19 vuotta ja ei nostella vieläkään – Oy TeeHoo Ltd. perustettiin tasan 19 vuotta sitten – Suomen valtion pitää herätä pelastamaan suomalaiset huipputapahtumat yli koronakriisin

Blogi, lauantaina 04.07.2020

Tänä kesänä oli tarkoitus selostaa ja juontaa Suomen MM-rallia – Neste Rallya – jo 20. kerran. Sitä kertaa ei nyt koronan takia tullut, sillä Jyskälän 60. juhlaralli siirtyi vuodella loppukesään 2021. Mutta siitä huolimatta piskuinen firmani Oy TeeHoo Ltd. juhlii tänään ja lähtee 20. toimintavuodelleen. Eikä nostella vieläkään. Täysillä mennään ja tunteella tehdään.

Aikanaan siis vuonna 2001 heinäkuun 4. päivänä perustin firmani Oy TeeHoo Ltd. Jonkin aikaa olin jo keikkoja tehnyt ja hommia opetellut, mutta sitten Timo Pulkkisen suosituksesta firman perustin ja laitoin hommaa isommalle. Timoa muuten kiittäminen muutenkin siitä, että tälle motorsport-uralle alun alkujaankin pääsin ja iso kiitos kuuluu myös nuoren miehen ilmiantaneelle Tarkkalan Penalle. Siitä se sitten alkoi ensin live-selostajana mm. Alastarolla ja jo viikkoa myöhemmin AKK-Sportsin tv-studiolla Motorforumia tehden. Ensimmäisen tv-juttuni käsiksen kirjoitin muuten lentokoneessa oksennuspussin kylkeen. Ei siis vielä ollut kannettavia eikä tablettaja, mutta kiire oli ja oksennuspussi onneksi Finnairin koneesta löytyi. Juttu käsitteli jokkiksen SM:ää ja jännitti muuten hieman.

Sen jälkeen on insertejä tehty MTV3:lle ja Neloselle satoja ja satoja ja myös iso määrä omia ohjelmia mm. rallin SM-sarjasta, ratakisoista, formuloista, rallicrossista ja vaikka mistä. Ja tietenkin koko ajan myös live-selostajan töitä. Tänäkin vuonna pari SM-rallia ehdin alkukaudesta jo selostamaan ja piti vetää vielä Neste Rallynkin juhlakisa, mutta nyt se siirtyi vuodella. Valmiina rivissä ollaan silloinkin.

Suomen MM-ralli siis jouduttiin perumaan hallituksen tiukkojen korona-rajoitustoimien ja epävarmuuden pitkittyessä. Samaan aikaan Virossa koko maa teki jopa maan hallituksen kanssa töitä sen eteen, että MM-ralli ajettaisiin Rally Estoniana. Näin myös kävi. Virossa joukko hallituksen ministereitä oli mukana tiedotustilaisuudessa, kun paikallinen AKK kertoi, että rallin MM-sarja WRC-autoilla jatkuu Virossa. Maan pitkäaikainen haave siis toteutui ja Viron valtio myös päätti tukea isoa kilpailua 1,5 miljoonalla eurolla. Itseasiassa Viron valtio tukee MM-rallin järjestämistä kaiken kaikkiaan suoraan yhteensä 2,5 miljoonalla eurolla. Valtio lupasi jo aiemmin vajaan miljoonan euron tuen Virossa ajettavalle MM-rallin promootiokilpailulle ja nyt sitten varmistuneelle MM-rallille myönnettiin 1,5 miljoonan euron lisätuki valtion pussista.

Viron pääministeri Jüri Ratas totesi Delfille…

”Nämä ovat veronmaksajien rahoja. Kysymys on yksinkertainen – pidetäänkö urheilua tärkeänä vai ei. Voin tyytyväisenä sanoa, että hallitus pitää sitä tärkeänä.”

