Kuin omiin housuihinsa ku***i.

Blogi, maanantaina 01.07.2013

MTV3 paljasti eilen, että EVIRA eli elintarviketurvallisuusvirasto tutkii Pohjois-Karjalan lähiruokamerkkiin liittyvää ”huijausta”. Kyse epäilystä, että puoli vuotta voimassa ollut Pohjois-Karjalan ”Makuja Pohjois-Karjalasta” -merkki johtaa asiakkaita harhaan korostamalla tuotteiden paikallisuutta, vaikka tuotteiden raaka-aineet tuotaneenkin ulkomailta. Elintarvikelakihan on yksiselitteinen ja se kieltää kuluttajien harhaanjohtamisen tuotteiden ulkoasulla tai mainonnalla ja tämä koskee siis totta kai myös erilaisia paikallisuusmerkkejä kuten maakuntaruoka tai lähiruokamerkkejäkin.

Hämmentävää tässä on se, että ”Makuja Pohjois-Karjalasta” -merkin takana on ProAgria. Sieltä on myönnetty, että merkin käytössä ei ”raaka-aineiden alkuperällä ole väliä”. Merkin ei kuulemma ole edes tarkoitus ottaa kantaa ruuan alkuperään vaikka mainoslause kyllä hyvinkin suoraan antaa ymmärtää, että maut tulevat Pohjois-Karjalasta. 

Onneksi Evirasta on jo linjattu, että maakuntamerkkien käytön vaatimuksena on ennen muuta tuotteen paikallisuus. Luomumerkki on olemassa, mutta virallista lähiruokamerkkiä ei ole ja siksi tällaiset maakuntamerkit ja vastaavat on luettava sellaisiksi ja sitähän niillä rehellisyyden nimissä minusta haetaankin.

”Makuja Pohjois-Karjalasta” -merkki liittyy lisäksi osana laajempaan EU-hankkeeseen, jonka tarkoitukena on nimenomaan kehittää paikallistuotantoa ja luomutuotantoa. Mutta Pohjois-Karjalassahan tämä on sitten mielletty vain imagomainonnaksi ja ruoka tuodaan ulkomailta? Nyt näyttääkin siltä, että merkkiä käytetään aivan muuhun ja hyöty valuu kaupalle ja suurteollisuudelle eikä aidoilla pohjois-karjalaisille lähiruuan ja luomuruuan tuottajille. Ulkomainen ruoka siis ”pestää” merkillä paikalliseksi ja tällaisen kuvan kyllä kampanjasta saa.

Olen liperiläisen Lihakartanon lähilihantuottajan Juhani Tuomelan kanssa täysin samaa mieltä, että merkillä hämärretään ruuan alkuperä ja johdetaan harhaan, kun ”romanialaista, brasilialaista tai mistä tahansa” myydään maakuntamerkin alla. Merkki myös siis hämmentää aitoja lähiruuan ja luomuruuan tuottajia kaupan asiakkaiden lisäksi.

MTV3:n Kymmenen Uutisissa eräs asiakas kysyikin ”Makuja Pohjois-Karjalasta” -merkistä, että ”eikö se merkki olekaan kokonaan kotiinpäin?” ja toinen asiakas ihmetteli samaa toteamalla logon antavan kuvan, että tuote on ”puhtaasti pohjoiskarjalainen”.

Kampanjan takana oleva ProAgria on minustakin selityksen velkaa vaikka Evira on merkkiä tutkiikin. Eikä se ole ratkaisu, että hämäystä muutetaan hieman. Jos kampanja muuttuu nyt uutisen kertoman mukaan ”Makuja Pohjois-Karjalasta” muotoon ”Työtä Pohjois-Karjalasta” niin voi hyvin kysyä, että kuinka suuri osa työstäkään esimerkiksi brasilialaisen lihan kanssa tulee Pohjois-Karjalasta?

Nyt täytyy kysyä, että kuka on kenenkin puolella? ProAgrian nyt luulisi kuitenkin pelaavan hyvän suomalaisen ruuantuottajan kanssa samaan maaliin.

Tällainen minusta selkeä huijaus tai harhaanjohtaminen on kuin kus**i omiin housuihin pakkasella. Hetken se lämmittää, mutta sitten on jo kylmempää.

Alkuperämerkintöjen kanssa on myös suuria ongelmia ollut torimyynnissä ja muussakin ulkomyynnissä. Yle teki pistokokeita Helsingissä 17 marjanmyyntipisteeseen. Peräti kymmenessä torikojussa ja marjanmyyntikojussa oli puutteita alkuperämaamerkinnöistä. Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen totesi, että ”On hirveän hämäävää, jos on Suomen lippuja ympäri toripöytää ja mustikoista on jätetty alkuperämaa ilmoittamatta, joku voi erehtyä luulemaan että ne ovatkin suomalaisia.”

Ehkä härskeintä oli mainos jossa luki, että ”suomalaisen viljelijän viljelemää mansikkaa”, kun lopulta paljastui, että suomalainen viljelijä oli viljellyt mansikkansa Virossa.

