Kolmannes suomalaisista olettaa elinolojen maassamme kokonaisuutena heikentyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana

Blogi, torstaina 22.11.2018

Kunnallisalan kehittämissäätiö toteutti syksyllä tutkimuksen missä selvitettiin meidän suomalaisten huolenaiheita ja suhtautumista tulevaan. Mielenkiintoinen tutkimus ja antaa muuten enemmän kuin hyvää taustatietoa tulevaan päätöksentekoon, mutta myös  ennen muuta pohtimiselle aihetta. Kärkeen tulevaisuuden huolenaiheista nousi turvattomuus, asumisen kustannukset, maaseudun kehitys ja sotepalvelut.

Pohtimisen arvoista on sekin, että peräti joka kolmas meistä suomalaisista uskoo elinolojen Suomessa kokonaisuutena heikentyvän seuraavan tulevan kymmenen vuoden aikana. Toki lähes yhtä suuri joukko uskoo elinolojen kohentuvan ja hieman pienempi osuus noin neljännes ei usko muutosta tapahtuvan suuntaan eikä toiseen. Pohdin tätä itse, että miksi näin. Syitä on varmasti monia, mutta varmasti yhtenä se, että yhä useammilla alueilla väestö vähenee ja tätä kautta palvelut. Kaupungistuminen siis kiihtyy ja samaan aikaan kun toisaalla asuntojen hinnat nousevat ja jopa karkaavat monien tavoittamattomiin niin toisaalla asuntojen ja talojen arvot romahtavat. Molemmat varmasti aiheuttavat huolta huomisesta.

Kyselyssä kärkeen nousi tällaisia. Enemmistö suomalaisista odottaa kehityksen menevän huonompaan suuntaan siis seuraavissa asioissa: ”Asumisen kustannukset (75 %), maaseudun kehitys (68 %), terveys- ja sosiaalipalvelut (61 %), rikollisuus (60 %), eri yhteiskuntaryhmien väliset jännitteet (59 %), terrorismin uhka (58 %), luottamus päättäjiin (56 %), ympäristön tila (55 %), maahanmuuton seuraamukset (54 %) ja maan velkaantuminen (51 %).”

Samaan aikaan suomalaiset arvioivat kehityksen menevän parempaan suuntaa sukupuolten tasa-arvossa (58 %), maamme vetovoimassa matkailukohteena (53 %), harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksissa (52 %) sekä kauppapalveluissa ja kulutusmahdollisuuksissa (51 %). Uskon, että näissäkin on muuten aika suuria eroja riippuen siitä, missä päin maata ihminen asuu ja näin on varmasti myös noissa asioissa missä kehityksen uskotaan menevän huonompaan suuntaan.

Mielenkiintoinen oli myös se kun tutkimuksen vastauksia oli yhdistetty. Tässä siis oli otettu mukaan vastaukset missä todettiin asioiden pysyvän ennallaan tai menevän parempaan suuntaan niin listalle nousivat myös suvaitsevaisuus (59 %), yritystoiminnan vireys (59 %), kaupunkien kehitys (58 %), maamme kilpailukyky (53 %), koulutusmahdollisuudet (52 %), elämisen laatu (52 %), kansalaisten yhteiskunnallinen osallistuminen (52 %).

Itseäni tänäänkin huolettaa eniten nuorten syrjäytyminen ja eriytyminen. Vaikka yhä useammalla menee entistä paremmin niin samaan aikaan yhä useammalla menee entistä huonommin. Tämä minua eniten huolettaa.

Nyt puolustusvaliokunnan kokoukseen ja sitten päivällä pari erityisenkin erityistä vierasryhmää ja illalla oma pieni lapsi tänne Helsinkiin. Huomenna kun on päivä, että otamme lapsen mukaan töihin 🙂

Kello 19.05 eduskunnassa vielä hieman iltaseminaaria liittyen ensi vaalikauteen ja siihen liittyviin tavoittiisiimme. Mutta päivään mahtui myös ensin Sorsan Maken vierasryhmä autoporukan kanssa ja sitten Bitterin Rikun ja Kirsin ryhmä. Mukavat kohtaamiset ja tapaamiset vaikka hieman tänään kiireinen päivä olikin.

Kun hieman jo huomiseen viittasin niin me aloitamme jo isä-lapsi-jutut illalla ja tänään ihastellaan Helsingin jouluvaloja ja Stockmannin perinteisestä ja aina ihastuttavaa jouluikkunaa. Siis tärkeimmät asiat ensin 🙂

Kommentit