Kuin murha josta jää henkiin. Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on rikokseksi, joka ei vanhene koskaan.

Blogi, maanantaina 23.09.2013

Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on rikokseksi, joka ei vanhene koskaan.

Olen valmistellut keskustalaisen kollegani Tuomo Puumalan kanssa lakialoitetta, joka tekisi lapsen törkeästä hyväksikäytöstä rikoksen joka ei vanhenisi rikoksena koskaan. Olemme saaneet aloitteen tekemiseen mm. juridista apua rikosten uhrien Delfiinit ry:ltä ja lukuisilta muilta tahoilta. Ja aivan liian paljon tosielämän tarinoita ihmisiltä jotka ovat kohdanneet tämän rikoksen elämässään uhrina tai läheisenä. Kohdanneet murhan, josta on jäänyt henkiin.

Olemme keränneet eduskunnassa lakialoitteemme taakse kansanedustajia yli puoluerajojen. Tämä on aloite ja asia joka ei tunne minkäälaisia rajoja. Mukaan aloitteen tueksi onkin lähtenyt yli sata kansanedustajaa. Se on raja joka vaaditaan aloitteen etenemiselle eduskunnassa. Ja tämän rajan me olemme nyt rikkoneet.

Lakialoitteessa esitetään, että lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö ei vanhenisi rikoksena koskaan. Nykyään rikos vanhenee kun uhri täyttää 28 vuotta. Syyteoikeus on enimmillään 20 vuotta. Lapsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö on kuin murha, josta jää henkiin. Sillä muserretaan ihmisenä olemisen ydintä. Jos rikos ei vanhenisi koskaan, se antaisi vakavan viestin siitä, miten me yhteiskuntana tällaiseen asiaan suhtaudumme. Viestin pitää olla selvä.

Julkisuudessa on nähty oikeustapauksia, joissa tekijä on myöntänyt teon, mutta syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi häntä ei ole voitu asettaa syytteeseen. Tämä sotii yleistä oikeustajua vastaan. Lisäksi nimienkeruuprosessin aikana saimme yhteydenottoja insestin uhreilta, jotka ovat tiedostaneet tulleensa lapsena hyväksikäytetyksi vasta aikuisiällä.

Esimerkiksi tekijän kuolema tai oman lapsen syntymä saattavat laukaista mielensisäisen prosessin. Ei ole lainkaan tavatonta, että uhri sulkee karmivan teon mielestään vuosikymmeniksi suojellen näin psyykettään. Syyteoikeuden vanhenemisen vuoksi  rikos joudutaan kuitenkin hautaamaan, vaikka se olisikin tullut päivänvaloon.

Tuomon kanssa vaadimme nyt asian pikaista ja perusteellista käsittelyä. Aloitteella on yli sata allekirjoittajaa, eli sitä kannattaa eduskunnasta yli puolet. Se voidaan rinnastaa edustuksellisesti yli kahteen miljoonaan äänioikeutettuun. Toivomme, että valiokunta tekee asiasta mietinnön ja tuo sen istuntosaliin kansanedustajien päätettäväksi.

Lakialoitteemme on eduskunnan istunnossa lähetekeskustelussa lähiaikoina. Toivomme, että tätä keskustelua tulee kuuntelemaan mahdollisimman moni ja toivomme myös, että aloitteemme saa julkisuudessakin kaiken mahdollisen ja mitä erilaisemman tuen. Asia vaatii nyt toimia ja näkyvyyttä.

Samaan aikaan minusta on tärkeää pitää keskustelussa esillä myös uhrin asema mm. oikeusprosesseissa. Aivan liian kauan tässä maassa asiat ovat ”avoinna” ensin oikeusprosessia odotellessa ja sitten itse oikeudessa ja sen eri asteissa. Olen varma, että halutessamme tämä voidaan hoitaa nopeamminkin ilman, että kenenkään oikeusturva kärsii. Toisaalta toivon, että rikoksen uhrille annetaan kaikki mahdollinen tuki ja turva rikoksen jälkeen ja oikeusprosessinkin aikaan. Tämän parissa tehdään hyvää työtä vapaaehtoistyön kautta ja monien muidenkin tahoilta, mutta usein itse oikeusprosessi on uhrin näkökulmasta vielä hiomaton.

Mielelläni ota näistä asioista vastaan kaiken tiedon ja kokemukset. 

Maanantai ja uusi viikko käyntiin. Syksy on nyt tulut todenteolla ja toivotaan, että pari pakkasyötäkin. Ne tekisivät ruskalle hyvää. Tänään asioita hoidettavana täällä Hämeessä täysi kalenteri ja hieman myös huomisen tiimipalaverin valmistelua. Riihimäellä huomenna syksyn ensimmäinen Timon Tiimin palaveri. Jos haluatte mukaan niin laittakaapa sähköpostia tulemaan.

Nyt töiden pariin.

Kello 21.51 ja päivä paketissa. Tänään työasioista Riihimäellä ja Lopella ja valtavasti palautetta tuosta lakialoitteestamme. Ja mikä surullisinta suuri määrä toinen toistaan julmempia ja sairaampia tarinoita mitä lapset ovat joutuneet kokemaan. Siinä muuten silmä kostui ja mieli järkyttyi. Taisi aika moni vihaakin herättää mielessä. Valitettavasti. Kiitos kuitenkin niistä kaikista. Ne osoittavat, että lain muutos tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Mutta montaa muutakin asiaa tänään eteenpäin ja yksi lehtijuttukin. Loppuvuoteen tulossa aika monta isompaakin juttua vielä ja ne hieman vievät tässä aikaa. Mutta hyvä niin.

Huomenna sitten päivä eduskunnassa, illalla piipahdus Lopella kunnanhallituksessa, sen perään Tiimini palaveri Riihimäellä ja illaksi vielä takaisin eduskuntaan. Tai taitaa mennä huomenna yötyöksi. Katsotaan.

 

Kommentit