Kuka muistaa politiikon, joka olisi arvostellut gallupeja, kun omalla puolueella tai itsellä menee hyvin?

Blogi, perjantaina 07.01.2011

Ei taida olla sellaista. Ei edes Erkki Tuomioja. Jokin aika sitten Tuomioja rankattiin Helsingin Sanomien ehdokasgallupissa toiseksi suosituimmaksi ehdokkaaksi Osmo Soininvaaran ja Ben Zyskowiczin välissä. Kärjen prosentit olivat kovat 33%, 26% ja 24%. Silloin ei Tuomioja arvostellut blogissaan Suomen Gallupin tekemää tutkimusta.

Nyt uuden vuoden alkajaisiksi hän sen tekee, mutta ei suinkaan arvostele pitkällä tikullakaan tuota Helsingin ehdokagallupia vaan ainoastaan puolueiden kannatusgallupeja. Tuomioja syyttää nyt gallupeja siitä, että omalla puolueella SDP:llä menee historian heikoiten.

Tosin aiemmin Tuomioja on kyllä puuttunut itse asiaankin.  2008 Tuomioja lyttäsi demareiden kampanjan: Unelmahöttöksi! Ja itseasiassa samaa arvostelua hän jatkoi vielä viime vuoden lopussakin vaatimalla puoluettaan asialinjalle. Vaati jopa epäsuorasti vihjaillen henkilövaihdoksiakin. Iltasanomissa Tuomioja totesi Urpilaisen vaihtamisesta paljon kertovasti, että ”Hhn on ainoa, joka voi tehdä aloitteen”.

Mutta nyt sitten kun mikään ei auttanut niin mestauspöllille joutuivat gallupit. Mielenkiintoisia käänteitä, mutta uskoisin, että jälleen tämän aamuinen gallup sopii Tuomiojallekin. Ilta-Sanomat kertoo tuoreimmassa, että suomalaiset haluavat SDP:n johtoon vaihdoksia ja suosituimmat ovat Eero Heinäluoma ja itse Erkki Tuomioja. Eli henkilövaihdoksia kuitenkin odottaa suuri osa suomalaisista. Ilta-Sanomat tänään kertoi, että sekä Heinäluoma että Tuomioja menevät selvin murskanumeroin Urpilaisen edelle. Tässä tuoreessa gallupissa kysyttiin, kenet vastaaja haluaisi SDP:n puheenjohtajaksi. Muut nimet jäivät tämän kärkikolmikonkin takana kauaksi taakse. 

No sen olen itsekin gallupeista todennut, että ei niihin kannata kiinni jäädä. Mutta uskon kuitenkin siihen, että vuosikymmenten kokemuksella Suomesta ja monesta muusta maasta on saatu luotua mallit jotka mittaavat prosentin kahden virhemarginaalilla puolueiden ja muidenkin asioiden kannatuksen varsin oikeaan. Mutta aina pitää muistaa, että gallup ei kuvaa enää edes tätä päivää. Ei gallupin julkaisupäivää. Vaan nimenomaan aikaa sitä ennen. Tänään voi kaikki olla jo toisin.

Siksi politikassa pitää elää ajassa. Tehdä oikeita ratkaisuja suunnitellusti ja pitkäjänteisesti eikä ainakaan poukkoillen gallupien perässä. 

Paras voittakoon.

Perjantaipäivä tässä alkuun. Tänään asioita niin Lopella kuin Riihimäelläkin ja hieman myös helmikuussa starttaavan eduskuntavaalikampanjammekin kuvioita ja suunnitelmia. 

Tästä tulikin mieleeni, että vielä on muutama paikka vapaana Vanajanlinnan III Oikea Suunta -seminaariin. Semmassa puhumassa Iiro Viinanen, Ilkka Kanerva, Risto EJ Penttilä, Pentti Rantanen ja Fatbardhe Hetemaj. Jos semma kiinnostaa niin laittakaapa viestiä timo.heinonen (a) eduskunta.fi. Seminaari on siis suljettu tilaisuus eli etukäteisyhteydenotot vaaditaan kaikilta.

Kello 21.50 ja tässä odottelen vielä Kympin Uutisia. Melkein tekisi mieli jo painaa pää tyynyyn ja jäädä odottamaan huomista ratsastusretkeä Janakkalan tuoreen kunnanjohtajana Anna-Mari Ahosen kanssa Aulangon puistometsään. Uutta valkeaa lunta ja upeat hevoset ja hyvää seuraa. Mikäs siinä.

Tänään saatu monenlaista aikaiseksi. Muutama uusi tukijakin jälleen mukaan. Tällä kertaa Hämeenlinnan maalaiskunnista. Tärkeitä alueita ja aivan upea, että siellä myös tekemiseni on huomattu ja sitä tällä tavalla arvostetaan. Tulee mielenkiintoiset vaalit. Olen myös enemmän kuin tyytyväinen kokoomuksen uusiin nuoriin ehdokkaisiin monessa eri vaalipiirissä. Olen mukana auttamassa osaltani heitä toteuttamaan unelmansa. Kymmenkunta nuorta ja uutta ehdokasta ja jos vaikka tekisimme jackpotin parissakin paikkaa. Jollekin tässä nauroinkin, että kun Benin talliin olen heille paikkoja neuvotellut niin minulla on sitten tällainen ”managerityyppinen asema”. Hauskaa työtä mistä nautin ja koen sen tehtäväkseni mm. senkin kautta, että 2007 vaaleissa mm. Iiro Viinanen ja moni muu kokenut ja arvostettu kokoomuslainen oli minun tietäni tähän unelmaan tasoittamassa. Nytkin Iiro mukana vahvasti tukiryhmämme puheenjohtajana ja olihan se aika hauska kun 2007 vaaleissa sain Iiron jopa marketille jakamaan korttejani ja makeisia. Taisi olla 15 vuoden tauko. Usko oli siis kova ja halu auttaakin. Olen siitä enemmän kuin kiitollinen.

Oma vaaliohjelmani alkaa myös valmistua pikku hiljaa ja myös kampanjamateriaali yms. En vielä kampanjaani ole aloittanut, kun edessä kuitenkin pari tiukkaa työnteon kuukautta vielä. Ehtiihän sitä sitten kampanjoida ja kyllä se niin on että työt ensin. 

Mutta nyt ensin uutiset ja sitten nukkumaan. Huomenna ratsastuspäivä. Nautin.

 

Kommentit