Mestareiden ilta – Autourheilun mitaligaala Lahdessa

Blogi, lauantaina 11.01.2020

Valtteri Bottas palkittiin vuoden 2019 Vuoden Autourheilijana

Hieno moottoriurheiluvuosi on jälleen takana ja uusi toivottavasti jälleen mestaruuksienkin täydentämä vuosi 2020 käynnissä. Tänään kokoonnuimme moottoriurheiluväen kanssa perinteiseen Mestareiden iltaan palkitsemaan menneen vuoden parhaita ja kiittämään tekijöitä ja tukijoita. Useamman vuoden olimme peräjälkeen juhlaa pitämässä rallin pääkaupungissa Jyväskylässä, mutta nyt tulimme tänne meidän nurkkiin Lahteen ja vuoden 2021 alusta myös Kymiringin maakuntaan. Kymiringhän siirtyy meille Päijät-Hämeeseen ja Hämeeseen Iitin vaihtaessa maakuntaa vuoden kuluttua. Ei ollenkaan siis huono diili saada mukana myös maamme uusin ja tänä vuonna täyteen käyttöön otettava kansainvälisen tason moottorirata.

Lahdessa oli jo viikonlopun aikana kokoontunut AKK-Motorsportin hallinto omaan kokouksiinsa ja ilta oli sitten varattu jalometallille ja juhlille. Oli hieno saada olla jälleen mukana ja olihan paikalla myös valtavasti ystäviä ja tuttuja päättyneen vuoden, mutta myös kahden aktiivimotorsportvuosikymmenenikin ajalta. Ensi kesänä tulee täyteen 20 vuotta selostajana ja juontajan Neste Rallissa Jyväskylässä ja samanlainen rupeama muita kisoja selostajana ja TV-toimittajanakin. Ja totta kai kymmeniä ja kymmeniä katsojana penkalla ja sitähän se motorsport on parhaimmillaan. Tai siis ainakin silloin jos ei itse ratin taakse tai pelkääjän paikalle pääse.

Päättyneen vuoden 2019 ehkä kirkkain maailmantason menestys oli Valtteri Bottaksen formula ykkösten MM-hopea ja sitä tänään myös Valen kotikaupungissa juhlimme. Tai Valtterihan on aina vain nastolalainen eikä lahtelainen, vaikka kunnat aikanaan yhdistyivätkin. Onnea siis Valtterille ja tsemppiä ensi viikonlopun Tunturiralliin ja myös ennen muuta alkavaan F1-kauteen. Nyt se mestaruus sieltä!

Hienoa menestystä myös rallissa vaikka ei aivan sitä mitä tietenkin maailman nopeimpana kansana odotimme. Mutta toivottavasti ensi vuonna sitten se WRC-mestaruuskin jälleen Suomeen. Mutta olihan Kalle Rovanperän WRC2 -mestaruuksin jo kova juttu ja Tommi Mäkisen Toyota-teamin Maailmanmestaruus.

Ja minua aina sykähdyttää erityisesti myös kotimaiset menestyjät ja niin tälläkin kertaa. Mahtava tunnelma kun lavalle tulivat jokkiksen parhaat ja myös rallicrossin ja kotimaisen Rallin SM-sarjan parhaat. Ja tietenkin ne nuorimmat karting-ässät! Menestystä on siis luvassa tulevaisuudessakin.

Mestareiden Iltaa, juhlittiin noin 1250-päisen vierasjoukon voimin ja Vuoden Autourheilija -tittelin vei nimiinsä F1-sarjassa hopeisen sijan taistellut Valtteri Bottas, joka uusi vuoden 2017 tunnustuksensa nyt toista kertaa.

F1-kuljettaja Valtteri Bottaksen urakehitys on nostanut suomalaisen autourheilijan yhdeksi maamme kirkkaimmaksi edustajaksi maailmalla. Flying Finn -kuljettaja näytti 2019, että kehityskaari autourheilun huipulla jatkuu edelleen, ja häikäisi erityisesti alkukauden otteillaan F1-sarjassa. Bottas kahmi kaikista 21 osakilpailusta yhteensä 15 podiumsijaa ja 4 voittoa.