Torimyynnissä Eviralla on mahdollisuus jo nyt langettaa myyntikieltoja tuote-erille epäselvyyksien takia, mutta parhaita valvojia olemme me asiakkaat. Ollaan siis tarkkoja ja vaaditaan selkeät merkinnät ruuan alkuperästä. Ja pidetään se ehtona ostopäätöksellekin olemme sitten valmiita ostamaan ulkomaisia marjoja tai lihaa tai haluamme sitten aina takuuvarmasti suomalaista. Meille kaikille on eduksi, että tiedämme oikeasti mitä ostamme ja mistä se tulee. Se on turvallisuuskysymys, mutta myös työllisyyskysymys. Ja monessa asiassa myös makuasia.

Itse olen jättänyt maamme hallitukselle esityksen jossa kaiken ruuan raaka-aineiden alkuperämerkinnät tehtäisiin pakollisiksi. Kyllä tuoteselosteeseen mahtuu hyvin lihan tai jauhojenkin perään maatunnus-kertomaan mistä maasta raaka-aine on. Ja sama kansallisuustunnusvaatimus pitäisi minusta esitykseni mukaisesti ulottaa myös ravintola- ja työpaikkaruokaankin.

Heinäkuu tästä alkuun ja paras torikausi. Minun osalta epäselvät tai harhaanjohtavat mainokset johtavat automaattisesti kielteiseen ostopäätökseen ja siirtymiseen toiselle torikojulle. Lähde sinäkin samaan reiluuden kampanjaan mukaan.

..

Vanhuspalvelulaki on nyt totta.

Tänään heinäkuun 1. päivänä 2013 astui voimaan myös säätämämme vanhuspalvelulaki. Laki on historiallinen ja se velvoittaa kunnat huolehtimaan nyt ikäihmisten palveluista ja hoitoonpääsystä. Samalla myös vanhusneuvostot tulivat lakisääteisiksi. Aiheesta olen kirjoittanut täällä blogissani monta kertaa aiemmin. Nyt en mene tähän tämän syvemmälle. Totean vain, että olemme kokoomuksessa enemmän kuin tyytyväisiä, että pitkäaikainen tavoitteemme ja ministeri Paula Risikon käynnistämä vanhuspalvelulaki on nyt totta ja arkea. Se on iso arvovalinta ja siitä on pidettävä kiinni.

Kello 23.08. Ukkosta haki illasta, mutta ei tällä Loppijärven rannalla saatu kuin muutama tippa ja hieman kaukaista jyrinää. Toki taivas oli aikalailla tummanpuhuva ja tuultakin myrskyksi haki. Kun vettä ei tullut niin vielä hetki sitten kävin kastelemassa puupuiston uusimmat erikoisuudet. Hauska harrastus, jos tykkää.

Päivä siis tänään ihan vain lomalle. Kesä-Kuplalla Riihimäellä asioilla ja tuli myös kokeiltua kaupungin uusi Laurellinkin leipomokahvilan salaatti. Kaunis ja viihtyisä paikka ja hyvää ruokaa. Suositella voi hyvin, jos joku ei vielä Laurellin tuttua Hämeenlinna-laatua tunne.

Tyytyväinen olen siihen, että tänään myös MTK tarttui Pohjois-Karjalan ProAgrian kyseenalaiseen mainontaan. Jaan MTK:n kanssa kaiken tässä huolessa ja toivottavasti asia nyt saa julkisuuden kautta sellaista painetta, että omassa pesässä ei sorruttaisi enää tällaiseen. Meillä on nimittäin aivan riittämiin haasteita ulkomaalaisen ruuan alkuperämerkintöjen ja alkuperän häivyttämisen kuriinsaamisessa ja siksi sellaista peliä ei toivoisi omassa maassa harrastettavan. Olen varma, että suomalainen hyvä ruoka pärjää hyvin ihan suomalaisista hyvistä ja puhtaista raaka-aineista tehtynä eikä siihen tarvitse lihaksi tai muuksi ulkomaalaista sotkea. Ja juuri se varmuus ja laatu ovat niitä minkä varaan tulevaisuudessa ruokamme tulee entistä vahvemmin nojaamaan.

Itse olen ehdoton näissä jutuissa ja noudatan entisen ala-asteen johtajaopettajan Matti Kytömäen oppia; kuka kerran keksitään, sitä aina epäillään. Luottamusta ei siis kannattaisi menettää ahneudella ja hölmöilyllä tässäkään.

Huomenna sitten Hämeenlinna-päivää. Maakuntakierros ja Hämeenlinnan Kuukausimarkkinat. Kokoomus ei tällä kertaa mukana olekaan omalla teltalla, mutta itse olen paikalla klo 11-12 ja otetaan kahvipöytä Torikahvila Kahvi-Jussista. Eli pöytään saa tulla kahviseuraksi ja juttusille.

 

Kommentit