Työt ensin – Benin kanssa kärkikymmenikössä. Eduskunnassa vielä työntäyteinen aika edessä.

Blogi, lauantaina 24.01.2015

Joku on kysellyt koska pidämme vaalikampanjani startin. On se kalenterisi jo ja kampanjani suunniteltu, mutta itse olen viime kerran tapaan päättänyt niin, että nyt vielä keskitytään eduskunnassa työhön. Talolla on paljon tehtävää vielä kesken tämän alkuvuoden aikana ja ne on syytä hoitaa kunnolla loppuun. Sitten on uuden kampanjan aika ja itse uskon, että myös tuottaa tulosta.

Meidän kansanedustajien työtä usein yritetään mitata ja arvioida erilaisilla tavoilla. En tiedä onko olemassa yhtään hyvää ja täydellistä keinoa, mutta varmasti jokainen kertoo meistä jotain. Esimerkiksi eilen itse annoin yhdelle medialle arvion tämän kauden parhaista kansanedustajista. Paljastan omat valintani tämän blogin lopussa.

Mutta yksi tapa laittaa meitä järjestykseen on eduskunnassa tehty työ. Siitä löytyy ensin lärnäolotilastot valiokunnissa ja täysistunnoissa ja sitten niiden rinnalle myös puheenvuorotilastot täysistunnoissa ja erilaiset valtiopäivätoimet. Vaikka näitä tilastoja ei sinänsä eduskunnassa seurata niin kyllä ne joka kerta luetaan kun joku lehti on työtä tehnyt kerännyt niitä yhteen. Viimeksi näin teki Iltalehti mikä keräsi yhteen työmme 2011-2013 väliltä.

Ja myönnän, että oli mukava löytää itsensä listoilta ahkerien joukosta. Nousin eduskunnan tilastoissa kärkisijoille vuoden 2014 lopussa. Iltalehden tekemässä selvityksessä oli käyty läpi kaikkien kansanedustajien puheenvuorot vaalikauden 2011 alusta vuoden 2014 loppuun asti ja lisäksi valtiopäivätoimet. Valtiopäivätoimiin lasketaan kansanedustajien tekemät lakialoitteet, kirjalliset kysymykset sekä toimenpidealoitteet. Puhujatilastossa nousin kärkiviisikkoon. Puhujatilaston kärjessä oli vuodenvaihteessa keskustan Mauri Pekkarinen 821 puheenvuorolla. Pekkarisen takana tulimme sitten tasaisena kolmikkona Markus Mustajärven (vs) ja Mika Niikon kanssa. Mustajärvellä puheenvuoroja oli 606 ja minulla neljänneksi eniten eli 590. Toisena kokoomuslaisena kymmenen kärkeen mahtui myös ystäväni ja huonenaapurini Ben Zyskowicz 538 puheenvuorollaan. Kärkikymmenikössä ei lisäkseni muita hämäläisiä kansanedustajia ollut.

Valtiopäivätoimien listalla kärkipaikkaa piti perussuomalaisten Pirkko Ruohonen Lerner 248 toimellaan. Kärkiryhmän tässä muodostivatkin opposition edustajat joille esityksiä kertyy runsaasti talousarvioaloitteista. 200 kansanedustajan joukossa itse sijoituin sijalle 24. 83:lla valtiopäivätoimella. Minun tämän tilaston toimet ovat lähinnä lakialoitteita ja kirjallisia kysymyksiä. Niillä olen nostanut esille isompia asioita ja tehnyt konkreettisia muutosesityksiä vallitsevaan tilanteeseen esimerkiksi viimeksi alkoholilain korjaamiseksi.

Iltalehti keräsi tiedot tilastoihin eduskunnan nettisivuilta vaalikauden alusta vuoden 2014 loppuun.

