Kun Mauno Koivisto turvautui satuun…

Blogi, keskiviikkona 23.03.2011

Politiikassa joutuu usein vastaamaan edelleen tiukan vastakkain asetteleviin kysymyksiin. Itse olen pyrkinyt sellaisesta eroon ja minusta koko yhteiskunnan pitäisi siitä päästä eroon. Emme voita sillä mitään, että asetamme työntekijän ja yrityksen toisiaan vastaan, tai koulun ja päivähoidon, tai puhumattakaan lapsista ja ikäihmisistä. Yhteiskunnan pitää ajatella kaikkia ja vahvimmin niin että miten pystymme huolehtimaan heistä jotka apua eniten tarvitsevat. Se muuten lähtee usein työstä. Kun maassa on riittävästi työtä ja sille riittävästi tekijöitä niin hyvinvointiyhteiskuntakin pärjää. Jos on toisin niin ai tarvitse miettiä kenelle jakaa kun ei jaettavaa ole.

Kun aina joskus kysytään, että kumman etua enemmän ajat – lasten vai ikäihmisten niin en sellaiseen kysymykseen ole itse suostunut vastaamaan. Muista miten eräässä kirjassa kerrottiin tarina Mauno Koivistosta vastaavassa tilanteessa. Kirjassa Seppo Lindblom kirjoitti, että ”yhteiskuntapolitiikassa liikutaan kieltämässä erittäin heikolla jäällä, kun priorisoidaan asioita eri ikäryhmien kannalta ja etenkin silloin, kun lasten ja vanhusten tarpeita asetetaan vastakkain”. Lindblom kertoi tapauksessa missä samasta aiheesta hän keskusteli presidentti Koiviston kanssa. Koivistokaan ei Lindblomin mukaan rohjennut lähestyä arkaa asiaa kuin vertauskuvien avulla. Koivisto kertoi sadun:

”Metsässä asui lintuemo poikasiensa kanssa. Syttyi nopeasti leviävä metsäpalo, jonka roihujen alta lintuemo ehtisi pelastaaa vaun yhden poikasistaan. Kaikki poikaset pyrkivät vaikuuttamaan emon päätökseen. Toinen toisensa jälkeen ne lausuivat: Jos minut pelastat, lupaan huolehtia sinusta kaikkeni antaen elämäni loppuun saakka. Lopuksi yksi poikasista sanoi: Jos minut pelastat, lupaan huolehtia omista poikasistani niin kuin sinä minusta”.

Niinpä.

Tätä priorisoinnin vaikeutta voisimme vaikkapa tänään jokainen miettiä.

….

Tänään mielenkiintoinen päivä. Olen aamusta varannut pari tuntia aikaa kirjoitustöihin. Useampi lehti on jälleen pyytänyt kirjoituksia ja niitä tästtä työn alla. Ennen vaaleja vielä tulossa moneenkin lehteen tilattuja kirjoituksia. Muutamiin valtakunnallisiinkin. 

Mutta sitten päivällä kampanjan pariin. Ensin Janakkalan Tervakoskelle puoliltapäivin ja sitten Riihimäelle. Riihimäellä vielä illalla Riihimäen Kokoomuksen Vaali-ilta. Toinen ”kotiyhdistykseni” ja siksikin hieno päästä mukaan.

 …

Tukiryhmään liittyneitä:

492. Ville Saari, opiskelija, Hämeenlinna

493. Carla Ketola, opiskelija, Hämeenlinna

494. Janne Passoja, Loppi

495. Leila Tschokkinen-Passoja, luokanopettaja, Loppi

496. Janne Martin, tehdaspäällikkö, Hausjärvi

497. Marja-Leena Koro, lastentarhanopettaja, Loppi

498. Kaj Keinänen, pankkitoimihenkilö, Hämeenlinna

499. Tuula Huurresalo, yrittäjä, Hämeenlinna

500. Heidi Mäensivu, LVI-opiskelija, Janakkala

501. Kauko Mäki-Kuutti, projektipäällikkö, Hämeenlinna

502. Aki Harri, yrittäjä, Loppi

 

Kello 17.25 ja istuskelen Riihimäen Vaalikahvilalla. Mukava päivä takana. Tänään Janakkalassa hieno ja tuloksekas kampanjapäivä. Sitten Tervakoskella Laurellilla lounaskahvit ja turinatuokio. Samalla muuten suunnittelimme josko vaikka samanlaisen kahvilan voisi saada Lopellekin. Lupasin asiaa selvitellä ja ollaan yhteyksissä myös yrittäjään. Olisi aika makea juttu ja sellaista kahvilaa ja leipomomyymälää Loppikin tarvitsisi. Vai mitä mieltä olette?

