Keskusta ja kokoomus gallup-nousussa.

Blogi, keskiviikkona 27.11.2013

Tuore Ylen Gallup kertoo keskustan jatkavan edelleen suurimpana puolueena. Itseasiassa keskustan johto on erittäin suuri ja se näkyy jo eduskunnassakin keskustalaisten kansanedustajien asenteessa ja puheissa. Osa jo jakaa kovaa ministerinsalkkuja ja osa puhuu kuinka kaikki laitetaan kohta uusiksi kuitenkin. Tuntuu hieman, että osalla mopo on alkanut ns. keulia. Puheenjohtaja Juha Sipilä jatkaa omalla tyylillään ja antaa tiukat poliittiset keskustelut hoidettavaksi muille. Näyttää toimivan.

Keskustan kannatus on nyt 24,1 prosenttiyksikköä. Me olemme nousseet takaisin kakkoseksi ja kuukauden takaisesti nousua edelleen. Nyt kannatuksemme 18,3%. Muiden puolueiden kannatukset sitten alamäessä. Perussuomalaisten kannatus on pudonnut nyt 17,2% ja SDP:n niiannut oikein kunnolla. Kuukauden takainen pieni nousu siis näyttää olleen tilastovirhe ja nyt laskua peräti 1,5% takaisin 15,4 prosentin kannatukseen.

Pienempien puolueiden kannatukset nyt marraskuulla: vihreät 9,0%, vasemmistoliitto 7,4%, RKP:n 4,1% ja poliisikohun keskellä olevien kristillisdemokraattien enää vain 3,2%.

Mielenkiintoinen asetelma siis tässä vaiheessa vaalikautta. Tosin vajaa kaksi vuotta vielä vaaleihin aikaa ja siinä ajassa ehtii paljon tapahtua. Ja uskoisin, että asetelmat tulevat vielä muuttumaan monet kerrat. Jos keskustan suojaus Sipilää kohtaan kestää niin siinä saa ihmeitä tapahtua, että ykköspaikan he enää menettäisivät. Toki Keva-kohut ja muut vastaavat voivat näkyä piankin kannatusluvuissa. Tai sitten ei.

Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunta ja hieman kävimme läpi Senaatti-kiinteistöjen ja puolustusvoimien kiinteistö ja vuokra-asiat. Palaan tähän problematiikkaan joku päivä. Ja sitten ulkoasiainvaliokunnassa valtiosihteeri Olli-Pekka Heinosen esitys hallituksen vuosikertomusten uudistuksesta. Mutta nyt jatketaan ja tänään illalla vielä Lopelle.

Lopella ollaan. Kello 20.55 ja tänään illalla ehdin vielä hieman pihatöihinkin. Meinasi tuo talvi jälleen yllättää, mutta nyt lämpöasteita ja pihat sai vielä naapurin koneavustuksella kuntoon. Eduskunnassa tänään keskustelussa mm. akoholinverotus ja itse olen tukemassa meidän Jaana Pelkosen tekemään esitystä, että ravintoloiden alkoholin alv laskettaisiin ruuan kanssa samalle tasolle. Meillä todella pieni osa alkoholista nautitaan ravintoloissa ja olisi järkevää tehdä toimia sen hyväksi, että sohvajuomisesta siirryttäisiin valvotun ravintolajuonnin piiriin. Toisaalta myös yleinen alkoholiveron korotuksesta luopuminen oli järkevää kun nyt olemme ylittäneet sen rajan, että verotuotosta yhä suurempi osa valuu hiacereissujen kautta Viroon. Tasapaino ei siis tällä hetkellä toimi. Ja sekin kannattaa muistaa, että näillä toiminnalla ei siihen pahimpaan ongelmakäyttöön voida juurikaan vaikuttaa. Sinne tarvitaan toisenlaisia keinoja. Valtaosa kuitenkin alkoholista menee ns. normaaliin käyttöön. Suurin osa siis osaa käyttää alkoholia Suomessa ihan hyvin jos sitä sitten täytyy käyttää. Sellaisen luvun tai yhtälöön joskus törmäsin, että 20 % väestöstämme juo 80 % kaikesta alkoholista. 

Huomenna mennään taas kellon ympäri eli nyt luovutan. Huomiseen blogini lukijat. Hienoa, että teitä on jälleen päivä päivältä ollut enemmän. 

 

Kommentit