Kouluvierailu Jokelan Vankilaan.

Blogi, maanantaina 10.03.2014

Tammikuulle en saanut mahtumaan ihan kaikkia kutsuja koulujenvierailujen suhteen. Tänään hoidin yhden sovitun kun kävin vierailulla hieman erilaisessa koulussa. Kouluvierailu tällä kertaa siis muurien sisälle… Jokelan Vankilaan. Täytyy myöntää, että hieman erilainen fiilis oli tällä kertaa astella kouluun turvatarkastuksen ja piikkilankaaitojen ja porttien kautta. Ja hieman erilainen fiilis luokassakin. Vajaa kymmenen vankia käy Jokelassa valmentaa koulutusohjelmaa ja heidän porukka tänään kanssani. Mutta täytyy myöntää myös se, että aivan super mukava porukka ja välitön. Ja kyllä porukalla vahva tahto myös siihen, että tämä visiitti myös heidän jos ei ensimmäinen niin ainakin viimeinen kiven sisään.

Itse hieman esittelin ensin kansanedustajan työtä. Aloitin samalla tarinalla, että lakeja on kolmenlaisia. On lakeja jotka määräävät tekemään jotain, on lakeja jotka kieltävät tekemästä jotain ja sitten lait joilla ohjataan yhteisten rahojen käyttöä. Keskimmäinen toteamus sai aikaan hieman hymyä luokassa ja totesinkin, että niin tämänhän te tiedättekin. Sitten jo naurua.

Sitten vangit saivat kysellä ja kertoa minulle talon asioista ja vankien tilanteesta Suomessa tänään. Ja täytyy myöntää, että olen heidän kanssaan samaa mieltä, että ehkä tässä luokkahuoneessa voisi käyttää myös tietokoneita hyödyksi. Eiköhän sellaiset rajaukset ja estot olisi tehtävissä, että järkevä hyöty saataisiin irti mm. lukio-opintoja opiskeleville. Luulisin.

Pari tuntia meni hetkessä kiven sisällä. Ja kun lähdin niin miehiltä reilut kädenpuristukset. Ja sitä ennen monta vakavaakin keskustelua heidän lapsista, isistä ja äideistä, häpeä ja katumuksesta, väärin kohdellusta, epäoikeudenmukaisuudesta, hyvistä vanginvartijoista ja Suomen parhaasta vankilaruuasta. Opettavainen keikka tämäkin ja sanoin, että hulluksi tulisin kiven sisällä. Yksi totesi, että vapauksen kaipuusta ei saa antaa periksi koskaan. 

Nyt takaisin Lopelle ja ilta sitten ensin Juhani Peltosen kirjallisuusseuran parissa, sitten Lopen Kokoomuksen hallituksen kokous ja sen perään valtuustoryhmä ja valtuusto. Ja illalla vielä kuntarakenneinfoakin Lopen valtuustolle. Siinähän sitä.

Kello 21.18 ja juuri kunnantalolla kotiin. Illan valtuustossa kävimme pitkän ja perusteellisen keskustelun taajamiemme kouluista. Meidän valtuutetun Antti Mikkolan esitys lopulta tuli valtuuston päätökseksi. Sen myötä Launosten koulun saneerau ja eskaritalo etenee sunnitellusti ja etsimme toukokuun valtuustoon mennessä mahdollisia ratkaisuja jotta myös Läyliäisten vastaava hanke saataisiin aikataulussa etenemään. Itseasiassa tämä sama ratkaisu syntyi meidän kokoomuksen ryhmäkokouksessa. Kun tarvitsemme kummankin remontin ja laajennuksen niin nyt on vielä järkevää katsoa voisimmeko ne hoitaa osittai yhtaikaa. Voi olla, että se ei teknisesti tai taloudellisesti ole lopulta mahdollista, mutta nyt se ainakin katsotaan huolella läpi. Siis pohdintaan ja laskentaan myös malli jossa Läyliäisten koulun laajennus ja esiopetustalo toteutettaisiin ulkopuolisen rakennuttajan hankkeena. Katsotaan mitä se kustantaisi. Ratkaisu siis toukokuussa. Mutta tänään päätös siitä, että Launosten hanke etenee nyt suunnitellusti ja saamme sen kilpailutukset ja muut käyntiin. Ja kerrotaan nyt vielä täälläkin, että järjestys siis alunperinkin ollut tämä, että Launonen lähtee joka tapauksessa nyt ensin liikkeelle. Muut asiat sitten aikalailla keskusteluitta läpi ja illla vielä lyhyt seminaari kuntarakenneselvityksen parissa työtä johtavien konsultien toimesta. 

Lopen Kokoomuksen kevätkokouspaikaksi sovimme kirkonkylän esiopetustalon. Näin koko valtuustoryhmämme ja kaikki kokoomulaiset pääsevät tutustumaan uuteen eskaritaloon ja samalla näemme millaisia hankkeita tai kokonaisuuksia myös Launosiin ja Läyliäisiin nyt suunnitellaan. Tosin ne vielä noin kolmasosan ja Launonen jopa puoletkin suurempia. Kokous pidetään ma 14.4. klo 18.00 alkaen. Päivä vielä vahvistuu kun kaikki varaukset saamme kuntoon ja lopullisesti sitten Lopen Lehdessä kutsu kokoukseen. Mutta laittakaapa kalentereihinne jo. Ja myös Lopen Sinivalkoinen Wappu tulee jälleen ja tänä vuonna Lopen vapun juhlapuhujana on kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen. Eli 1.5. Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsaalla jälleen.

Mutta nyt kello jo paljon ja huomenna eduskuntapäivä. Jatketaan silloin.

 


Kommentit