Kreikan euro-ero ei olisi ongelmaton – Lainojen laiminlyöntikään ei yksinkertaista.

Blogi, torstaina 08.01.2015

Euroopassa katseet ovat kääntyneet jälleen Kreikkaa. Talouttaan huonosti hoitanutta maata on yritetty auttaa polviltaan ylös ja osittain siinä on onnistuttukin. Tammikuun lopussa 25.1.2015 pidettävä Kreikan vaalit voivat kuitenkin kääntää tämän kehityksen. Tällä hetkellä nimittäin Kreikan puolueista gallup-kärjessä on vasemmistopuolue Syriza peräsit 38,8% kannatuksella. Talouden hoitoon sitoutuneen pääministeripuolueen Uusi demokratian kannatus on 30,5%.

Syriza on vaalikampanjassaan ilmoittanut, että Kreikan lainaehdot pitää sen mielestä neuvotella uusiksi. Puolue on antanut kuvan, että se voisi tapahtua lähes yksipuolisesti Kreikasta sanelemalla. Näin se ei kuitenkaan ole. Vaikka muiden maiden ei pidäkään sotkeuttua itsenäisen maan vaalikamppailuun niin minusta on ollut hyvä, että EU:ssa on monen maan toimesta tuotu julki ja toivottavasti myös tavallisten kreikkalaiset tietoisuuteen se tosiasia, että lainavelvoitteiden laiminlyönti ja ongelmaton jatkaminen eurossa ei ole mahdollista. Ja tosia on myös sekin, että Kreikan ero eurosta olisi itse Kreikalla huomattavasti suurempi ongelma kuin jäljelle jäävälle Euro-alueelle. Mutta ei Kreikan ero euroalueesta olisi Suomenkaan etu eikä sillä spekulointi edistä euroalueen vakautta.

Luonnollisestikaan Suomi ei halua puuttua demokraattisiin vaaleihin. Tosiasiat on syytä kuitenkin tässäkin tilanteessa tunnustaa ja tiedostaa ja tiedottaakin. Selvää on, että epävarmuus jatkuu, kunnes uusi hallitus Kreikkaan on saatu muodostettua. Markkinatilanne on siihen asti Kreikan suhteen hermostunut. Mutta tosiasia on sekin, että minkäänlainen vaalitulos ei Kreikan talouden todellisuutta muuta. Pallo tilanteesta on Kreikalla, jonka pitää palauttaa luottamus talouteensa. Ja Euroryhmä arvioi tilannetta heti vaalien jälkeen 26.1.15.

Kreikan talousohjelman seuraava arviointipäivä on 28.2. johon mennessä Kreikan tulisi toteuttaa mm. seuraavat keskeiset uudistukset: 1) vuoden 2015 budjetin rahoitusvajeen kurominen umpeen 2) vero- ja sosiaaliturvamaksurästien osamaksulain muuttaminen 3) eläkejärjestelmän ja sosiaaliturvarahastojen uudistamisen jatkaminen 4) arvonlisäverotuksen kokonaisuudistus 5) työmarkkinoita koskevat uudistukset.

Minusta on yksinkertaisen selvää, että Kreikan velkoja ei tule antaa anteeksi. Kreikan talous on elpymässä ja velanmaksukyky paranemassa. Velkojen anteeksi antaminen olisi periaatteellisesti erittäin ongelmallista. On EU:n perussopimuksen vastaista, että muiden maiden veronmaksajat joutuisivat vastaamaan tietyn maan veloista.

Kreikalla on mahdollisuudet selviytyä kriisistä, kunhan se palauttaa uskon talousuudistusten jatkumiseen. Tällä tiellä pysymiseen Kreikkaa pitää kannustaa ja henkisesti tukea.

Samaan aikaan toisenlaiset huolet esillä Ranskassa. Kolmen miehen terroristihyökkäys lehtitaloon on järkyttänyt maailmaa. Ainakin 12 ihmistä on kuollut ja kaksi terroristiä jatkaa edelleen pakoa. Nuorin iskijöistä on mediatietojen mukaan antautunut. Iskun motiivit ovat vielä tutkimatta, mutta julkisuudessa on esitetty tapauksen liittyvän kostoon lehteä kohtaan joka julkaisia uskonnollisia pilapiiroksia. Teon selvittely jatkuu ja iskijöiden kiinniottaminen. Mutta tilanne on huolestuttava ja myös siinäkin mielessä, että terroristeistä ainakin kaksi on Ranskassa tietääkseni koko elämänsä asuneita. Lehtitietojen mukaan ”ranskalais-algerialaiset veljekset ovat kotoisin Pariisista.”

Tällaisilla kv-asioilla tähän maakuntapäivää. Aamunavaus siis kuvaa hyvin miten moninaista tämä kansanedustajan työ tänäpäivänä on ja varsinkin meille ulkoasiainvaliokunnan jäsenille jotka teemme näiden asioiden kanssa töitä päivittäin suurenvaliokunnan rinnalla. Mutta nyt maakunnanasioihin ja tänään kuntapäivää Kanta-Hämeessä.

Kello 21.42 ja hetki sitten Janakkalasta kotiin.

