Kun lapsi vei Iken paikan – ”Lapsi mukaan töihin päivä” näyttää mitä äidit ja isät tekevät

Blogi, perjantaina 23.11.2018

”Lasten on tärkeää päästä näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset tekevät työtä ja mitä työn teko on. Myös työpaikkojen on hyvä nähdä työntekijöidensä lapsia.”

Näin muistuttaa ja kannustaa meitä Lapsi mukaan töihin -päivän verkkosivut.

”Moni lapsi ei välttämättä edes tiedä saati osaa selittää, mitä oma vanhempi tekee työkseen. Lasten on kuitenkin tärkeää päästä näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset viettävät päivänsä ja mitä työn teko on. Myös työpaikkojen on hyvä nähdä työntekijöiden lapsia.Mallia Lapsi mukaan töihin -päivään on otettu vastaavista kansallisista päivistä, joita vietetään muun muassa Yhdysvalloissa ja Englannissa. Lapsiasiavaltuutetun toimisto koordinoi kampanjapäivän suunnittelua yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lapsi mukaan töihin -päivä tarjoaa työpaikoille mahdollisuuden nostaa esiin lasten ääntä ja osallisuutta sekä saada hyödynnettyä lasten ja nuorten raikkaita ajatuksia. Päivän tarkoituksena ei ole kuitenkaan teettää lapsella varsinaisesti työtä, vaan tutustuttaa hänet vanhempansa tai muun läheisen aikuisen arkeen.

Päivän ei tarvitse olla kestoltaan pitkä, esimerkiksi aamu- tai iltapäivä riittää hyvin. Lapsi on päivän ajan sen aikuisen vastuulla, joka on hänet mukaan työpaikalle ottanut. Tutustumisen aikana lapsille voidaan järjestää esimerkiksi esittelytilaisuus, tutustumiskierroksia sekä työpaikan toimialaan liittyvää pientä toiminnallista ohjelmaa. Apua päivän ohjelman suunnitteluun voit etsiä täältä.

Muistathan myös jättää ajoissa päivään osallistuvan lapsen koululle koulun käytäntöjen mukaisen poissaolopyynnön työpaikkatutustumisen ajaksi. Myös lapsen tuomisesta työpaikalle sekä siihen liittyvistä järjestelyistä on aina sovittava työnantajan kanssa.”

Näin toimitaan meillä eduskunnassakin. Puhemies Paula Risikko kutsui lapset tänään myös eduskuntaan ja jo aamulla oli kiva kuhina ja vilske talolla. Täällä toki paljon sellaisia paikkoja ja kokouksia mihin ei lapset tai nuoret tai edes kukaan muukaan ei kansanedustaja voi päästä. Mutta toki me tänään jo käytiin aamusta Iken paikka Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja paikalta syrjäyttämässä 🙂

Me jo aloitimme meidän lapsen kanssa jutut eilen illalla. Iskä lapsi -aikaa siis Helsingissä ja hauska ilta ja yö kämpillä. Tärkeitä juttuja lapselle ja myönnän, että todella tärkeitä juttuja myös minulle. Niin kuin aiemminkin olen todennut on tämä isänä toiminen mun ylivoimaisesti tärkein luottamustehtävä ja sen luottamuksen arvoinen haluan ja tulen aina olemaan. Parhaani teen.

Tänään eduskunnassa ensin puolustusvaliokunnan kokous ja sitten Valtiovarainvaliokunnan asunto- ja ympäristöjaoston kokous ennen täysistuntoa. Iltapäivällä vielä tummaa pukua päälle ja Upseeriliiton upeat 100-vuotisjuhlat Finlandia-talolle.

Upea juhla missä hienot puheet Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viidalta, Puolustusministeri Jussi Niinistöltä ja varsinaisen juhlapuheen pitäneeltä professori Martti Lehdolta. Ja poikkeuksellisen mielenkiintoiset ja asiasisältöiset olivat myös juhlan tervehdykset Akavan Sture Fjäderiltä, komentaja Jarmo Lindbergiltä, Rajavartioston Matti Sarasmaalta, upseeriliittojen Mikko Halkilahdelta ja kv-tervehdyksen tuoneelta NOA:n Lars Freskeriltä. Ja toki juhlan aina tekee mahtava Kaartin Soittokunta ja tällä kertaa solistinaan Mikael Konttinen.

Kertakaikkisen upea juhla ja hieno tilaisuus vielä Finlandiatalon juhla jatkoksikin. Onnea vielä täälläkin 100-vuotias Upseeriliitto ja kiitos kaikille sen jäsenille ja tekijöille sadan vuoden ajalta! Lakki päästä!

Upseeriliitto on siis Akavalainen ammattijärjestö, jonka jäsenmäärä 1.1.2018 oli yli 6300. Liitto perustettiin 24.11.1918 ja tänään juhlimme 100-vuotisjuhlia.

Oma armeijamme syntyi hieman aiemmin itsenäistyneen maan turvaksi. Maamme Puolustusvoimat muodostettiin 25. tammikuuta 1918, kun senaatin eli hallituksensisäasiaintoimikunta, nykyinen sisäministeriö julisti suojeluskunnat hallituksen eli Suomen tasavallan joukoiksi. Jo viime vuodenvaihteessa 28.12.2017 tuli kuluneeksi 100 vuotta Vimpelin sotakoulun eli nykyisen Reserviupseerikoulun aloittamisesta. Sotakoulu oli Suomen ensimmäinen sotilasopetuslaitos. Vimpelissä koulutettiin parin viikon ajan sotilasjohtajia vuodenvaihteessa 1917. Useat Vimpelin kurssilaiset siirtyivät kouluttajiksi 26.1.1918 aloittaneeseen Vöyrin sotakouluun, osa taas siirtyi kouluttajiksi omiin suojeluskuntiinsa. Kun venäläisiä ryhdyttiin riisumaan aseista Tammisunnuntain 1918 aikana, niin kaikki Pohjanmaan valtaukset suoritti Vimpelissä koulutuksessa olleet miehet. Nykypäivänä Vimpelin sotakoulussa alkanutta upseerikoulutusta jatkaa Reserviupseerikoulu Haminassa. RUK:n lipun reunassa on merkintä VK 1917, mikä tarkoittaa Vimpelin koulua tai Vimpelin kurssia.

Tänään juhlittuja upseereita koulutetaan Maanpuolustuskorkeakoulussa. Suurin osa Upseeriliiton jäsenistä on upseerin virassa Puolustusvoimissa tai Rajavartiolaitoksessa. Jäseniä ovat myös sotilaspapit ja musiikkiupseerit. Myös kadetit ja evp-upseerit voivat olla jäseniä. Upseeriliittolaisten sotilasarvot vaihtelevat kadetista kenraaliin.

Hieno juhla ja oli kunnia saada olla mukana. Itse olen saanut toimia jo pidempään Maanpuolustuskorkeakoulun hallinnossa ja sitä kautta tänäänkin juhlistuista monet tulleet enemmän kuin tutuiksi.

Huomenna sitten perinteiset saksalaiset joulumarkkinat Riihimäellä. Olen itse Kokoomuksen teltalla kello 11-12. Nähdään siellä!

 

Kommentit