Virossa siis myös valtionjohto ymmärtää tällaisten tapahtumien merkityksen niin imagollisesti kuin myös taloudellisestikin. Ralli tuo yksin valtion panostuksen Viroon takaisin ehkä noin kymmenkertaisesti ja uskoisin, että vieläkin enemmän. Virossa siis uskalletaan ja osataan tehdä ja halutaan myös panostaa urheiluun, matkailuun ja elinvoimaan. Kysyä vaan voin, että miksi ei Suomessa?

Meilläkin pitäisi ymmärtää näiden suurten tapahtumien merkitys laajemminkin. Valtion tulisi olla mukana kumppanina jokaisessa kansainvälisessä urheilutapahtumassa. Aina siis näkyviin Finland, sinivalkoiset värit jne. Ja maamme siis kumppani mukana tekemässä tapahtumia ja vahvistamassa brändiään. Olisi upeaa kun Visit Finland sinivalkoisin värein toistuisi niin raveissa, ralleissa kuin koripallossa ja jalkapallon Helsinki Cupissakin.

Olisi upeaa jos meilläkin joskus olisi vielä pääministeri joka toteaisi Rataksen sanoin, että ”yksinkertaisesti hallitus pitää urheilua tärkeänä”. Nyt näyttää siltä, että meidän pääministeri Sanna Marinin hallitus pitää kesän ja myös syksyn tapahtumia sellaisissa pihdeissä ja koronarajoituksissa vaikka koronaa ei ole enää näkynyt eikä kuulunut, että moni tapahtuma voi olla tämän kesän jälkeen pysyvästi mennyttä. Mitä tapahtuu MM-rallillemme? Mitä peruutetulle Helsinki International Horse Showlle? Miten Kuninkuusravit selviävät jne? Saako tälle kesälle suunniteltu Kymiringin MotoGP toisen mahdollisuuden?

Vähintä mitä Marinin hallitus voisi ja sen myös pitäisi tehdä olisi antaa perinteisille heidän koronarajoitusten takia peruutetuille tapahtumille riittävä kriisituki. Auttaa nämä tapahtumat yli koronakesän. Suurille tapahtumille nimittäin riittää ottajia. MM-rallin Viro pitäisi mieluusti varmasti pysyvästikin ja muutkin helmet napsitaan mielellään muualle. Nyt vaaditaan Marinin hallitukselta, TEM:ltä ja OKM:ltä pelisilmää ja halua olla urheilun ja tapahtumien puolella.

….

Kello 17.28

Ja hienosti juhlisti firmani juhlapäivää juuri hetki sitten Valtteri Bottaskin 🙂 Vale ajoi upeasti kauden avauskisan paalulle ja toivottavasti huomenna hyvä vauhti jatkuu myös itse kisassa.

Meillä päivä meni tänään Saarijärven rannalla. Saviniemessä Kalavireen perinteiset lasten ja nuorten onkikisat ja väkeä ennätysmäärä vapoineen niemen rantanpenkoilla. 23. kerran Kalavire järjesti tämän hienon kalastuspäivän ja täytyy kyllä hattua nostaa Oksasen Pertille joukkoineen. Todella upeaa kalastustyötä ja nuorisotyötä. Saviniemessä jälleen kiva tunnelma ja kaikilla hymy herkässä tuli sitten kalaan enemmän tai vähemmän. Kaikki onkikaverit palkittiin ja vielä runsas puffetti tarjoili parastaan.

Saviniemen vanha isäntä Kalle tuossa hetki sitten siirtyi vielä runsaammille kala-apajille. Kallen perintö elää hienosti Saviniemen onkitapahtumassa. Tämä jälleen yksi sellainen tapahtuma mistä saamme Lopella olla enemmän kuin tyytyväisiä ja jos olisimme yhtään sellaista ylpistyvää luonteenlaatua niin sitäkin tästä olisimme.

Sade hieman kasteli, mutta teki myös kalasäästä mitä parhaimman. Nyt sauna lämpenemään ja grillikylkeä tulelle. Kesää parhaimmillaan.

Kommentit