Hämeen Kansallinen Senioripiiri 35 vuotta – Seniorit suuri voimavara maallemme

Blogi, keskiviikkona 21.11.2018

Tänään minulla oli kunnia saada viedä Kokoomuksen onnittelut ja pitää puhe Hämeen Kansallisen Senioripiirin 35-vuotisjuhlassa Janakkalan Kiipulassa. Seniorit ovat meidän läheisjärjestömme ja tänäänkin juhlassa mukana paljon tuttuja vuosien ja jo jopa minullekin vuosikymmenten ajalta. Monilla senioreilla on siis vahvat kokoomuslaiset juuret, mutta itseasiassa tänä päivänä koko ajan tulee lisää myös heitä järjestön toimintaan jotka eivät ole olleet ainakaan järjestö- tai yhdistysaktiiveja kokoomuksen piirissä. Moni varmasti meitä tukenut ja äänestänytkin vaaleissa ja kaikki varmasti kokeneet senioreiden toiminnan mielekkääksi, hyväksi ja yhteisöllisyyttä vahvistavaksi. Tälläinen tunnelma oli myös tänään Kiipulassa.

Omassa puheenvuorossani nostin esille suuresti kasvavan eläkeläisten joukkomme. Tämä ryhmä liian usein keskusteluissa leimataan jollain tavalla maallemme uhkaksi ja hyvinvointiyhteiskunnan kannalta vaikeaksi palaksi. Kaikkea kanssa. Tämä ryhmähän on nimenomaan tämän maan rakentaneet ja työllään oman aikansa maata ja sen palveluita ylläpitäneet ja nytkin monet maksavat myös eläkkeistään merkittävästi veroa. Itse näenkin tämän ryhmän valtavana voimavarana maallemme ja sellaisena heidät tulee myös päätöksenteossa nähdä. Eläkeläisten ikähaitari toki on laaja jopa 40 vuotta ja eri vaiheissa elämää tarvitaan erilaisia palveluita ja tämä tulee ottaa huomioon. Koti on kaikille varmasti rakas ja siellä asumista tulee tukea, mutta pitää olla myös mahdollisuus muuhunkin asumismuotoon, kun elämäntilanne sitä vaatii. Otin esille myös eläkkeen ja työnteon yhteensovittamisen ja myös sen, että en näe enää tästä maailmasta olevaksi pakkoa jäädä eläkkeelle 68-vuotiaana. En siis tarkoita sitä, että kaikkien tulisi sinne asti töitä tehdä, mutta kyse siis siitä takarajasta koska järjestelmämme sanoo, että nyt et enää töissäsi voi jatkaa. Miksi ei voisi jos kuntoa ja halua riittää niin kuin monella riittää? Minusta pitää voida. Ja myös jokaisesta tehdystä työtunnista ja työpäivästä pitää myös eläkeläiselle jäädä extra-euroja käteen eli verotuksen tulee kannustaa myös heitä tekemään halutessaan töitä.

Lisäilen tuon puheeni tänne sivuille Kynästä-osioon viimeistään huomenna. Tänään eduskunnassa jo aamusta ylimääräinen valtiovarainvaliokunnan kokous ja sitten lyhyesti ennen Janakkalaa puolustusvaliokunta. Ja kahdeksi jo takaisin eduskuntaan äänestämään. Oliko se eilisen liikuntapäivän oppi, että vierivä kivi ei sammaloidu.

Jätin eilen myös kirjallisen kysymyksen monikkoperheiden äitien raskausajan seurannoista. Nythän tilanne on aivan hullu, kun kaksosia tai vaikka kolmosiakin odottava äiti saa tiedon useammasta tulevasta vauvasta niin hänen normaalisti maksuttomat neuvolakäynnit muuttuvat kertaheitolla itse maksettaviksi erikoissairaanhoidon seurantakäynneiksi. Eli useampaa lasta odottava joutuu näin eriarvoiseen asemaan ja jo raskausajankustannukset nousevat näin useisiin satoihin euroihin. Esitin ministerille, että tilanne korjattaisiin jo tällä vaalikaudella ja toivottavasti näin myös tapahtuu.

Olen tänään saanut kymmeniä viestejä tähän liittyen. Kiitos kiitoksista ja kannustuksesta vaikka eihän näitä kiitosten takia tehdä vaan siksi, että asiat vaativat muutosta. Tässä yksi sellainen esimerkki.

Kommentit