Hyvää Suomesta -kampanja tulee jälleen – Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa.

Blogi, perjantaina 09.01.2015

Maaliskuun alussa on jälleen aika suomalaisen ruuan kampanjamme. Jo kahtena edellisenä vuotena olemme yhdessä tempaisseet suomalaisen ruuan puolesta. Meistä monet toki syömme ympäri vuoden pääasiassa tai jopa yksinomaan kotimaista ruokaa, mutta tämän kahden viikon ajan olemme ehdottomia. Suuhun ei siis laiteta mitään sellaista minkä alkuperästä emme ole varmoja tai sitä ei pakkausessa kerrota. Kampanjan yksi tavoite on siis nimenomaan kiinnittää huomiota myös siihen, että pakkauksissa pitäisi reilusti ja avoimesti kertoa ruoan ja sen raaka-aineiden alkuperä. Eikä ainakaan yrittää hämätä meitä luulemaan ruokaa suomalaiseksi Suomenlipuin tai suomalaisin maisemin vaikka ruoan liha tai muut raaka-aineet olisi tuotu vaikka mistä.

Kaksi ensimmäistä viikkoa siis omistamme jälleen kotimaisella ruualle. Kaksi viikkoa VAIN SUOMALAISTA RUOKAA -kampanja keräsi viime vuonna mukaan yli 2200 suomalaista ja ensimmäisellä kerralla 2013 yli 1800. Viime syksynä tein yhdessä kahden kollegani Jaana Pelkosen ja Heikki Auton kanssa Venäjän ruokapakotteisiin tai niiden vaikutuksiin vaikuttaneen kotimaisen ruuan tukikampanjan ja silloin mukana olikin jo yli 70 000 suomalaista. Siis syömässä Venäjän asettamien vastapakotteiden vaikutuksia pois suomalaisen ruuantuottajien niskasta. Ja tämä kampanja jatkuu edelleen.

Mutta nyt haastan siis teidät kaikki mukaan tähän pariviikkoiseen. Facebook-sivuilla: III Kaksi viikkoa VAIN SUOMALAISTA RUOKAA – Hyvää Suomesta 1.3.-14.3.2015 lisää tapahtumasta. Ja siellä myös sitten maaliskuussa seuraamme miten urakassa itsekukin selviää. Kerrotaan siis toisillemme hyviä suomalaisia tuotteita ja hyviä lähiruokakauppoja ja hyvin toimivia lähikauppojakin. Kaupoissa on nimittäin tässäkin eroja.

Ajattelin, että nyt jo hyvissä ajoin mainostan tätä teille kaikille bloginikin lukijoille. Voitte siis nyt liittyä mukaan kampanjaan ja haastaa mukaan ystävännekin. Ja myös ehkä omalla työpaikkallannekin haastaa mukaan myös ruokalan tai ravintolankeittiön. Katsotaan miten teidän työpaikan lounaspaikassa suomalaista ruokaa saa. Vielä kaksi vuotta sitten eduskunnassa esimerkiksi yhtenä päivänä lautasellani oli vain lihapullia ja porkkaraastetta. Viime vuonna sitten Amica olikin kunnolla mukana ja lautanen jälleen erinomaisen hyvä ja maukas. Suomalainen ruoka ei ole talvellakaan kallista jos sen vain osaa ja haluaa tehdä. Sesonkiruokia siis lounaslautasellekin lisää ulkomaiden tomaatin ja kurkun sijaan. Lantusta ja punajuuresta saa vaikka mitä ja monesta muusta.

Ottakaapa siis haaste mukaan! Suomalainen ruoka on puhdasta ja sen alkuperä jäljitettävissä aina tilalle asti ja näin se myös työllistää.

Ja tällaisia hyviäkin uutisia tältä sektorilta aika-ajoin tulee.
Fazer lisää kotimaisen rukiin käyttöä leivissään.

Tuore juuri julkisuuteen kerrottu uutinen siis paljastaa, että tästä eteenpäin kaikki Fazerin  Oululaisen jälkiuunileivät leivotaan Lahdessa kokonaan kotimaisesta rukiista. Luomuleipiä lukuunottamatta. Tämä siis yksi tärkeä askel ProRuis-työssä missä tavoitteeksi otettiin paluu kotimaisen rukiin käyttöön Kazakstanin ja Unkarin ja muiden viljaseikkailujen jälkeen. Eli kun joskus olen Fazeria ulkomaalaisten viljan käytöstä aika kovaakin arvostellut niin nyt annan kovasti kiitosta.

Oululaisen kohdalla ei siis ihan pienestä jutusta ole kyse. Viime vuonna Oululaisen jälkiuunileipää myytiin nimittäin 12 miljoonaa pakkausta. Fazerin rukiin käyttö on niin suurta, että vielä hetki sitten yrityksen olisi pitänyt saada koko maamme ruistuotanto käyttöönsä kotimaisen jauhon takaamiseksi. Nyt viljelyä on lisätty ja kun vielä 2014 syksyn satokin oli hyvä niin ruista riittää. Itseasiassa rukiin viljelysopimusten määrä on kolmessa vuodessa kuusinkertaistanut. Työ siis tuottaa tulosta. Ja vuodesta 2016 eteenpäin Fazer on kertonut tavoitteekseen leipoa ruisleipänsä kokonaan kotimaisesta.

Mutta nyt työpäivän pariin ja tänään sitten illalla Apulannan suurelle keikalle Barona Areenalle. Apulan Kosto kaikista vuosista -konsertti on loppuunmyyty ja on hienoa päästä vieraana mukaan. Bändin kaverit tulleet vuosien varrella tutuiksi. Sipe Santapukki aikanaan motorsportin parista ja Tuukka Temonen kokoomustoiminnan kautta. Ja myös Toni Wirtanen sitten näiden kavereiden kautta. Ja tänään muuten myös Tuukka nousee jälleen lavalle ja antaa bassonsa soida.

Kommentit