Kuka haluaa pilata Itämeren? Loistoristeilijöiden jätevesipäästöt saatava loppumaan

Blogi, tiistaina 18.08.2015

Itämeren suojelukomission raportti vahvistaa surullisen tosiasian. Vain yksi kolmesta risteilijästä jättää jäte- ja käymälävetensä satamiin Itämeren vierailuillaan. Julkisuudessa on kerrottu, että esimerkiksi Loistoristeilijä Costa Luminosa tyhjensi jäte- ja käymälävetensä asianmukaisesti vain yhden kerran. Loput se laski Itämereen seitsemän päivää kestäneellä Itämerellä risteillyllään. Matkan aikana Costa Luminosa vieraili neljässä satamassa.

K

K

Keväällä 2015 WWF kertoi kyselystään mikä onneksi kertoi, että peräti 95 prosenttia matkustajista vastustaa kansainvälisten risteilyalusten jätevesien pumppaamista Itämereen. Tosin WWF paljasti samalla, että ”tällä hetkellä valtaosalla aluksista toimitaan matkustajien tahdon vastaisesti”. Meriasiantuntija Sanna Kuningas laskeskeli keväällä, että ”Itämerellä risteilee vuosittain liki neljä miljoonaa turistia, jotka tuottavat päivittäin noin 170 litraa jätevettä henkilöä kohden. Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 30 prosenttia kansainvälisistä risteilyaluksista jättää jätevetensä satamien vastaanottopisteisiin. Lyhyelläkin matematiikalla voi laskea, että se tekee melkoisen määrän kuonaa”.

VTT:n arvioiden mukaan risteilyaluksista on päässyt 2000-luvulla vuositasolla Itämereen 113 tonnia typpeä ja 38 tonnia fosforia. Matkustaja-, risteily- ja rahtialukset siis kippaavat satoja tonneja puhdistamatonta tai kevyesti käsiteltyä viemärijätettä Itämereen. Määrät Itämerellä on lisäksi koko ajan kasvussa. Helcomin mukaan Itämeren satamissa vieraili vuonna 2012 noin 2 300 risteilyalusta. Se tarkoittaa noin neljä miljoonaa risteilyvierasta. Määrä on kasvanut tasaisesti koko ajan ja näin siis myös jätevesien määrä.

Ja mikä surullisinta tänäänkään ei jopa 2000 matkustajan risteilyaluksia ei velvoitteita jättää käymälävesiään satamiin. Kansainvälisten säännösten mukaan alukset saavat päästää käymälä- ja talousvetensä mereen käsittelemättöminä 22 kilometrin päässä rannasta ja kevyesti käsiteltyinä jo seitsemän kilometrin päässä rannasta. Tuhot ovat valtavia ja laittavat surullisen kuuluisan mummonmökin jätevesiasetuksen entistä hullumpaan valoon.

Onneksi Helsingissä on sentään otettu joitain askelia parempaankin suuntaan. Ilta-Sanomat kertoi, että Helsingin Sataman mukaan varustamot käyttävät Helsingissä mielellään ilmaista jätevesien poistopalvelua. Helsinki siis maksaa loistoristeilijöiden ja miljönäärien jätevedenpuhdistamisen? Eikö se vastuu kuuluisi varustamoille jotka myyvät kalliit matkat? No jonkun on huolta kannettava itsekkäiden varustamoiden edestä ja ilmainen jätevesikeräys on saanut pois nyt Helsingin kohdalla lähes 80 prosenttia jätevesistä. ”Viime perjantaihin mennessä risteilyaluskäyntejä oli kertynyt yhteensä 196 – niiden jättämän jäteveden yhteismäärä on 41 108 000 litraa.”

Tilanne on kuitenkin koko Itämerellä edelleen kestämätön ja sietämätön. Loistoristeilijöiltä voisi kysyä, että kuinka te kehtaatte? Ja Soinia lainaten jatkaa, ”ja tehän kehtaatte”.

Alusjätevesikielto on edennyt aivan liian hitaasti. Vuonna 2011 IMO teki päätöksen Itämeren erityisasemasta ja edelleen tilanne on siis tämä. Sopimuksessa on mukana miltei kaikki Itämeren maat. Yksi maa tässäkin toimii vähät välittäen muista ja vähiten Itämerestä. Se on Venäjä, joka on vastustanut uudistusta eikä ole esityksen takana. Onneksi valtaosa maista siis toimii vastuullisesti ja päätöksen mukaan vuonna 2016 uudet matkustaja-alukset eivät enää saisi laskea jätevesiään puhdistamattomina Itämereen. Kaikkia matkustajalaivoja kielto laajenisi koskemaan vasta vuonna 2018. Siihen asti herkän Itämeren saastuttaminen saa siis jatkua.

Pitäisi ympäristöministeri Kimmi Tiilikainen vielä tehdä jotain asian kiirehtimiseksi? Minusta pitäisi.

Kello 22.04 ja päivä paketissa. Viime yöltä surullisia uutisia valtiovarainministerimme kotoa. Alexander Stubbin kotiin isketty yöllä. Onneksi vain rikkoutuneita innunoita eikä henkilövahinkoja. Tilanne alkaa kuitenkin olla entistä vakavampi meidän politiikkojen näkökulmasta ja itseasiassa koko suomalaisen yhteiskunnan kannalta. On surullista, että vihapuhe on jotenkin jo arkipäivää ja myös vihateot yleistyvät. Itsekin viimeksi tässä elokuulla sain jälleen kokea tämän työn surullisia puolia. Sitä miettii sellaisten jälkeen aina monenlaisia.

Toivottavasti iskijät saadaan kiinni. Ministeriä ja tai kansanedustajaa kohtaan tehty isku on aina myös isku kansanvaltaa eli demokratiaakin kohtaan. Kaikkia kohtaan väkivalta siis totta kai aina yhtä tuomittavaa, mutta näissä tapauksissa aina myös tällainen lisä. Tällaisessa maassa pitäisi demokraattisten keinojen riittää, mutta nyt tuntuu siltä, että väkivalta, iskut ja tuhotyöt yleistyvät. Poliisin voimavaroja pitää lisätä nyt niin että ihan jokainen suomalainen voi tuntea arkisen olonsa turvalliseksi on sitten kyse ihan kenestä tahansa suomalaisesta. Ja toivottavasti saamme myös lisää poliisille keinoja myös selvittää erilaisia uhkia.

Tänään myös hieman lastenkin asioita. Lapsiperheen arkeen kuuluu lääkärikäynnit ja tänään jälleen kummankin kanssa lekurilla. Saivat hyvää hoitoa ja pian taas virtaa kuin pienessä kylässä. Kiitos vielä lopuksi palautteesta liittyen aamuiseen tekstiini Itämerestä ja laivojen jätevesistä. Lupaan tehdä parhaani, että hulluttelu ja typeryys ja ennen muuta välinpitämättömyys Itämerelläkin saadaan loppumaan.

Huomiseen. Hyvää yötä.

Kommentit