Kuinka monta kertaa voi saman luvata?

Blogi, tiistaina 26.11.2013

Aamulla, kun kello ja aikataulu antaa periksi niin minulla on tapana kuunnella ensin Ykkösaamu Yleltä ja jos aiemmin olen matkassa mennä Novan Enbusken ja Linnanahteen parissa aamumatka Lopelta Helsinkiin. Tänään aikataulu mahdollisti Ykkösaamun ja sen loppukolumni oli meitteitä herättävä. Pitkänlinjan politiikan toimittaja Risto Uimonen luki kolumninsa joka oli otsikoitu: Vanha konsti uusintakäytössä. Kolumnissaan Uimonen käsittelee Keskustan Juha Sipilän lupausta luopua poliittisista virkanimityksistä ja virkapaketeista. Uimonen katsoo taaksepäin ja kirjoittaa, ”Keskusta on ollut poliittisen nimityskulttuurin kantavia voimia vuosikymmeniä yhdessä SDP:n kanssa”. No mitä siinä jos muutoksen nyt ovat tekemässä. Sehän olisi hyvä.

Mutta kolumnin jatkossa paljastuu se, että sama lupaus on tehty jo aiemminkin ja näköjään täydellisesti unohdettu vaalivoiton jälkeen.

Uimonen kirjoittaa: ”Sipilän nimityslinjaus on huomattu, hyväileehän se yleistä mielipidettä. Keskusta ei ole kuitenkaan ensimmäistä kertaa ristiretkellä poliittista nimityskulttuuria vastaan. Puolue teki kovan hyökkäyksen ennen vuoden 1991 eduskuntavaaleja, joissa se saavutti veret seisauttavan voittonsa. Keskusta laati puoluesihteeri Seppo Kääriäisen johdolla edellisenä vuonna kymmenkohtaisen politiikan tervehdyttämisohjelman vaaleja varten.

Keskusta sitoutui siihen, että virkapaketit lopetetaan ja jokaista nimitystä käsitellään erillisenä asiana, että virkojen läänittäminen puolueille päättyy, koska se rikkoo kansalaisten yhdenvertaisuutta, ja ettei poliittisten valtiosihteereiden virkoja oteta käyttöön. Kääriäinen näytti esimerkkiä ja luopui paikastaan Finnairin hallintoneuvostossa.

Tervehdyttämisohjelma jäi 1991 nimitetyn Esko Ahon hallituksen jalkoihin. Vaikka virkapakettien teko loppui, keskusta ei luopunut läänityksistään. Ei tarvitse kuin kääntää katse Kevasta kohti Kelaa, niin todellisuus alkaa valjeta. Poliittisten valtiosihteerien viratkin kelpaavat keskustalle siinä missä muille.”

Aika kovaa tekstiä ja paljastaa sen, että ainakin ennen lupaus oli vain vaalikikka. Nähtäväksi jää miten Juha Sipilä ja keskusta jatkossa toimii. Toistuuko sama mihin Kevan Ailus viittasi MTV3:lla 24.11.2013: En olisi johtanut Kevaa ilman poliittista jäsenkirjaa.

Itse haluan uskoa, että ei toistu. Haluan luottaa keskustan uuteen puheenjohtajaan Juha Sipilään ja hänen lupaukseensa, että keskusta luopuu vanhoista tavoistaan.

Nimittäin hieman menneitä muistellen Sipilän toteamus toi ensimmäisenä mieleen tilanteen, missä taskuvaras huutaa, ottakaa taskuvaras kiinni.

Mutta minä uskon, että Sipilä on sanojensa mittainen mies ja vie lupauksensa myös kaikkiin keskustajohtoisiin kuntiin ja kunnanjohtajien ja muiden virkamiestenkin valintoihin. Sitä monissa kunnissa odotetaan.

Tässä vielä linkki Risto Uimosen Ykkösaamun kolumniin kun sitä varsin laajasti tänne myös suoraan lainasin: Risto Uimonen: Vanha konsti uusintakäytössä.

Eduskunnassa siis jo. Ykkösaamu autossa kuunneltu ja turvallisesti uusvanhalla Skodalla perillä. Seuraavaksi ympäristövaliokunnan kokoukseen missä esillä vieraslajien problematiikka ja isona asiana rakennushankkeiden suunnittelutehtävissä toimivien koulutuskysymykset. Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että vanhoilla tätä vaativaa työtä pitkään tehneillä tulee uudistuksenkin jälkeen taata mahdollisuus jatkaa työtä. Katsotaan mitä saadaan aikaan.

Kello 22.22. ja Lopella kotona. Eduskunnassa tänään väänsimme tuota kelpoisuusehtoasiaa ympäristövaliokunnassa ja itse vielä toivoin, että saamme samaan kuulemiseen lakia valmistelleet virkamiehet sekä suunnittelijoiden edustajat. Tämä on nyt syytä katsoa huolella läpi. Ulkoasiainvaliokunnassa ajankohtaisiai asioita ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa ja sitten täysistunto lisätalousarvion parissa. Keskustelussa itse nostin esille huolen opintotuen uudistuksen mahdollisesta ja väitetystä valuviasta. On esitetty pelko, että merkittävän tasokorotuksen rinnalla tehtävä tukikuukausien rajaaminen voisi vaikeuttaa kandivaiheesta maisterivaiheeseen siirtymistä. Ja kun se ei tietenkään ole tarkoitus vaan nimenomaan kannustaa valmistumaan ja turvata paremmin täysipäiväinen opiskelu niin tämä Suomen Ylioppilaskuntien Liiton esittämä huoli valuviasta on syytä sivystysvaliokunnassa eduskunnassa käydä vielä läpi. Tätä esitin tänään lähetekeskustelussa istunnossa. Kiitin myös siitä, että nyt sosiaaliturvassakin laitetaan työnteko ykköseksi. Tavoitteemme ns. suojaosasta siis toteutuu vuodenvaihteessa ja se antaa työttömälle mahdollisuuden tehdä töitä 300 euron edestä kuukaudessa menettämättä työttömyyskorvaustaan tai asumistukeaan. Tavoitteenamme siis kannustaa ottamaan vastaan lyhytkin työ ja sitä kautta ehkä avata tietä pysyvääkin työsuhteeseen. Hieno asia, että tässä nyt onnistuimme.

Annoin myös kiitosta siitä, että työntekijän kilometrikorvauksia ei leikata. Tämä oli meille ehdoton juttu ja tärkeää siis jatkossakin, että työajo korvataan kokonaisuudessaan työntekijälle. Ei voi olla niin, että työnteosta aiheutia kustannuksia hivutettaisiin pikkuhiljaa työntekijän piikkiin. Nyt kilometrikorvaus siis säilyy ensi vuonnakin ennallaan ja tämä tärkeä monille työntekijöille ja yrittäjillekin.

Ja kiitosta ansaitsee myös yritysverotuksen uudistus kannustamaan kasvuun ja yhteisöveron merkittävä alennus lisäämään kilpailukykyä ja toivottavasti luomaan työpaikkojakin. Ja minusta myös hyvä, että nyt saamme yrittäjien sosiaaliturvaakin parannuksia ja sitä kohti paremmin työntekijöidenkin tasoa. Esimerkkinä yrittäjäperheet missä perheenjäsenet omassa yritykessä töissä. Tämäkin siis nyt etenemässä.

Mutta kello jo paljon. Tänään myös Ylen suora radiokeskustelu ja yksi lehtihaastattelukin tuli sovituksi. Tästä on hyvä huomenna jatkaa.

 

 

 

Kommentit