Home monen koululaisen ja opettajan kiusana.

Blogi, tiistaina 24.09.2013

Kuntaliiton arvioiden mukaan jopa tuhat suomalaiskoulua kärsii kosteus- ja homevaurioista. Itseasiassa siis jopa joka kuudennessa päiväkodissa ja koulussa on kosteus- ja homevaurioita. Ja lisäksi sosiaali- ja terveyspalveluita tarjoavissa rakennuksissa on samoja ongelmia. Puhutaan jopa 5 miljardin euron  korjausvelasta, joka edelleen kasvaa. Nimittäin merkkejä ylimääräisestä kosteudesta on joka toisessa rakennuksessa.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta totesi mietinnössään yleisesti kaikkien rakennusten kosteus- ja homevaurioista, että ”nykyisen korjausvelan suuruudeksi on arvioitu 30–50 miljardia euroa. Valiokunnan tilaaman ja viime vuonna valmistuneen tutkimuksen mukaan merkittävien kosteus- ja homevaurioiden terveyshaittakustannukset ovat 450 miljoonaa euroa vuodessa.”

Viime viikolla sain parilta vanhemmalta jälleen huolestuttavaa postia. Eräässä etelä-suomalaisessa alakoulussa toteutetaan laaja saneeraustyö ensi vuoden alussa. Yksi syy remonttiin on koulun huono sisäilman laatu ja vanhempien kertoman mukaan ”pahat hajut” osissa rakennusta, mikä viittaa ilmeisiin kosteusvaurioihin. Kuulemma homeen olemassaolosta ei ole varmuutta, mutta erittäin huono ilmanvaihto ja pahanlaatuiset hajut viittaavat myös siihen. Positiivistä on se, että ongelmiin siis puututaan ja koulu laitetaan kuntoon. Lasten ja opettajien terveydellä ei saa leikkiä. Homeen aiheuttamat vahingot voivat olla jopa pysyviä.

Huoli kuitenkin on se, että kaikki alakoulun oppilaat eivät mahdu väliaikaisiin kouluparakkeihin, jotka on tarkoitis sijoittaan koulun lähelle. Muutama luokka olisi jäämässä kouluun saneerauksen ajaksi. Vanhempien huoli on minusta täysin aiheellinen ja kysymyskin eli miksi turvallisuutta ei siis taata kaikille. Vanhempoien kertoman mukaan parakkeja olisi saatavilla, mutta niistä aiheutuviin lisäkustannuksiin ei ole varauduttu. Kustannuksista säästetään välittämättä oppilaiden terveysriskeistä.

Voi hyvin kysyä, että leikitäänkö tässä oppilaiden ja opettajien terveydellä? On kuitenkin tosiasia, että terveyshaittoihin on liian myöhäistä puuttua silloin kun oireita ilmenee. Kun oppilaat alkavat oireilla, vakaviakin terveysongelmia on jo aiheutettu.

Viime vuosina on maassamme toteutettu lukuisia tämän typpisiä saneerauksia kouluissa ja sairaaloissa. Käytännössä kaikissa tapauksissa osastoittain tehdyt saneeraukset ovat aiheuttaneet vakavia terveysongelmia siellä oleskelleille oppilaille tai työntekijöille mm. astmaa. Mahdollisen ja todennäköisen olemassa olevan homeen lisäksi haitallista rakennusaikaista pölyä joutuu aina suojattujen osastojen ulkopuolelle muualle rakennukseen. Usein oireet ilmenevät vasta vuosien kuluttua ja aiheutuneet terveysongelmat pyritään kieltämään.

Vanhempien huoli on minusta hyvinkin aiheellinen. Kustannuksia säästämällä saatetaan koululaiset alttiiksi vakaville terveysriskeille, jotka toteutuessaan voivat olla elinikäisiä. Osa oppilaiden vanhemmista on lisäksi kieltäytynyt tuomasta lapsiaan kouluun, mikäli nämä joutuvat opiskelemaan koulurakennuksessa altistuneina haitalliselle pölylle ja melulle. Vanhempien viesti on otettava vakavasti. ”Emme tule missään olosuhteessa hyväksymään, että nyt 10-vuotiaat lapset työskentelevät päivittäin vähintään puolitoista vuotta pölyn ja metelin keskellä perusteellisesti remontoitavassa rakennuksessa. Pidämme kohtuuttomana, että kaksi luokkaa eristetään muusta koulusta ja niiden oppilaat viettävät ainoina välituntinsa remonttipihalla. Koska riittävää välituntivalvontaa ei voida järjestää, välitunteja vähennetään, mikä ei ole hyväksi lasten terveydelle ja oppimiselle.”

Kuntaliitosta todettiin keväällä, että maamme homeongelmat ovat niin mittavia, että voidaan puhua kansallisesta hätätilasta.

Ja kuinka moni lapsi ja opettaja altistetaan tässä samassa ehkä pysyvillekin terveyshaitoille?

…. Kello 21.25 ja nyt kotona. Budjetin lähetekeskustelut päätökseen. Itse vielä tänään käytin puheenvuorot liikunnasta ja urheilusta mm. urheiluseurojen suorasta seuratuesta johon lisäämme ensi vuonna lisää rahaa jälleen. Ja tavoitteena se, että urheiluharrastuksen pariin pääsisi yhä isompi joukko lapsista ja nuoristamme. Toisessa puheenvuorossa sitten kannoin huolta kuntataloudesta ja siitä kuinka nyt kyläkouluja suljetaan kuntarajojen molemmin puolin ympäri Suomen, kun järkevästi alueelle olisi saatavissa yksi elinvoimainen kyläkoulu. On järjetöntä, että kahden kunnan raja ajaa kaksi koulua alas ja pidentää kaikkien koululaisten koulukyytejä. Tässä pitäisi nyt saada järki voittamaan. Mutta mahtui päivään myös ympäristövaliokunta ja ulkoasiainvaliokuntakin. Ympäristövaliokunnassa esillä mm. tuulivoimaloiden lupakäytänteiden helpottaminen satamiin ja teollisuusalueille. Itse en tästä yksi mylly joka paikkaan -politiikasta oikein innostu. Pian meillä on sama tilanne kuin telemastojenbkanssa, että tästä maasta ei löydy maisemaa jota ei yksittäinen tuulimylly pilaisi. Itse keskittäisin mieluummin tuulimyllyjä yhteen ja sellaisille alueille missä niistä on aidosti hyötyä ja järkeä. En tiedä olenko ihan hullu, mutta minulle maisema-arvo on tässä aikalailla suuri ja myös äänihaitta jonka innokkaat tuulimyllyjen puolesta puhujat unohtavat lähes kokonaan. Itse olen siis valmis sanomaan tuulivoimalle myös ei, silloin kun se ei sovi maisemaan tai aiheuttaa haittaa alueen asukkaille maiseman tai äänenkin kautta. Niin ja iltapäivällä vielä Ylen Politiikan Puhemylly radio-ohjelma ja myös Radio Voicenkin haastattelu. Voicen haastattelun aiheena kulttuurikummini Cheek ja tuo haastis huomenna ulos. Ilta sitten tiimini palaverissä Riihimäellä. Uutta väkeä taas kivasti mukana ja katse jo eduskuntavaaleissa 2015, mutta myös syksyn tulevissa jutuissa. Hieman uuttakin taas Hämeeseen meillä tekeillä. Paljastetaan niitä pian. Ei kuitenkaan vielä. Nyt puhelimen varassa blogipäivitys iltaan. Anteeksi jos tavanomaista enemmän siis kirjoitusvirheitä. Huomenna taas koneen ääressä ja työt jatkuvat.

Kommentit