Kovia somessa – SDP:n Krista Kiuru ja STM vievät vihreitä ja muuta hallitusta kuin rankkitynnyriä pienpanimoiden etämyynnin kanssa

Blogi, sunnuntaina 05.07.2020

SDP:n ministeri Krista Kiuru kertoi juhannuksen jälkeen ettei Vihreiden ja myös monen vasemmistoliittolaisen lupailema alkoholin etämyynti etene. Myös keskusta kannatti pienpanimoiden etämyynnin sallimista. Nyt jo eroamaan joutunut valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni twiittasi toukokuussa, että hallitus päättää pienpanimoiden etämyynnistä vielä toukokuun aikana. Kyse oli siis pienpanimoiden itse valmistamien, alle 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynnistä.

Hallituspuolue vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski teki  lisäksi keväällä huhtikuussa pienpanimoiden etämyynnin sallimisesra lakialoitteen. Myllykosken lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa – minä mukaan lukien – useista puolueista. Jo tämä itseasiassa edellyttäisi eduskunnan pelisääntöjen mukaan Marinin hallitusta toimii. Taitaa kuitenkin käydä niin, että hallituspuolueiden lakialoitteen allekirjoittaneet kansanedustajat asian puuhamies Myllykoski mukaanluettuna pakotetaan vielä äänestämään tai toimimaan eduskunnassa niin, että eduskunnan enemmistön aloitteessa ilmaisemaa tahtoa ei toteuteta. Politiikaksikin sellaista kutsutaan. Jopa pelin politiikaksi.

Heinäkuun 3. päivänä 2020 hallituksesta kerrottiin, että Marinin hallitus ei pienpanimoiden etämyynnin sallimista vie eteenpäin. Väistämättä tuli mieleen mm. Vihreiden kovat kannanotot twitteristä mm. varapuheenjohtaja Fatim Diarran johdolla. Niissä puolue linjasi kannattavansa tiukasti etämyyntiä. Vihreiden aktiivit jopa jakoivat puolueen kannanottoa (27.4.2020) yli 860 kertaa somessa. Eittämättä tuli mieleen toteamus: Vihreät – kovia somessa. Samanlaisia voimannäyttöjä löytyi myös keskustan kansanedustajien riveistä jne. Ne kaikki jäivät voimannäytöiksi vain somessa. Teot jäivät puuttumaan.

Vielä tämän viikon torstaina 2.7.2020 HS:ssä Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jenni Pitko kertoi Vihreiden odottavan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) esityksiä (etämyynnin sallimiseksi). Joko kyse edelleen oli mielikuvapolitikoinnista ja tietyn jo torpatuksi tulleen viestin levittämisestä tai sitten auttamattomasta tietämättömyydestä mitä vasemmistohallituksen vasenkäsi tekee. Haluan uskoa, että mieluummin kyse oli Vihreiden tietämättömyydestä. Enää perjantaina ei Vihreiden puheenjohtaja halunnut asiaa mitenkään Hesarille kommentoida.

Myös keskustan riveistä vakuuteltiin kansanedustaja Mikko Kärnän toimesta tiedotteella, että ”Vaikka hallitus on asiasta jo linjannut, ei sosiaali- ja terveysministeriö saa mitään aikaan panimoiden etämyynnin mahdollistamiseksi. Ministeri Krista Kiuru totesi eilen, että mitään valmistelua lakiesitysten suhteen ei ole käynnissä”.  Ja jatkettiin, että ”Tämä on aivan pöyristyttävää”. Kovia somessa.

Ja vielä alleviivatakseen mielikuvia sosiaalisessa mediassa 2.7.2020 Vihreiden varapuheenjohtaja Fatim Diarran twiitillään kauhisteli, että ”Se, että mitään ei tapahdu alkaa turhauttaa aivan todella. Hallituksessa kun on viisi puoluetta ei voi Krista Kiuru yksin sanella mitä täällä tapahtuu. Me tarvitaan tolkkua tähän homman”.

