Kreikan vaalit voivat laukaista Vanhasen hallituksen Kreikka-tappiot – Kataisen ja Stubbin hallitusten paketeilla vakuudet.

Blogi, sunnuntaina 25.01.2015

Tänään sunnuntaina EU:ssa varmasti seurataan mielenkiinnolla Kreikan parlamenttivaaleja. Kreikan pääministeri Antonis Samaras ilmoitti joulukuun alussa maan presidentinvaalien aikaistamisesta. Kuitenkaan kolmessa parlamentin äänestyksessä Samarasin ehdokas Stavros Dimas ei saanut riittävää tukea mikä laukaisi sitten parlamenttivaalien tarpeen. Ne siis pidetään tänään. Normaalissa järjestyksessä hallitus olisi istunut vuoden loppuun.

Kreikan julkinen velka on kokonaisuudessaan n. 317 Mrd€. Tästä 143 Mrd€ ERVV-lainoja, 54 Mrd€ markkinalainoja muilta kuin keskuspankeilta, 53 Mrd€ kahdenvälisiä EU-lainoja, 24 Mrd€ IMF:ltä, 24 Mrd€ EKP:n ja muiden keskuspankkien markkinalainoja. Velan osuus BKT:sta on noin 177%. (Lähde: FT 14.1.2015). Maan taloustilanne on siis erittäin vaikea. Mutta lähtökohta pitää olla se, että Kreikka jatkaa taloutensa kuntoon laittamista myös vaalien jälkeen eikä vasemmistopuolue Syrizan vaatimuksiin leikata velkoja pidä suostua. Se tarkoittaisi yksinkertaisesti myös sitä, että Kreikan tukipaketeista laukeaisi suuret tappio meille suomalaisille veronmaksajille.

Viimeisin mielipidemittaus tammikuun 10-12. päiviltä ennusti kuitenkin juuri Syrizalle voittoa (31.5 %). Vastuullinen hallituspuolue ja taloutta kuntoonlaittanut Uusi Demokratia  sai gallupissa 27% tune. To Potami (River)(6.5%), KKE (6%), Golden Dawn (6%), PASOK (3%), Independent Greeks (3%), Movement of Democratic Socialists (2%) 250 paikkaa jaetaan suhteellisella vaalitavalla, loput 50 saa suurin puolue. Äänikynnys 3 %.

Asetelma on siis mielenkiintoinen. Syriza voi jopa saa enemmistön parlamenttiin yksinkin tuon vaalivoittajan saaman 50 lisäpaikan turvin. Tai sitten puolue vaalivoiton jälkeen joutuu etsimään itselleen hallituskumppaneita. Mikäli Syriza ei onnistu luomaan enemmistöhallitusta ja sen jälkeen ei mikään muukaan puolue/koalitio siihen pysty on seurauksena uudet vaalit viimeistään 18 kuukauden kuluessa on, että uudet vaalit olisivat tosin jo ehkä kuukauden päästä. Maan taloustilanne sitä vaatisi. Mutta ei mennä vielä niin pitkälle.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan muodostaakseen hallituksen on Syrizan saatava ainakin 34,6% äänistä ja noin 12% äänistä on mentävä puolueille, jotka eivät ylitä äänikynnystä. Todennäköisin koalitiopartneri olisi keskustalainen To Potami (River)- puolue. Tilanne olisi siis mielenkiintoinen kun hallituksessa olisi vasemmisto ja keskusta.

Katsotaan illalla mitä vaaleissa tapahtuu.

Meidän valtion vastuut Kreikan velasta ovat noin seitsemän miljardia euroa. Ne muodostuvat hyvin erilaisista ja eriluonteisista eristä. Koska eri kriisimaita on tuettu samojen välineiden avulla ja koska summat muuttuvat korkojen vuoksi päivittäin, on tarkkaa osuutta vaikea sanoa. ERVV:n kautta annetun toisen tukipaketin yhteydessä Jyrki Kataisen hallitus vaati Kreikalta vakuudet, joiden markkina-arvo on noin 930 miljoonaa euroa. Vakuudet tulevat Suomelle, jos kaikkien lainojen ehdot laukeavat eli mikäli Kreikka jättää vastuunsa hoitamatta. Jos Suomi hyväksyy lainojen leikkaamisen, ei näidenkään takaus laukea. Jo yksin tästäkin syystä on tärkeää pitää huoli siitä, että velkoja ei leikata.