Janakkalasta sitten Riihimäelle. Ensin Prismalla ja kaupoilla kampanjaa ja sitten pari tuntia täällä Timo´s Coffeessa. Väkeä tänäänkin tasaisesti liikkeellä ja moni olikin iloisesti yllättynyt Laurellin herkullisesta mustikkapiirakasta mitä pöytämme tarjosi. Esillä tänään pitkässä keskustelussa kehitysvammaiset asiat ja myös hyväntekeväisyystyö ja myös uskonnon ja politiikan suhde. Itse olen ne halunnut tiukasti erillään pitää ja pidän jatkossakin. Minusta hyvä niin. Kummallakin oma tärkeä tehtävänsä ja näin ne hoituvat parhaiten.

Tukiryhmän 500. tukijan raja rikkoutui tuossa ja nyt nimet täälläkin. Eli onnea Mäensivun Heidille Janakkalaan. Hän siis Linjantukijoiden 500. jäsen! Kiitos ja Onnea! Kiitos myös kaikille muille tukiryhmään liittyneille. Tahti on hurja ja loppua ei näytä tulevan. Kiitos teille kaikille. Olemme jo aivan erilaisissa luvuissa tässäkin kuin neljä vuotta sitten. Tukiryhmään olet sinäkin lämpimästi tervetullut jos et vielä mukana ole. Mukaan pääsee helpoiten täältä

Nyt hetki taukoa ja sitten Riihimäen Kokoomuksen Vaali-iltaan!

 

Tukiryhmään liittyneitä:

503. Kari Halonen, yhteyspäällikkö, Riihimäki

504. Olli Ylä-Jarkko, tuotantopäällikkö, Deggendorf, Saksa

505. Hanna Anttila, bioanalyytikko, Oulu

506. Aki Nordman, LVI-asentaja, Uusikaupunki

507. Ville Arminen, tietotekniikkainsinööri (AMK), Riihimäki

508. Raili Parviainen-Similä, asiakasvastaava johtaja, Riihimäki

509. Jukkapekka Tiainen, myyntitykki, Hämeenlinna

510. Juha Tschokkinen, business manager, Espoo

511. Tiina Arovuori, puutarhuri, Hausjärvi

512. Leena Heimonen, rehtori, Riihimäki

513. Antti Sokka, opiskelija, Turku

514. Minna Valli, Riihimäki

515. Aki Lempinen, vartija, Hyvinkää

516. Jari Perkiö, työtön, Lahti

517. Juha-Matti Ekholm, osastonjohtaja, Riihimäki

518. Sakari Virtanen, toimitusjohtaja, Hämeenlinna

519. Jukka-Pekka Nousiainen, tukkumyyjä, Riihimäki

520. Kristian Helanen, asiakkuuspäällikkö, Hämeenlinna

521. Heidi Eerola, yrittäjä, Heinola

522. Jare Salonen, Loppi

523. Hanna-Leena Salonen, Loppi

524. Kari Salonen, Loppi

525. Jessika Silfvast, Loppi

526. Sanna Kujansivu, Loppi

… 

Klo 21.53 ja Vaali-Volkkari jälleen parkissa Viertolassa ja valmiina huomenna Päijät-Hämeen kiertuelle. Mutta ilta siis tänään Riihimäen Kokoomuksen iltamissa. Hauska tilaisuus ja paikalle kymmenen ehdokasta ja täysi tupa väkeä. Niin kuin totesin on Riihimäen kokoomus mulle kuin toinen kotiyhdistys ja sellainen oli tunnelmakin tänään. Hieno aina tulla ja olla. Taina Noopila ja Taina Ojapalo vetivät hauskan hieman erilaisen vaalitentin meille ja hyviä yleisökysymyksiäkin ja illan kruunasi Riihimäen Nuorisoteatterin improvisaatioryhmä. Nuorisoteatterilaiset vetivät hauskan lopun illalle ja isoon osaan pääsin minäkin heidän ilottelussaan. Se on aina kunnia-asia kun esityksiin mukaan pääsee ja tällaisten tekijöiden käsittelyyn. Hieno veto.

Samalla sovimme kollegani Ilkka Viljasen kanssa myös yhteiset tapahtumat Lahteen ja Riihimäelle. Lisäilen ne tuonne kalenteriin kanssa mahdollisimman pian. Näin siis yhteistyöllä me Hämettä rakennamme. Itse olen siis lupautunut kaikkien kanssa tekemään yhdessä kampanjaakin ja hienosti yhteispelin nimeen vannovia onkin löytynyt. Niinistön Sarin kanssa useampi kampanjapäivä niin Kanta- kuin Päijät-Hämeessäkin, Riikosen Lulun kanssa mennään ainakin yksi päivä yhdessä ja myös Raution Sarin kanssa tottakai. Itse nimittäin uskon, että vain yhdessä me tässäkin tulemme pärjäämään.

Mutta nyt Kympin Uutiset ja sitten nukkumaan. Huomenna aamusta asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa Päijät-Hämeeseen. Ja illalla sitten Politiikan Värisuoran -keskustelutilaisuus Hämeenlinnassa Tarja Filatovin ja Kirsi Ojansuun kanssa.

 

 

Kommentit