Puheenvuorot:

1. Mauri Pekkarinen 8212. Markus Mustajärvi 6063. Mika Niikko 6014. Timo Heinonen 5905. Pirkko Mattila 5496. Ben Zyskowicz 5387. Jukka Kärnä 5298. Ari Jalonen 5229. Kaj Turunen 51210. Lea Mäkipää 495

Valtipäivätoimet:

1. Pirkko Ruohonen Lerner 2482. Arja Juvonen 1973. Reijo Hongisto 1934. Markus Mustajärvi 1895. Kimmo Tiilikainen 1696. Vesa-Matti Saarakkala 1667. Maria Tolppanen 1628. Mikko Savola 1449. Mikko Anttila 12310. Hanna Mäntylä 121…24. Timo Heinonen 83.

No tässä taas yksi tapa laittaa meitä järjestykseen. Eduskunnassa muuten kulkee tarina eräästä kansanedustajasta joka oli näin vaalien alla päättänyt vaalilauseekseen ja mainoksiinsa painattaa tekstin ”Äänesi eduskunnassa”. Mainoksen julkaisemisen jälkeen tuli nämä tilastot julki ja kyseisellä edustajalla oli puheenvuoroja nolla. Siinä meni mainoslauseet uusiksi.

Niin en tiedä mitä nämä kertovat, mutta ehkä jotain. Kun katsoo sitten rinnalla onko meillä luvattomia poissaoloja töistä ja vaikkapa muiden tahoja kirjauksia työstämme niin ehkä sieltä se totuus löytyy. Yksi ihan mielenkiintoinen on Edustajaseuranta. Sen päivittyvät tiedot löytyvät täältä: Edustajaseuranta.fi.

Mutta lupasin lopuksi paljastaa ei tilastoja katsomalla vaan muuten kollegojani arvioimalla omat suosikkini päättyvän vaalikauden parhaiksi edustajiksi. Omasta ryhmästä valintani osui Ben Zyskowicziin. Ahkera ja aikaansaapa ja rohkea pitkänlinjan tekijä. Beniä kuunneellaan niin omassa puolueessa kuin muissakin puolueissa. Ei enää puhemies vaan tekijämies.

Muista puolueista ykköseksi nostin vasemmistoliiton Martti Korhosen. Olen saanut hänen kanssaan tehdä läheistä yhteistyötä ympäristövaliokunnassa. Martti on valiokuntamme puheenjohtaja ja minä pääministeripuolueen ympäristövastaava valiokunnassa. Olemme siis vääntäneet monia asioita ja aina hyvässä hengessä on sitten Martti ollut toisen hallituspuolueen edustaja tai nyt vaalien alla oppositiopuolueen edustaja. Työt on hoidettu hyvin ja Martti tekemisissään aina rakentava, ratkaisua hakeva ja töihinsa paneutuva. Miehellä on vahva aate ja reilu sydän. Arvostan.

Ja sitten pyydettiin vielä kauden paras ministeri. Ehdottomasti kärkeen koko kauden ajalta on helppo nostaa Jan Vapaavuori. Janne on tehnyt elinkeinoministerinä erinomaista työtä. Vähemmän puhetta ja enemmän tekoja -periaatteella. Erinomaisena esimerkkinä vaikkapa se kuinka esimerkiksi nykyinen SDP:n Antti Rinne olisi antanut 50 miljoonan tuen korelaiselle telakalle. Vapaavuori toimi toisin ja säästi meidän rahat ja pelasti telakan uuden omistajan kautta. Kun katsoo kokonaisuuttakin ja tulevaisuutta niin Jannen ratkaisu oli älykäs ja oivaltava. Jannelta näitä näyttöjä löytyy enemmänkin ja vahvaa työtä niin edes kuin taustallakin.

Muiden puolueiden ministereistä ykköseksi olisin nostanut. Siis tässä kyselyssä ei sellaista kysytty. Niin olisin nostanut puolustusministeri Carl Haglundin. Mies on tehnyt hyvin vaikean puolustusvoimauudistuksen ja vielä niin, että puolustuskyky on säilynyt. Myös parlamentaarinen yhteisymmärrys PV:n jatkorahoituksesta on tärkeä juttu. Urheiluministerinäkin Calle on ollut tämän kauden ylivoimaisesti paras. Isoja juttuja eteenpäin ja urheilulle ja liikunnalle sille kuuluvaa arvoja ja näkyvyyttä.

