioinut, että Marinin hallituksen suunnittelemat liikkumisrajoitukset tekisivät joka viikko noin miljardin euron loven yksin pääkaupunkiseudun kaupoille. Kuukauden sulku siis 4 miljardin menetykset ja laskun. Pääkaupunkiseudun sulku koskettaisi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa yhteensä nöin 17 000 eri toimipistettä ja jopa 80 000 työntekijään. Kuinka moni näistä ajautuisi kuukaudessa konkurssiin on vain arvaus. Ja kuinka moni 80 000 työntekijästä joutuisi työttömäksi niin sitäkin voimme vain arvuutella. Varmaa on se, että lähes 100 000 taloudessa lomautuslappu olisi kädessä.

Tavoite ei siis pidä olla liikkumisen rajoittaminen tai kieltäminen. Tavoite pitää olla kontaktien vähentäminen ja sitä kautta kokoontumisten ja tapaamisten rajoittaminen. Nämä muuten on hoidettavissa ilman kauppojen ja myös ravintoloiden täyssulkuja. Ensiksikin tulisi asettaa kauppoihin ja kaikkiin julkisiin tiloihin asemille, kauppakeskuksiin ja muihin maskipakko, rajoittaa kaupassa kerralla olevien asiakkaiden määrää ja tehdä koronaturvallinen asiointi myös ruokakaupoissa turvalliseksi, estää toisen paikan sulun asiakkaiden valuminen toiseen paikkaan (ravintolat, kahvilat -> ruokakaupat ja kauppakeskukset) ja rajoittaa yleistä oleskelua ja kokoontumista asemilla, kauppakeskuksissa jne. Ja myös julkiseen liikenteeseen tulisi ottaa henkilömäärärajoitukset käyttöön. Vai ymmärtääkö joku mitä eroa koronan tartuntavaarassa on elokuvateatterissa tai täyteen ahdetussa metrossa, ratikassa tai bussissa? No ei yhtään mitään, mutta leffateatterit on jo käytännössä laitettu säppiin ja samaan aikaan bussit tappiin.

…mutta ei tätä.

Ratkaisuja on siis olemassa ja myös sellaisia millä saataisiin nopeasti aikaan tuloksia. Ja en voi olla alleviivaamatta huolta edelleen koronaa vuotavasta itärajasta enkä myöskään Viron ja Ruotsin rajoista. Koronatestit pitää saada rajoilla kaikille pakollisiksi ja niiden vaihtoehdoksi esimerkiksi enintään 48 tuntia vanha negatiivinen koronatesti.

….

Likkumista ei ollakaan rajoittamassa?

Tuoreet tiedot kertovat, että Marinin hallituksen valmistelemat ulkomaliikkumisrajoitukset eivät olisikaan etenemässä. Hallitus ei saanut suunnitelmilleen yksituumaista tukea oppositiolta ja näyttää siltä, että ainakin RKP ja Vasemmistoliitto olisivat vastahankaisia keskustan, SDP:n ja Vihreiden ajamille liikkumisrajoituksille. Hämmentävin oli ehkä illansuun viesti, että pääministeri Marin oli todennut, että ”tämän päivän jälkeen on oltava näkemys siitä, että täyttyvätkö edellytykset liikkumisrajoituksille ja edetäänkö asian kanssa”. Ei kai tilanne voi olla niin, että tällaista toimea käytetään joko nyt heti tai ei koskaan? Voihan edellytykset täyttyä vielä myöhemmin keväällä tai esimerkiksi kesälläkin, vaikka ne eivät nyt näytäkään täyttyvän. Ei tällaiseen asiaan pidä arvovallan kahliutua vaan seurata tilannetta ja tehdä oikea-aikaiset ja tarpeelliset ratkaisut aina ajassa.

Mutta eduskunnassa tänään pitkä päivä. Esittelin ensin kokoomuksen vaihtoehdon valtion ensimmäiselle lisätalousarviolle. Määrärahat hyväksyimme esitettyinä, mutta edellytimme lausumin hallitukselta toimia mm. terapiatakuun aikaansaamiseksi ja myös ravintola-alan ja muiden tilanteen paremmin huomioimiseksi. Tyytyväinen olin myös siihen, että hallituspuolueet jo valtiovarainvaliokunnan käsittelyn aivan viime metreillä ottivat omiin pohjiinsa meidän vastalauseesta vaateen toteuttaa tapahtumien ns. tapahtumatakuu kiireisesti. Esityksemme siis nousemassa eduskunnan yksimieliseksi päätökseksi.

Myöhemmin salissa puhuimme mm. ravintoloiden rajoituksista ja myös tuista. Omat puheenvuoroni löytyvät viimeistään aamusta eduskunnan sivuilta. Nyt taidan luovuttaa tältä päivältä ja laittaa pitkälleen. Huomenna eduskunta äänestää mm. terapiatakuusta.

Kommentit