Kummimaatilalla vierailulla Kalvolassa – Saman tilan mailta tuli myös graniitit eduskuntataloon

Blogi, maanantaina 18.09.2023

MTK Häme nimesi minulle uuden vaalikauden alkajaisiksi myös uuden kummimaatilan. Muutaman vaalikauden ajan tätä tehtävää minulle hoiti hieno loppilainen Portaankorvan maitotila Hunsalassa. Liisa ja Pekka Salmelan maatilalla pääsin seuraamaan lehmätilan arkea ja toimintaa ja olihan minulla tilalla pari kummilehmääkin vuosien saatossa. Nyt uuden vaalikauden alkajaisiksi MTK halusi nimetä uusia kummeja ja tällä kertaa minun tilakseni nimettiin Kalvolan Iittalasta Saviniemen tila.

Saviniemen tilan mailla yhdessä Tuulan ja Timon kanssa.

Tänään uuden viikon alkajaisiksi pääsin käymään vierailulla Saviniemen tilalla ja olikin mukana päästä tapaamaan Saviniemen tilan väkeä. Tilan tämän päivän isäntä Timo Saviniemi on minulle enemmänkin kuin tuttu kokoomustoiminnasta ja Hämeen maakunnankin toiminnasta ja Tuula (Loikkanen) sitten taasen töiden kautta Panimoliiton kautta. Tänään istuimme vuosisataisen vanhan sukutilan pöydässä ja juttelimme ennen muuta maatalouden tilanteesta. Saviniemen tila on tänä päivänä suurehko viljatila ja lisäksi tilaa kuuluu metsää ja näiden aiheiden parissa tänään. Myös toki vähän puhuimme meille kaikille tärkeästä metsästyksestä ja vähän muustakin politiikasta. Jutun aiheita siis aamupalalla riitti.

Kahvipöydästä sitten kiersimme sitten vielä vähän tilaa ja sain myös matkaani pienen kuution Saviniemen punaista graniittia. Kalvolahan tunnetaan kirkkaasta lasista, kovasta graniitista sekä järvisestä ja metsäisestä seudusta. Kalvolan Taljan kylän Saviniemen graniittista – Rantalan graniittivuodesta louhittiin eduskuntatalon rakennuskivet. Täältä kivet kuljetettiin ensin Kuurilan rautatieasemalle ja sieltä junalla Hämeenlinnaan Heinäsen kivenveistämöön veistettäväksi.

Historia kertoo, että…

Kalvolan punertavanharmaan graniitin katsottiin ilmentävän hyvin rakennuksen lujaa kansallista luonnetta.

Eduskuntatalon graniittitöitä, joita historian mukaan talon suunnitellut Johan Siren itse tarkkaan valvoi, on pidetty suomalaisten kivenhakkaajien mestarinäytteenä. Ja siinä ne ovat kestäneet ja katselleet Mannerheimin tien toiselle puolelle miten paljon nuoremman Finlandiatalon marmoriseiniä on jo moneen kertaan korjattu ja vaihdettu – jälleen nytkin. Kalvolan Saviniemen graniitti on kestänyt ja kesti myös toisen maailmansodan Helsingin pommituksetkin.

On ollut mukava huomata, että kotimaiselle ruuantuotannolle on löytynyt nyt myös uusiakin puolustajia ja puolenpitäjiä. Kriisiajat ovat avanneet monen silmät myös huoltovarmuudelle ja siinä keskeisen tärkeä kivijalka on juurikin suomalainen maatalous.

Mutta iso kiitos Tuula ja Timo tilan esittelystä. Yhteistyö jatkuu…

Tänään maakuntapäivää. Kalvolasta sitten Hämeenlinnan ja Riihimäen kierroksen kautta takaisin Lopelle. Lopella illalla vielä kunnanhallituksen kokous, mutta piipahdan sitä ennen vielä isää katsomassa. Väsynyt mies.

 

Kommentit