Niin nämä taas olivat ihan minun omia tuntemuksia siitä ketä arvostan talolla. Hyviä kansaneduatajia on paljon ja kiitosta ansaitsee moni. Voisi Antti Kaikkosen sanoin sanoa, että moni kansanedustaja on yleistä kansanedustajien mainetta parempia 🙂

Ja lopulta sitten te äänestäjät päätätte kuka jatkon ansaitsee ja kuka ei. Se on se tärkein mittari ja lista. Itse olen ainakin parhaani tehnyt aina. Ja lupaan muuten tehdä tänään ja huomennakin. Ja ensi kaudellakin.

Nyt lauantain ohjelman pariin. Tänään tilaisuuksia Riihimäellä ja illalla sitten Ritari Areenalle Kerhon matsiin. Liigakärki vastassa ja luvassa kova peli.

….

Kello 21.57 ja juuri Mummulan saunasta pois. Olipahan mukava saunoa oikein kunnolla ja rauhassa ja tehdä vielä se perinteinen lumienkelikin mummulan hankeen. Parhaita hetkiä perheen ja isovanhempien kanssa.

LASIPÄIVÄ Riihimäellä keräsi varmaan ennätysyleisön.

Tänään upea päivä lasikaupunki Riihimäellä. Perinteinen tammikuun Lasipäivä vanhalla lasitehtaalla eli nykyisellä Lasimuseolla keräsi valtavasti väkeä. Tapahtuma kasvaa kerta toisensa jälkeen ja tänään paikalla myös paljon kansainvälisiäkin lasinystäviä ja keräilijöitä. Riihimäen Lasin perintö siis elää ja voi hyvin ja totta kai kymmenillä myyntipöydillä myös muuta lasia mm. Nuutajärveltä ja ulkomailtakin.

Riihimäen vanhalla Lasitehtaalla menikin muutama tunti hetkessä ja myös kotiinviemiseksikin löytyi jotain pientä. Totta kai Riihimäen Lasia. Lasipäiviltä sitten matka jatkui läheiselle Mafka & Alakosken Lasistudiolle. Siellä tänään myös täysi tohina ja väkeä liikkeellä. Marja Hepo-aho ja Kari Alakoski tekivät upeita lasiesineitä ja myös mekin pääsimme hieman kokeilemaan miten lasin saa ”taipumaan”. Marja ja Kari ovat muuten mukana myös maaliskuun Lasia ja Muotia -tapahtumassamme ja silloin Marja tekee lasikoruja Lehmushovissa ja Kari puhaltaa lasia läheisellä lasipajallaan. Palaan siihen lähemmin myöhemmin, mutta päivä on siis lauantai 28.3.2015. Merkitkääpä ylös. Niin ja muodin puolelta silloin mukana mm. Jukka Rintala ja Aurora Raiskinen sekä hieno kivijalkakauppa MyMilou. Ja paljon muuta ja paikkana siis vanha Riihimäen Lasitehtaan johtajan talo Lehmushovi. Paikka siis tekee paluun.

Hämeenlinnassa päivä huipentui tuttuun tapaan jäähallille.

Riihimäeltä päivä jatkui Hämeenlinnassa. Siellä ensin kahvit Laurellilla ja sitten illaksi jäähallille. Mikäs sen parempi päätös päivälle olisikaan voinut olla. Katselimme illan HPK:n ja Kärppien välisen pelin yhdessä Hämeenlinnan kauppiasryhmän kanssa ja apulaiskaupunginjohtajan Juha Isosuon kanssa. Mukava porukka, missä valtaosa jo paremminkin kuin tuttuja, mutta myös muutama uusikin tuttavuus. Kiitos kaikille.

Harmi vain, että itse pelissä eilinen voitto Kärpistä ei saanut jatkoa. Vierasjoukkue oli nyt nälkäisempi ja vei tärkeät pisteen hyvän pelin jälkeen pohjoiseen. Mutta tunnelmaa Ritarihallilla riitti. Väkeä paikalla yli 4200 ja ääntä sen mukaisesti.

Mutta nyt saunan jälkeen vilvoittelemaan. Mukava päivä takana ja huomenna jatketaan.

 

Kommentit