Kreikan ongelmat ei vielä lähelläkään ratkaistua – Pallo jälleen Kreikalla itsellään

Blogi, maanantaina 13.07.2015

Pitkät neuvottelut Brysselissä viime yönä veivät Kreikan tilannetta eteenpäin. Euroopan johtajat pääsivät sopuun Kreikan lainapaketin tai oikeastaan vasta sen neuvottelujen aloittamisen ehdoista. Seitsemäntoistatuntisten neuvottelujen tulos siis tarkoittaa sitä, että Kreikan tulee nyt keskiviikkoon mennessä tehdä jopa parlamenttitasoiset päätökset lukuisista uudistuksista mm. eläkkeisiin ja mm. 50 miljardin euron valtionomaisuuden myymisestä minkä jälkeen neuvottelut 86-87 miljardia euron kolmannesta tukipaketista voisi alkaa. Tätä ennen maa tarvinnee jo ns. nopeaa apua eli siltarahoitusta noin seitsemän miljardia euroa. Esimerkiksi Kreikan lainoista erääntyy ensi maanantaina noin 3,5 miljardin euron laina EKP:lle eli Euroopan keskuspankille. Viiden viime vuoden aikana Kreikka on saanut jo kaksi tukipakettia joiden arvo on yhteensä 240 miljardia euroa. Kaiken kaikkiaan maalla on velkaa jo yhteensä yli 320 miljardia euroa.

Päämiesneuvottelussa ei taivuttu Kreikan esitykseen antaa vanhoja lainoja anteeksi. Ratkaisu saattaa kuitenkin antaa lopulta maamme lisäaikaa maksaa velkaansa takaisin. Lainojen anteeksiantoon ei minusta pidäkään missään tapauksessa mennä.

Vasemmistolainen Kreikan pääministeri Alexis Tsipras onkin nyt kovan paikan edessä. Vaatimukset maalle ovat paljon kovemmat kuin se minkä Tsipras hetki sitten itse hylkäsi ja hylätytti myös kansanäänestyksessä. Eikä olekaan lainkaan selvää, että ratkaisu menisi Kreikan parlamentissä läpi kolmessa päivässä tai yleensäkään. Myös Tsiprasin Syriza puolue nitisee jo liitoksissaan ja saattaa hajota mm. valtion yksityistämisvaatimuksiin. Mutta jos Tsipras saa päätökset aikaan keskiviikkoon mennessä niin tämän jälkeen 18 euromaata aloittavat vasta keskustelut tuosta kolmannen lainapaketin maksamisesta. Esimerkiksi meillä Suomessa ei vielä ole päätöstä tähän lähtemisestä ja lisäksi moni euromaa joutuu hakemaan jatkolle vielä parlamentteistä hyväksyntää. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi tänään suosittelevansa maansa parlamentille lainaneuvottelujen käynnistämistä, jos Kreikan parlamentti hyväksyy vaaditun paketin.

Yön neuvotteluiden jälkeen EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, että nyt saavutettu ratkaisu sulkee pois Kreikan euroeron eli grexitin. Itse en tätäkään vaihtoehtoa vielä kuitenkaan olisi valmis sulkemaan pois. Se voi tapahtua nyt tai myöhemmin vaikka toivottavaa se ei olisikaan. Ero Euroalueesta ja devalvaatio voi olla yksi maan mahdollinen tie vielä.

Tilanne Kreikassa on todellakin nyt tukala. Työttömänä on pian jo joka neljäs kreikkalainen työikäinen ja nuorista peräti joka toinen. Maassa kytee suuren kriisin ainekset tässäkin mielessä. Inhimillisen kriisin ainekset. Täytyykin toivoa, että Kreikka saadaan pian takaisin sille orastavalle kasvu-uralle mikä viime vuonna vielä oli ennen Tsiprasin vasemmistohallituksen valtaannousua.

Tilanne on siis edelleen hyvin hauras eikä ratkaisusta minusta kannata vielä puhua. Ja vaikka tämä asia Kreikassa etenisikin niin Euron ongelmia ei tämäkään kokonaisuutena ratkaise. Työtä siis tulee riittämään.

Kello 23.17 ja vielä tietokoneella. Huomenna vapaapäivää ja kalenteri ihan tyhjä. Hyvä niin.

Hämeenlinnan tori ja kesäpäivän kahvit.

Tänään piipahdin asioilla myös Hämeenlinnassa. Ja totta kai Hämeenlinnan tori ja kesäpäivän kahvit piti päivään mahduttaa.

 

Kommentit