Keskustan Juha Sipilä sallisi koulun valinnan vain erityislahjakkaille – Valinnanvapaus kaikille koululaisille on Kokoomukselle tärkeä arvo.

Blogi, maanantaina 26.01.2015

Viime viikon loppupuoli oli jälleen koulutukset iso viikonloppu. EDUCA Messut keräsi koulutuksen ammattilaiset yhteen Helsingin Messukeskukseen. Educa on myös minulle itselleni ollut jo opettaja-ajoistani lähtien jokavuotinen juttu. Messuilla tapaa aina tuttuja niin opeopiskeluajoilta kuin myös opettaja-ajoiltakin. Ja nykyisin kasvavassa määrin myös koulutuspuolen yrittäjien ja edunvalvojien tahoita. Niin tänäkin vuonna.

Mutta yksi asia Educan paneeleissa särähti pahasti korvaan. Puoluejohtajien tentissä pitkästä aikaa itse äänessä ollut keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi, että keskusta haluaa rajata perheiden ja lasten oikeutta koulunsa valitsemiseen. Sipilä linjasi, että nykyistä oikeutta valita koulu tulisi rajata ja sallia koulun valinta vain musiikkiluokkien ja liikuntaluokkien kohdalla. Valinnanvapaus siis salittaisiin jatkossa vain erityislahjakkaille. Malli sulkisi esimerkiksi sen, että perhe haluaakin valita lapselleen ison keskustapuolue sijaan pienemmän kyläkoulun. Tai koulun mummolan läheltä tai työmatkojen varrelta.

Tämä linjaus erottaa siis keskustan kokoomuksesta. Me haluamme jatkossakin antaa kaikille perheiden ja lapsille mahdollisuuden valita oman peruskoulunsa. Pakko ja pakottamisen harvoin tässäkään toimii ja vahvistaa yhtään koulua. Koulun pitää olla houkutteleva ja haluttava muutenkin kuin pakolla.

Tyytyväinen Educan politiikkapaneelissa olin kuitenkin siihen, että käytännössä kaikki puolueet totesivat, että koulutuksesta ja sivistyksestä ei enää pidä säästää. Tällaisena aikoina pitäisi koulutukseen itseasiassa panostaa lisää. Näin tehtiin 90-luvun lamassakin ja siitä panoksesta kasvoi aikamonta menestystarinaa.

Koulutuskysymyksiä tulen itse tässä käsittelemään varmasti täälläkin aika paljon enemmän tämän kevään aikana. Asioita nimittäin riittää varhaiskasvatuslaista lukiolakiin ja ammatillisesta koulutuksesta oppisopimuksiin. Malleja löytyy hyviä, kunhan niitä vaan käyttöön otetaan.

Kello nyt 12.45 ja hetki sitten hetkeksi kotiin. Sain hakea lapset päiväkodista ja ne aina isälle mieluisia hetkiä Harvoin nimittäin puolipäivähoidon päättyessä puoliltapäivin minä saan olla kotona ja nytkin tosin vain pari tuntia. Mutta päikkärisadun siinä sain lukea ja hetken ollakin.

Tänään päivä jatkuu siis kunnantalolla. Meillä ensin seminaari kuntapalveluiden tulevaisuudesta ja rakenteista ja sitten valtuuston järjestäytymiskokous ja illalla vielä Lopen Kokoomuksen hallituksenkin järjestäytymiskokous.

Valtuustolta jatkokausi puheenjohtajaksi.
Kymmenen vuotta sitten aloitin Lopen historian nuorimpana valtuustonpuheenjohtajana.

Ilta Lopen kunnantalolla ja oikeastaan jo illansuukin. Valtuuston kanssa kävimme läpi lainmääräämää liittosopimusluonnosta. Minusta on hyvä, että tämäkin työ tehdään nyt kunnolla. Sen jälkeen on kaikki mahdollinen tieto käytettävissä tulevaisuuden palvelurakenteista päättämiseksi. Tämä työ nyt jatkuu työryhmissä, joissa itse en ole mukana, mutta meiltä hyvä ryhmä Riihimäen ja Hausjärven tapaan. Olen varma, että perusteellista työtä tekevät.

Valtuuston kokous valitsi sitten järjestäytymiskokouksessaan minut jatkokaudelle valtuustonpuheenjohtajaksi. Itseasiassa ensimmäisen kerran samaan pestiin minut valittiin jo kymmenen vuotta sitten ja nyt yksimielisesti valtakirja kahdelle seuraavalle vuodelle. Kymmenen vuoden siivua ei vielä kuitenkaan täyteen sillä välissä olin kaksi vuotta kunnanhallituksen puheenjohtajana. Ne olivat mielenkiintoiset vuodet nekin kun laitoimme urakalla kuntamme taloutta tasapainoon. Sen jälkeen palasin valtuuston johtoon ja työ siis jatkuu. Varapuheenjohtajiksi valittiin SDP:n Joni Lähde ja Keskustan Harri Hatakka. Meillä hyvä trio nyt ja yhteistyö siis jatkuu. Kunnanhallituksen johdossa jatkaa keskustan Marja Peltomäki ja varapuheenjohtajana meidän Tiina Seppälä. Ja kunnanhallitus muuten vanhassa koostumuksessa jatkaa toisenkin puolikkaan tästä kaudesta paitsi, että perussuomalaisten paikan otti Janne Kataja. Hyvä kokenut porukka siis kunnanhallituksessakin ja täytyy kyllä antaa kiitosta ja kehuja tälle ryhmälle kaiken kaikkiaan. Tekevät sitoutuneesti työtä ja hyvässä yhteishengessä.

Valtuustossa esitykset muutenkin hyvässä hengessä läpi ja taisi aikalailla tarkkaan puolituntia viedä tämä valtuustonkokous. Muutamia muutoksia ja hyviä puheenvuoroja asioista ja hieman jatkovalmistelullekin ohjeistusta. Valtuusto mm. päätti, että Silmänkannon työpaikka-alueelta voi jatkossa myös vuokrata yritys- ja teollisuustontteja tänään päätetyn myynnin rinnalla. Vuokrausehdot päätämme jatkovalmistelun jälkeen seuraavassa valtuustossa.

Valtuuston jälkeen vielä Lopen Kokoomuksen hallituksen kokous. Juoksevat asiat kuntoon ja uuden hallituksen järjestäytyminen. Ja mukava jälleen, että mukana uuttakin verta. Lopen Kokoomus elää ja voi sis hyvin vaikka kohta jo 100 vuotta täyttääkin.

Kiitokset tästä päivästä. Aamusta Helsinkiin ja valiokunnat ja täysistunto ja illaksi sitten Janakkalan Kokoomuksen vaalikahvilan avajaisiin. Nähdään vaikka siellä jos lähellä olette 🙂

Kommentit