”Kun entisen sotamiehen asentoa ei voinut korjata, piti ottaa kokonaan uusi”

Blogi, keskiviikkona 11.11.2020

”Kun entisen sotamiehen asentoa ei voinut korjata, piti ottaa kokonaan uusi”

Puolustusvoimien kiinteistöjä ei tule minusta alistaa pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen esityksen mukaisesti enää jatkossa Senaattikiinteistöjen alle. Puolustukseen käytettävät kiinteistöt ovat kiinteä osa puolustusjärjestelmäämme ja sellaisena ne tulee myös jatkossa pitää. Kyse on siis kaiken kaikkiaan noin 1,1 miljardin euron kirjanpidollisesta omaisuuserästä, joiden vuotuiset kustannukset Puolustusvoimille ovat olleet noin 270 miljoonaa euroa vuositasolla (n. 268milj.e vuonna 2018). Puolustuskiinteistöjämme on siis kurittanut kohtuuttomiksi nousseet ja alati nousevat kiinteistöt kustannukset, joihin ei puolustusvoimat ole omin toimin edes voineet vaikuttaa. Nykyisellä ns. pääomavuokramallilla tilakustannukset ovat kasvaneet koko ajan. Ja tätä ongelmaa on haluttu lähteä korjaamaan, mutta nyt tehdyt esitykset eivät ongelmia korjaa.

Marinin hallitus on tekemässä muutoksia jonka myötä valtiolle syntyisi kaksi liikelaitosorganisaatiosta. Syntyvän Senaatti-konsernin alla olisi siis nykyinen Senaatti-kiiteistöt liikelaitos ja uutena perustettava tälle alisteinen Puolustuskiinteistöt -liikelaitos. Muutos siis käytännössä tarkoittaisi sitä, että nykyisin Senaatin hallinnassa ja omistukseksessa olevat Puolustusvoimien käyttämät tilat siirrettäisiin uuteen Puolustuskiinteistöihin. Vähän siis lisää hallintoa ja johtajia ainakin saadaan. Mutta napanuora ei katkea eli vuokranmaksuautomaatista ei tällä mallilla päästä eroon. Esitys ei käsittääkseni juurikaan hillitsisi PV:n alati kohoavia kiinteistö- ja tilakustannuksia ja itseasiassa pahaa pelkään, että kustannukset jopa tulevat nousemaan.

Asia on siis enemmän kuin ongelmainen eikä sitä yhtään ole helpottanut myöskään perustuslakivaliokunnan kannanotot. Perustuslakivaliokunta on vaatinut siihen lukuisia muutoksia ja näyttää siltä, ettei esitys myöskään hallituspuolueiden puolustusvoimia ja -politikkaa sekä toimintaa ymmärtäviä lainkaan tyydytä. Tässä ei siis ratkaista sitä ongelmaa minkä olemme yhdessä jo viime vaalikaudella ymmärtäneet ja mitä olemme yhdessä lähteneet taklaamaan.

Niin kuin alussa totesin puolustukseen käytettävät kiinteistöt ovat kiinteä osa puolustusjärjestelmäämme. Niiden hallinta, mutta myös ajanmukaistaminen ja kehittäminen vaativat erityistä osaamista ja tämä osaaminen on nimenomaan puolustusvoimissa ja puolustusministeriössä. Tätä osaamista ei ole Valtiovarainministeriössä eikä tätä ole ollut nyt eikä tule jatkossakaan olemaan kiinteistöihin keskittyvässä Senaatti-kiinteistöissä.

Panssarivaunujakaan ei hallinnoida maatalousoppilaitoksen traktoripuolen osaamisella eikä siis puolustuskiinteistöjäkään pelkällä talotekniikan osaamisella.

Perustuslakivaliokunta totesi myös yksiselitteisesti, että Marinin hallituksen tekemä korjausliike ei selkeytä olemassa olevaa tilannetta ja sen sääntelyä. Asema jäisi siis tosiasiallisesti alisteiseksi ei siis itsenäiseksi. PEV vaatiikin ohjausvallan selkeyttämistä ja yksiselitteistämistä valtiovarainministeriön ja puolustusministeriön välillä. Ja jotain Puolustuskiinteistöjen ainutlaatuisuudesta kertoo sekin, että PEV edellyyttä tarkasteltavaksi tätäkin lakia ja sen sääntelyn suhdetta nimenomaan valmiuslakiin. Perustuslakivaliokunta piti lausunnossaan tärkeänä myös sitä, että Senaatin asemaa ja myös tehtäviä tarkastellaan kokonaisuudessaan. Myös eduskunnan apulaisoikeusasiamies on käynnistänyt Senaattikiinteistöjen oikeudelliseen asemaan selvityksen.

Huonoa esitystä ei siis pidä hyväksyä. Huonoa esitystä ei voida enää eduskunnassa ja puolustusvaliokunnassa korjata. Pitää tehdä kokonaan uusi. Puolustusvoimien tilat tulee erottaa Senaatti-kiinteistöistä ja siirtää tosiasiallisesti puolustushallinnon alle.

Kello 21.53 ja kämpillä. Illalla vielä mukava tuokio entisen demarikollegani ja nykyisen europarlamentaarikon kanssa kahvikupposen ääressä. Hyvää keskustelua maailman menosta ja sprarrausta ja haastoa. Nämä antoisi aina. Ja varsinkin silloin, kun tähän mennään ihan vain törmätessä kauppakeskuksen käytävällä.

Eduskunnassa tänään puolustusvaliokunnan kokous ja esillä tuo aamuinen avauksenikin siellä ja sitten pitkä täysistunto äänestyksineen ja keskusteluineen. Asioita nyt näyttää pöydälle riittävän ja vasemmistohallitus on nyt innolla kiristämässä kaikkia mahdollisia veroja. Tänään ylöspäin hilattiin niin puhtaimpien polttoaineiden hintaa kuin myös alkoholin hintaa ja tuntuukin, ettei nykyhallitukselle minkään veron korottaminen ole lainkaan vaikeaa. Jouduinkin SDP:n Pia Viitaselle toteamaan, että onko hän sitten masokisti, kun ensin hän sanoo, ettei minkään veron korottaminen ole mukavaa ja sitten kuitenkin korottaa kaikkia mahdollisia veroja. Sellaista talouspolitiikkaa.

Täysistunnossa myös tänään käsittelyssä ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko ja siinä keskustelussa nostin esille EU:n lautascasen eli päätöksentekoprosessin mahdollisessa EU:n avunantolausekkeen käyttöönotossa. Ulkoministeri Pekka Haavisto vahvisti, että päätöksenteko on osa ulkopolitiikan hoitoa ja siinä mukana siis tasavallan presidentti eikä siis pelkkää EU-politiikkaa mitä pääministeri ja valtioneuvosto hoitaisivat ilman TP:tä. Keskeinen ja tärkeä linjaus ja vahvistus haluamallemme linjalle.

 

 

 

 

Kommentit