Kovia somessa.

Tilannehan on aivan hullu. Lukuisat ulkomaalaiset alkoholin verkkokaupat ja panimot saavat jo nyt myy täysin vapaasti tuotteitaan etämyyntinä suoraan suomalaisten kotien ulkooville. Itseasiassa näiltä ulkomaalaisilta firmoilta kaikilta ei tule verotuloja tule Suomeen juuri lainkaan.  Kotimaiset pienpanimotkin voivat myydä omia tuotteitaan verkkokaupassaan, mutta ne ulkomaalaisista kilpailijoistaan poiketen joutuu asiakas hakemaan henkilökohtaisesti pienpanimon myyntipisteestä. Eihän tässä ole järjen hiventä.

Pienpanimoliitto on ajanut mm. meidän kokoomuslaisten kanssa alkoholilakiin nyt muutosta niin, että pienpanimoille sallittaisiin – huom! vain niiden itse valmistamien, enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältävien juomien etämyynti kuluttajille. Pienemmät, niin kutsuttua käsityöläisolutta valmistavat pienpanimot saisivat lisäksi myydä vahvempia tuotteitaan 12 prosentin alkoholivahvuuteen asti etämyynnillä. Maassamme toimii noin 78 pienpanimoa, joista suuri osa on aloittanut toimintansa vasta viime vuosina. Pienpanimo on siis panimo joka tekee enintään 15 miljoonaa litraa alkoholia vuodessa ja suurin osa näistä alalla toimivista yrityksistä työllistää alle 10 henkilöä.  Kaiken kaikkiaan pienpanimot työllistävät maassamme noin 340 henkilöä.  Nyt koko nuoren alan tulevaisuus on uhattuna surullisen poliittisen pelin ja SDP:n ja STM:n neliraajajarrutuksen johdosta.

Vierailulla Lotta Saarenmaan ja Manu Alarton kanssa Forssassa olutpanimo Myllyssä 17.10.2018.

Ja summa summarum. Pienpanimoiden etämyynnin salliminen ei muuten veisi eikä vaatisi veronmaksajilta euroja. Kotimaiset hienot pienpanimot eivät ole pyytäneet edes rahaa, vaan vain ulkomaalaisten toimijoiden tapaan oikeutta myydä omia tuotteitaan. Jäisi sitten muuten nämäkin veroeurot yhteiseen kassaan eikä kilahtaisi Viroon.

….

Kello 21.57 ja vauhdikas, mutta sateinen kesäpäivä takana. Tänään kävimme päivän vohveleilla Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Siellä koronakesä avasi uuden vohveliravintolan ja nyt tarjolla niin makeita kuin suolaisiakin vohveleita. Aivan älyttömän isoja ja hyviä eli vahva suositus kesäretkelle sinnekin. Marskin Majalla myös joka sunnuntai on pitopöytä katettuna eli senkin takia kannattaa Punelian rannalle ajella.

Iltapäivällä vielä Shellillä katselimme F1-kauden avauksen ja ei sekään olisi voinut enää juurikaan paremmin mennä. Valtteri Bottakselle makea kauden avauskisan voitto ja MM-sarjan kärkipaikka. No, Kimin osalta ei homma mennyt aivan yhtä hyvin. Erinomaisen vahva ajo ja nousu aina pistetaistoon asti loppui lopulta tiimin mekaanikkojen rengasvirheeseen. Renkaanvaihdossa pultit jääneet huonosti ja rengas vauhdista irti. Onneksi ei sattunut mitään.

Marskin Majan VOHVELIT on jo nyt se kesän juttu! Makeita ja suolaisia! Kannattaa poiketa! Ja samalla tietysti tutustua myös Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajaan!

Niin ja sitten illalla vielä ystävän kanssa syömässä. Hieman vanhojen muisteloita, mutta myös katsetta tulevaan. Monenlaista tulossa.

 

Kommentit