Jos pääkaupungin öitä ei saada pian haltuun, niin sitten niitä ei saada enää koskaan – Annetaanko Ruotsin katujengitilanteen levitä Suomeen?

Blogi, tiistaina 10.11.2020

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään 10.11.2020 aamulla…

”Helsingin keskustassa liikkuu nyt joukoissa yli sata mahdollisesti vaarallista nuorta – Asian­tuntijoiden mukaan taustalla on uusi maahan­muuttoon liittyvä ilmiö”

Hesarissa kerrotaan kuinka ”Helsingin ydinkeskustassa sekä osassa pääkaupunkiseudun lähiöitä kokoontuu joukko vaarallisesti käyttäytyviä nuoria. Helsingin poliisi sekä useat muut viranomaiset ja jalkautuvaa työtä tekevät nuorisotyöntekijät ovat hyvin huolestuneita tästä noin 100–150 nuoren joukosta.”

Uutisessa kerrotaa siitä mistä on jo jonkin aikaa puhuttu. ”Osassa Helsinkiä ei pimeään aikaan enää ole turvallista kaikille nuorille. Se johtuu poliisin ja jalkautuvaa nuorisotyötä tekevien mukaan siitä, ettei osa kaduilla aikaansa viettävistä nuorista enää kaihda väkivaltaakaan saadakseen haluamaansa omaisuutta toiselta nuorelta.”

Kuvituskuva. HS 10.11.2020 kertoo Helsingin katujen nuorisojoukoista, että ”Valtaosa 100–150 nuoren joukosta on ulkomaalaistaustaisia. Pääosa on nuorisotyöntekijöiden ja poliisin mukaan poikia, mutta joukkoon on liittynyt myös tyttöjä. Suurimmalla osalla heistä on juuria Lähi-idässä, osa on somalitaustaisten nuorten ryhmiä ja joukossa on joitakin kantasuomalaisia.”

Tilanne menee koko ajan vakavammaksi. Valtaosa tästä joukosta on ulkomaalaistaustaisia iältään noin 13-20 -vuotiaita nuoria. Poikia heistä valtaosa, mutta mukana on jo nyt myös tyttöjä. Osa nuorista ei enää epäröi tarttua teräaseeseenkaan.

Tilanne on mennyt siis koko ajan vain huonommaksi. Ja yksinkertaisesti se on niin, että jos tätä ei nyt saada hallintaan kaduilla niin pian sitä ei saada hallintaan enää missään. Kysymys kuuluukin, että leviääkä Ruotsista tutut ongelmat nyt myös meille?Ulkomaalaistaustaisten jengien tulo on muuttanut katukuvaa niin Ruotsissa kuin Tanskassakin ja kehitys näyttää nyt samansuuntaiselta meillä.

Onko nuorisoporukat muuttumassa vielä hetki sitten kiistetyiksi katujengeiksi?

Tältä se nyt valitettavasti näyttää. Maaliskuussa MTV3 kertoi kuinka Ruotsissa ”ampumiset, räjähdykset, jengien yhteenotot ja kasvava nuorten rikollisuus aiheuttavat suurta huolta Ruotsissa”. Uutisessa kerottiin kuinka ”Ruotsissa on 22 poliisin erityisen ongelmalliseksi ja haavoittuvaksi luokittelemaa aluetta, joissa on jatkuvaa julkisilla paikoilla tapahtuvaa väkivaltaa, suuri määrä rikollisia ja avointa huumekauppaa. Näillä alueilla asuu myös paljon maahanmuuttajia.”

Kriminologi ja jengitutkija Manne Gerell Malmön yliopistosta neuvoi MTV3:lla keväällä suomalaisia toimimaan nopeasti ja laajalla rintamalla muiden asiantuntijoiden kanssa. Gerell totesi, että ”Jos maassa on ongelmia köyhien lähiöiden kanssa, missä asuu paljon maahanmuuttajia, ja jonne alkaa rakentua erilaisia rikollisia kulttuureja tai ympäristöjä, se kannattaa ottaa vakavasti. Ongelmiin pitää puuttua todella nopeasti, ennen kuin ne kasvavat yhtä suuriksi ja vakaviksi kuin Ruotsissa.”

Nyt kysymys kuuluu, että ottaako meidän hallitus tämän ongelman riittävän vakavasti? Oma vastaukseni on empimättä, että ei ota. Tuossa Maikkarinkin uutisessa kerrottiin miten länsinaapurista ”on usein vinkattu suomalaisille, että lähes kokonaan maahanmuuttajien asuttamia lähiöitä ei kannattaisi päästää muodostumaan”.

