Krista Kiuru myöntää olevansa parempi oppositiossa kuin ministerinä? – Täydellinen pohjanoteeraus Sosiaali- ja Terveysministeriöstä eduskunnan kirjallisenkysymyksen vastaukseksi

Blogi, perjantaina 10.01.2020

Nyt meinasi mennä junassa kahvit rinnuksille, kun sain peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) erityisavustajan sihteeriltä – kyllä siis erityisasvustajan sihteeriltä – sähköpostia. Hän lähetti ministeri Krista Kiurun antaman Sanna Marinin hallituksen virallisen vastauksen esittämääni eduskunnan kirjalliseenkysymykseen liittyen vanhustenhoidon hoitajamitoituksesta.

Ministeri Krista Kiuru vierittää ensin syyn muiden niskaan siitä, että hoitajamitoitusta ei ole saatu aikaan. No, ei hän saanut itsekään vaikka suurisuisesti lupasi, että esitys tulee eduskuntaan vuoden 2019 aikana. Ehkä se paperilla tänä vuonna tulee, mutta rahaa ei siihen Marinin hallitus ole tälle vuodelle luvannut kuin 5 miljoonaa vaikka tarve olisi 235 miljoonaa.

Mutta sitten Kiuru kertoo oikein kunnon uutisen. Hänen olisi nimittäin ollut helpompi tehdä sitova hoitajamitoitus oppositiossa kuin nyt ministerinä. Kyllä, hän kertoo Marinin hallituksen virallisessa Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellussa vastauksessa kuinka oppositiosta hän olisi hoitajamitoituksen pystynyt hoitamaan helposti vain yhdellä virkkeellä lakiin. Nyt kuulemma sitten kun hänellä on ministerin valta itsellään niin vaatimukset hoitajamitoituksen säätämiseksi ovat ”sisällöllisesti ja laatimisprosessille huomattavasti laajemmat ja pidemmät”. Uskomaton diipa daapaa.

No sitten Kiuru innostuu ministerinä Marinin hallituksen vastauksessa arvostelemaan, yllätys yllätys, vielä hallituskumppani keskustaa. Keskustan Sipilän hallitushan on siis lopulta syyllinen tähänkin. Näin demarit.

Peruspalveluministeri eli vanhuspalveluista vastaava ministeri Krista Kiuru vielä toistaa vastauksessaan, että oppositiosta vanhuspalveluiden sitova hoitajamitoitus olisi ”todella säädetty yhtä lausetta muuttamalla”. Se on niin ikävä olla ministerinä, kun on niin vaikeaa hoitaa asioita. Suu kuitenkin käy.

En tiedä kuka Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiehistä on tämän vastauksen Kiurulle valmistellut. Toivottavasti hän ei ole valmistelemassa itse vanhuspalvelulain uudistusta ja tiukennuksia. Niin uskomaton tämä vastaus on ja jopa eduskunnan arvovaltaa ja samalla myös Marinin hallituksen arvovaltaa murentava. En ymmärrä miten Keskusta voi tällaisen vastauksen kuitata? Tai jos ei kuittaa niin silloin taitaa Kiurun päivät ministerinä olla loppumassa.

En tiedä voiko ministerin ja hallituksen kirjallisen kysymyksen vastauksista tehdä reklamaatiota minnekään? Tällaista vastausta ei varmasti eduskunnan historiasta löydy. Toivottavasti ainakin puhemies Matti Vanhanen eduskunnan vallan ja arvovallan tärkeimpänä valvojana ja puolustajana vastaukseen tutustuu. Ja myös puhemiesneuvoston pitäisi tällainen ottaa käsittelyyn. Jos tämä vastaus menee todellakin eduskunnan hyväksynnän läpi sukkana niin jatkossa kaikki eduskunnan kirjalliset kysymykset voi ministerit sitten kuitata muiden moittimisella ja syyttelemisellä.

Nyt SDP:llä on valta ja mahdollisuus tehdä. Se vaatii muutakin kuin pelkkää puhetta ja lupauksia. Myöskään pelkkä kirjaus lakiin ei vanhustenhoidon ongelmia korjaa. Kokoomus onkin esittänyt omaa 150 miljoonan euron Ikäihmispakettia millä vanhustenhoitoon saataisiin ensimmäisenä vuotena heti 2000 hoitajaa lisää. Vahvistettaisiin kotipalvelua 1000 hoitajalla ja ympärivuorokautista palveluasumista 1000 hoitajalla. Ja seuraavana vuonna tehtäisiin edelleen vastaavat lisäpanostukset myös siis rahoitukseen. Rahaa nimittäin vanhustenhoidon ongelmien ratkaiseminen vaatii ja aitoja tekoja. Kokoomuksen lisärahoituksesta eduskunta äänesti joulukuussa. SDP äänesti vanhustenhoidon lisärahoitusta vastaan. Sellaista.

Aamulla myös Ylen uusi gallup. Nyt isompia muutoksia ja mielenkiintoista nähdä törmäsikö Perussuomalaisten kannatus nyt omaan kattoonsa? Ei enää nousua? Meidän hyvä vire jatkuu ja reipas nousu ja tukeva ote kakkospaikkaan. Myös SDP kuherruskuukausi uuden puheenjohtaja Sanna Marinin johdolla nostaa puolueen kannatusta ja myös keskusta hieman nousee. Alkuvuoden suurin putoaja on kohujen keskelle joutuneet Vihreät.

Kaksi suurinta oppositiopuoluetta – PS ja Kokoomus – käyvät keväällä entistä tiukempaan taisteluun opposition herruudesta. SDP asema hallituksen suurimpana näyttää hieman helpottavan, kun Vihreät menettää kannattajia vähän joka suuntaan, Vihreiden kannatus valuu vasemmalle niin SDP:lle kuin vasemmistoliitollekin, mutta itseasiassa myös lähes samansuuruinen osuus Vihreiden kannattaneista on siirtynyt nyt kokoomukselle.

Mielenkiintoinen gallup-avaus uudelle vuosikymmenelle.

Kello 19.32 ja päivä ja viikko viikonloppua vaille valmis. Tänään koneen ääressä koko päivä. Materiaaleja valmiiksi ja myös yhden esitelmän valmistelua. Lapsella oksennustautia yöllä ja, kun eduskunnassa ei nyt kokouksia niin pystyin jäämään kotiin lapsen kanssa. Paljon saatiin aikaiseksi kotitoimistossakin. Illalla vielä hetki ulkona ja linnuille lisää talia pakkaspäiviä silmälläpitäen. Huomenna sitten Lahteen ja AKK-Motorsportin Mitaligaala!

Kommentit