Kun ministerit itseään moittivat – Olisipa maallamme oma kulttuuriministeri ja urheiluministeri

Blogi, perjantaina 21.05.2021

Eilinen eduskunnan kyselytunti paljasti karulla tavalla pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen toimintatavan ja ministereiden toimintakyvyn. Hallituksessa istuu kaksi ministeriä ja ryhmä oppositioedustajia vailla päätösvaltaa.

Eturivissä istuvat vain pääministeri Sanna Marin ja ministeri Krista Kiuru. Muut ministerit ovat oppositioedustajan roolissa hallituksessa ilman päätösvaltaa. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

SDP:n Sanna Marin näyttää päättävän kaikesta yhdessä vasemman kätensä ministeri Krista Kiurun kanssa. Muut ministerit ovat päätösvallattomia rampoja ankkoja. Ja tästä ehkä surullisin esimerkki urheilu- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, joka tyytyy enää twitterissä toivomaan ja päivittelemään tapahtuma-alan ja kulttuurialan tilannetta.

Kyselytunnilla ensin Marinin hallituksen koronalinjauksista irtaatui Vihreät ja sitten vasemmistoliitto. Ja saman teki myös keskusta. Ja nyt voikin hyvin kysyä, että mikä on näiden puolueiden rooli hallituksessa?Ja miksi ne ylipäätään ovat äänettöminä yhtiömiehinä hallituksessa?

Joku eilen jo totesikin, että…

Olisipa maallamme kulttuuri- ja urheiluministeri.

Keskustalaiset arvostelivat siis rajusti omaa puheenjohtajaansa ”kulttuuri- ja urheiluministeri” Annika Saarikkoakin kyselytunnilla. Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä mm. arvosteli Saarikon ja hallituksen päätöksiä urheilu- ja kulttuuritapahtumien yleisörajoituksista. Siis sitä samaa mitä me olemme pitäneet esillä jo pitkään. Veikkauksen Casinolle saa ottaa 350 pelailijaa, mutta jalkapallostadionille vain 20 jne. Ja elokuvateattereihin kuusi ihmistä jne. Ei järjenhäivää.

Me vetosimme kokoomuksesta, että nyt ei enää jahkailu ja esiripun takana kuikulu riitä. Tapahtuma-alan, kulttuurialan ja urheilun sekä liikunnan tilanne on kestämätön. Nyt ei enää voida odottaa vaan nyt pitää toimia. Minusta tämä Saarikon toiminta ja kulttuurialan, tapahtuma-alan ja urheilun tilanne pitäisi alistaa välikysymykselle. Nauttiiko tällainen ministeri oikeasti eduskunnan luottamusta, kun omankin ryhmän kansanedustajat jo häntä käytännössä aivan suoraan eduskunnassa arvostelevat?

Ei nauti.

Suomi tarvitsee kulttuuriministerin ja urheiluministerin.

Kello 22.00 ja päivää päätökseen. Tänään Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi sote-lausuntonsa. Perustuslaillisia ongelmia siinäkin. Kuka yllättyi? Aikamoinen nippu korjattavaa ja saa nähdä onnistuuko ne eduskunnassa vai tarvitaanko kokonaan uusi esitys tai korjaava esitys hallitukselta. Se on selvää, että Coxa ja Sydänsairaala loppuu jos hallitus ei suostu korjaamaan esitystä tai tuomaan siihen täydentävää esitystä.

Mutta perustuslaillisia ongelmia riittää ja palaan niihin tässä. Tänään jo kerroimmekin, että tulemme tekemään sotesta välikysymyksen. Emme voi hyväksyä esitystä mikä on kallis ja ei paranna palveluita. Ja iso huoli myös se, että maakuntasote vie isosta osasta kuntia rahat ja päätösvallan kokonaan ja lopulta myös palvelut. Aivan hullu esitys, kun tavoite pitäisi olla paremmat palvelut eikä huonommat.

Mutta päivän kokoukset takana ja illalla vlelä palaveri Lopen Vaalikahvilalla. Huomenna sitten avajaiset. Tervetuloa! Koronaturvallisesti!

 

 

 

 

 

Kommentit