Tänään siis ilta Janakkalan Kokoomusnaisten pikkujouluissa. Ne siis pidettiin joko hieman myöhässä tai reippaasti etuajassa. Jokainen sai siis ihan itse päättää miten halusi. Eli hauska ilta hyvässä seurassa ja minulle tärkeiden tukijoukkojen ja auttajien kanssa. Janakkalan Kokoomusnaisten tilaisuuksiin aina mukava tulla ja Janakkalaan muutenkin – yhtä kertaa lukuunottamatta olen aina ollut varma, että olen enemmän kuin tervetullut. Ja silloinkin kun epäilin niin vastassa oli lämmin halaus. Ystävyys siis kantaa.

Olimme sopineet Lindellin Riitan kanssa, että puhuisin tällä kertaa hieman erilaisesta tai ei niin tavanomaisesta aiheesta naistenillassa. Teemana siis ulko- ja turvallisuuspolitiikka. Ja tuntui siltä, että teema kiinnostikin ja voin sanoa, että joka paikassa missä tästä olen nyt viimeisen parin kolmen vuoden aikana puhunut niin aihe on kiinnostanut ja puhuttanut. Niin siis tänäänkin ja alustukseni jälkeen missä kävin läpi Suomen uhkia ja Euroopan muuttunutta turvallisuustilannetta käytiin vielä hyvää keskusteluakin. Siinä sitten myös hieman muutakin ajankohtaista politiikan saralta. Oma viestini oli tuttu eli olen valmis tekemään vaikeitakin päätöksiä ja ennen muuta päätöksiä. Nyt niitä on liian kauan odotettu ja jonkun ne on tehtävä. Katsotaan nyt sitten saanko valtakirjaa jatkaa ja mitä sen jälkeen seuraa, mutta valmiutta ja halua on ja myös uskallusta ja rohkeuttakin. Silloin kun isänmaan etu sitä vaatii ja nyt vaatii. Mutta palataan tähän myöhemmin.

Ravintola Turengin Asemalla jälleen aivan erinomaisen hyvä ruoka. Tällaisia paikkoja vain tarvitaan. Turengin Asema täällä ja Forssassa Köökki ja moni muu. Tunnelmaisia ja laatuun ja palveluun panostavia pieniä ravintoloita missä myös lähiruoka kunniassa. Tänäänkin kokkimestari Auvo Pykkönen oli loihtinut meille erityisen hyvän kanaruuan. Kanoissakin on siis eroja ja en nyt siis puhu broilerista. Kanattaa ehdottomasti käydä maistamassa ja tutustumassa paikkaan jos ei vielä ole tuttu ja mikä hienointa tässä paikassa myös vanha asemanhenki elää hienosti ja sitä vaalitaan. Kurkatkaapa lisää: www.turenginasema.fi. Suosittelen!

Ja iso kiitos vielä Janakkalan kokoomusnaisille kutsusta ja ihanasta illasta. Ja erityisesti Riitalle ja Liisalle. Teistä vaan saa niin virtaa ja voimia tähän työhön.

Riihimäellä ollaan tyytyväisiä uuteen paloasemaan.

Tänään päivä ennen Turenkia kuntakierroksen parissa. Tutustumiskohteena kuntien puheenvuorojen jälkeen sitten Riihimäen uusi paloasema. Siellä hienot ja ajanmukaiset tilat nyt seutukuntamme pääpaloasemalle ja väki oli talolla tyytyväisiä. Ja yksi aivan uusi pakasta juuri vedetty autokin odotti hallissa käyttöönottoa eli nurkkien lisäksi myös kalustosta pidetään huolta. Yksi sellainen asia minkä nostin kuntajohtajakeskustelussa paloasemalla esille oli tietoni, että Riihimäen seutukunnalla ainoa ei Hämeessä täytetä sairaankuljetuksen tavoiterajoja. Tämä tietoni sai myös vahvistuksen ja kunnanjohtajat myös asiaan tarttuivat. Hyvä niin sillä emme voi hyväksyä tilannetta, että vaatimuksia ei yhdellä seutukunnalla täytettäisi. Vastuu asiasta kuuluu siis Kanta-Hämeen Sairaanhoitopiirille ja koko sen alueelle yhteisvastuullisesti ja tuo yksi puuttuva auto Riihimäelle pitää yöajaksi löytyä. Pidän asiaa esille, että se myös etenee. Muilla seutukunnilla siis vaatimukset täyttävät nytkin.

Onnistunut kuntapäivä kaiken kaikkiaan. Paljon hyvää tietoa kunnista kuntajohtajien toimesta ja muutamia asioita myös eteenkinpäin vietäväksi. Myös Sakon vientilupa-asia oli tänäänkin esillä ja siitä odotamme nyt ratkaisua näinä päivinä. Kuulin myös sellaisen huhun, että Sako olisi jokatapauksessa siirtämässä tuotantoaan Italiaan. Tällaista on levitetty ainakin asiaa vastustavien toimesta. Tänään asian varmistin ja tieto ei pidä paikkaansa. Beretta haluaa jatkossakin panostaa ja kehittää Sakoa Suomessa, jos siis maamme sen vain itse haluaa.

Mutta nyt Kymmenen Uutiset. Palataan huomenna asioihin.

 

 

 

Kommentit