Ruotsissa on myönnetty, että heillä ongelmiin herättiin liian myöhään. Tämä asia pitää nyt ottaa Suomessa vakavasti. Tehdä toimia ja valjastaa tähän laajasti koko suomalainen yhteiskunta. Tarvitaan myös lisää poliiseja ja nimenomaan näihin lähiöihin, ostoskeskuksiin, asematunneleihin ja muihin. Mutta tarvitaan myös toimia, jotta ei synny alueita minne ei pian uskalla edes poliisit mennä.

Ruotsalainen poliisiylitarkastaja Jale Poljarevius Uppsalan poliisista totesi tuossa samaisessa MTV3:sen uutisessa 12.3.2020, että…

”Tärkeintä on ottaa tähän taisteluun mukaan koko yhteiskunta, kaikki mahdolliset viranomaiset. Kaikkien pitää osallistua tähän työhön”

En usko, että enää pelkkä Ankkuritoiminta tai syrjäytymisen ehkäisy riittäisi. Tarvitaan myös jämäkämpiä toimia. On puhuttu mm. nuorten ns. arestirangaistuksesta. Se olisi mukana lastensuojelulaissa ja se olisi keino katkaista rikoskierre ja auttaa nuorta aina mahdollisesta päihdeongelmasta lähtien jossain turvallisessa paikassa. Tämä ei siis olisi nuorisovankila – eikä mikään vankila – vaan paikka jossa nuorta voitaisiin auttaa joitain kuukausia ja osoittaa näkymää elämään. Tällaista mallia on esittänyt mm. poliisikansanedustaja Kari Tolvanen (kok.) jo kymmenen vuoden ajan. Olisiko tämä myös nyt syytä ottaa käyttöön – yhdeksi niistä kaikista mahdollisista keinoista?

Minä vastaan – Kyllä, yhdeksi niistä kaikista mahdollisista toimista ja keinoista. Ja samalla pitää vahvistaa sitä perisuomalaista perinnettä ja elämäntapaa, että Suomessa voi elää vain yksillä säännöillä, Suomen säännöillä.

….

Kello 21.37 ja kotona. Hieman ollut raskaita hetkiä nyt. Odottavan aika on pitkä, mutta toivottavasti kaikki menee hyvin. Ei voi kuin odottaa.

Mutta päivä kuitenkin töitä tehden. Eduskunnassa tänään Teamseinä valtaosa kokouksista, mutta sitten tietysti istunto livenä. Siellä keskustelussa valtion seitsemäs lisätalousarvio ja se nostaa Marinin hallituksen yksin tämän vuoden lisävelanoton määrän noin 20 miljardiin euroon. Maamme velkataakka siis kasvaa aivan älyttömän paljon ja mikä huolestuttavinta ilman juurikaan yhtään työllisyystointa ja vieläpä kasvavan työttömyyden saattelemana. Lasten ja lastenlastemme tilane tulee olemaan tätä tietä tukala. Joku voisi sanoa, että Kreikan ja Italian tie tai lapsillemme taakka.

Itse otin esille jälleen kerran matkailun, ravintola-alan ja tapahtuma-alan tukalantilanteen. Vetosin hallitukseen, että se suostuisi nyt sopimaan keskemään siitä, että matkailukuplat ja -käytävät maahamme luotaisiin. Ne olisi pitänyt suunnitella ja tehdä jo kesällä seesteisempänä aikana, mutta parempi edes nyt kuin ei riidellen koskaan. Tänään nimittäin jo TUI kertoi, että brittituristeja ei tänä vuonna ole mahdollista Lappiin tuoda ja pahalta näyttää, että hiljaista on pohjoisessa koko talven. Se voi tarkoittaa jopa useampaa kymmentätuhatta uutta työtöntä ja tuhansia konkursseja. Ja sama huoli myös tapahtuma-alalla ja sinnekin pitäisi tehdä malleja joilla tapahtumia ja konsertteja yms. voitaisiin järjestää vastuullisesti ja turvallisesti. Malleja olemme esittäneet, mutta tuntuu, ettei Marinin hallitukselle juuri muu kelpaa kuin lappuluukulle. Esimerkiksi meidän urheilusarjat ja -seurat tätä rataa pian myös kaikki konkurssilappuja jättämässä. Euroopassa karenssit paljon järkevämmin tehtyjä ja siellä ei koko joukkuetta jne. laiteta säppiin altistumisten takia. Malleja on ja nyt kysymys kuuluu, että onko halua ja tahtoa?

Huomenna pitkä päivä tulossa. Toivottavasti myös huolet helpottavat. Kerron teille joskus, kun jaksan.

 

 

 

 

Kommentit