Mestareiden Illassa tunnustuksia yli 300 autourheilumenestyjälle. Yleisön suosikki Vuoden Autourheilijaäänestyksessä oli driftingkuljettaja Lauri Heinonen, joka pokkasi lajissaan mm. hopeaa Pohjois-Euroopan eli NEZ-alueen mittelöissä. Vuoden Superstariksi arvostettiin Niclas Grönholm, jonka otteet rallicrossin MM-sarjassa häikäisivät mm. ensimmäisen osakilpailuvoiton myötä. Pro Motorsport Finlandia -tunnustus ojennettiin lähisukuun kuuluvan Marcus Grönholmin vetämälle GRX Management -tiimille.

Upea Mestareiden Ilta huipentui, kun Valtteri Bottas vastaanotti Vuoden Autourheilijan palkinnon! Upeita hetkiä tarjosi myös Joni-Pekka Rajala, jolle illan aikana ojennettiin peräti kuusi SM-mitalia. Jontulla kasassa nyt 49. SM-mitalia! Huikea nuorimies! Ja totta kai paljon nuoria lahjakkuuksia ja konkareita ja myös moottoriurheilutapahtumien tekijöitä palkittiin illan aikana! Maailman nopein kansa! 🏆🥇🏁🇫🇮

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hannu Rahkonen piti hienon tervetuliaispuheen ja kertoi samalla, että toiminta Pippon Karting-radalla jatkunee myös tulevaisuudessa! Upea uutinen ja tieto!

Karl Ebbin -maljalla uraauurtavasta työstä digitaalisen autourheilun parissa kiitettiin FiSRA ry:tä. Nuori Mestari -palkinto matkasi rallikuljettaja Sami Pajarille, joka valittiin myös AKK:n Flying Finn Future Star -kilpailun voittajaksi 2019. Hans Laineen Muistopalkinnolla arvostettiin kaudella 2019 ansioitunutta rallikuljettajakaksikkoa, Kalle Rovanperää ja Jonne Halttusta. Lady Racing -maljalla tunnustettiin rallisprint- ja jokkiskuljettaja Meiju Viitasta lajimenestyksen parissa. Lahjakasta nuorta karting-kuljettajaa, Tuukka Taposta, muistettiin myös Veijo Leinon 10 000 euron arvoisen stipendin myötä.

Mestareiden Illan erityisteemana kunnioitettiin tänä vuonna autourheilun tukipilaria, vapaaehtoistyötä, jonka myötä palkintoja jaettiin myös usealle ansioituneelle toimijalle.

Muita AKK:n Mestareiden Illassa 11.1.2020 palkittuja:

Suomessa ajetun Eurotrialin eli offroad trialin EM-kilpailun menestyjät
Rata-ajon Blancpain GT World Challenge American voitto – Toni Vilander
Rata-ajon Blancpain GT World Challenge Europen hopea – Aaro Vainio
Rata-ajon DTM Team Championshipin voitto – Audi Sport Team Rosberg
Rata-ajon FIA Motorsport Games / Formula 4 -pronssi – William Alatalo
Rallicrossin FIA World RX Rallycross Championship / RX2-luokan pronssi – Jesse Kallio
Rallin nuorten suomenmestari – Miko Kiminki ja Janne Sokka
Rallin SM4-luokan suomenmestari ja eniten EK-pohja-aikoja ajanut – Jesse Turunen
Rallin SM3-luokan suomenmestari ja Vuoden kartanlukija – Antti Haapala
Digitaalisen autourheilun eSport-maailmanmestari / iRacing Rallycross World Championship – Sami-Matti Trogen
Pienoisautoilun LS-OR-luokan EM-kulta – Pekko Iivonen
Vuoden seura – Jalasjärven MK/UA
Vuoden toimitsija – Jarno Puumalainen
Vuoden kilpailunjärjestäjä – Karvian UA/MK
Mediapalkinto – Ari Mäntylä

Kiitos paljon vielä tästä illasta ja hienoista kohtaamisista ja juttutuokioista. Ja yllätyksistäkin. Palaan aiheisiin vielä huomenna. Nyt aika mennä nukkumaan.

Kommentit