Mutta on olemassa erilaisia teitä mitä Kreikan vaalien jälkeen tapahtuu. Lopuksi on hyvä muistaa, että kreikkalaisten valtaenemmistökään ei halua maataan eroon eurosta. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan (GPO institute poll 8.1.2015) 75,7 prosenttia kreikkalaisista haluaa Kreikan pysyvän euroalueen jäsenenä “hinnalla millä hyvänsä”.

Pääministeri Alexander Stubb totesi ennen tämän päivän vaaleja: ”Emme halua puuttua Kreikan parlamenttivaaleihin. Minusta on kuitenkin reilua niin kreikkalaisia kuin suomalaisia kohtaan sanoa ääneen, että jotkut kreikkalaisten puolueiden julkisuudessa tekemistä esityksistä ovat sellaisia, että Suomi ei tule niitä hyväksymään.”

Näin se on. On hyvä tietää, että perusteettomille vaalilupauksille ei voi kampanjaa laskea missään. Ja että jokaisen maan pitää kantaa vastuunsa omasta taloudestaan ja omista virheistään. EU:n maat ovat jo auttaneet paljon, mutta muiden maiden asukkaiden piikkiin ei minusta toisten maiden leväperäistä eloa saa kaataa. Sunnuntai on siis mielenkiintoinen päivä meille suomalaisillekin.

Sunnuntai näin kääntymässä yöhön. Kello 20.56 ja Loiriä tässä katselin. Mainio ohjelma muuten ja upeita vieraita Loirinuotiolla. Veskun persoonasta ja kunnioituksesta kertoo jotain sekin, että viime vai sitä edellisessä jaksossa myös Aku Hirviniemikin vakavoitui. Ja hienoja keskusteluja Veskulla myös Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa kuin monen muunkin. Tällaisia ovat hyvät keskusteluohjelmat. Pisteet siis nyt Neloselle ja Veskulle.

Mutta tänään onneksi ehdin myös ulkoilemaankin. Vielä illalla reipas lenkki lapsen kanssa ulkosalla ja luistinkentällekin ehdimme. Mutta monenlaista töidenkin parissa tänään saatu aikaan ja eteenpäin. Isoja juttuja on tulossa niin eduskunnassa kuin muutenkin ja toki hieman nuo tulevat syntymäpäivänikin tässä jo työllistävät. Niin ja myös tiistaina julkaistavat uudet kotisivutkin. Niistä tulee upeat. Itse olen jo tyytyväinen kun näin ensimmäiset versiot ja sivut siis uusinta uutta myös teknisesti.

Huomenna aamusta Hämeenlinnaan kokoukseen yhdeksäksi ja illalla sitten kunnanvaltuuston kokous Lopella ja myös Lopen kokoomuksen hallituksen kokous. Monenlaista siis ohjelmassa kokousmaanantaina. Ja nyt vielä odottelen tässä tuloksia Kreikan vaaleista. Näyttää siltä, että gallupit siellä pitävät ja vasemmisto tulee vaalit voittamaan. Toivottavasti EU pysyy kuitenkin periaatteissaan eikä anna maan velkoja anteeksi. Jokaisen maan tulee kantaa vastuu omista talousasioistaan myös vaikeina aikoina. Toki siis muut voivat auttaa, mutta ei velkoja pidä kaataa meidän suomalaisten ja muiden tavallisten ihmisten niskaan. Siksi olenkin hämmentynyt kun katselin iltapäivälehden sivuilta hymyilen Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen kasvoja. Hän haluaa leikata velkoja. Se siis tarkoittaa laskua meille suomalaisille Kreikan veloista. Hullua.

 

 

Kommentit