Koulukiusaamista ei aina huomata.

Blogi, lauantaina 17.11.2012

Lakialoitteeni koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi on eduskunnassa nyt valiokunnan käsissä. Näyttää siltä, että ei ainakaan kovin nopeasti asia ole etenemässä. Jos lainkaan. Ei voi muuta kuin ihmetellä tätä silmien ummistamista. Ja siis jopa tietoista silmien ummistamista mitä tämän asian ympärillä tapahtuu. Ja jopa siis poliitikkojen parissa. Asiasta kyllä ollaan huolissaan ja puhutaan paljon, mutta teot jäävät puuttumaan.

Sanna Herkaman väitöskirjatutkimus vahvistaa myös sitä mistä itsekin eduskunnan lakialoitteen lähetekeskustelussa puhuin. Kouluissa ei kaikkea kiusaamista nähdä ja huomata. Ei edes silloin kun opettajilla olisi siihen halu puuttua. Valtaosalla opettajista kuitenkin on. 

Mutta joskus koulukiusaamista ei havaita. Itsekin sain juuri jälleen yhden sähköpostin missä kerrottiin jatkuvasta kiusaamisesta mikä oli pääasiassa eristämistä ja ”piireistä” ulosjättämistä. Äärimmäisen julmaa kiusaamista sekin.

Sanna Herkaman tutkimuksen mukaan koulukiusaamista voi tapahtua koulussa ja jopa luokassakin niin, että opettaja ei lainkaan huomaa sitä. Esimerkiksi isompien koululaisten keskuudessa kiusaaminen voi olla esimerkiksi loukkaavaa viestintää esimerkiksi sisäpiirin vitsejä tai jopa vain tietynlaisia katseita.

Samassa vahvistettiin myös sitä mitä itse olen esillä pitänyt jo opettaja aikoinani eli oppilailla voi olla myös hyvinkin erilaisia käsityksiä siitä, mikä on kiusaamista. Herkama totesi väikkäriään koskevassa uutisessa, että ”se, mikä on yhden oppilaan mielestä harmitonta huvia, voi olla toisen mielestä erittäin loukkaavaa.”

Väitöstutkimus paljasti, että kiusaamista voi siis tapahtua jopa ihan opettajan läsnäollessa siis luokassakin kesken oppitunninkin. Herkama totesikin, että lapset ja nuoret tarvitsevat aikuisten apua juuri tällaisen epäsuoran kiusaamisen ehkäisyyn ja lopettamiseen. Herkaman tutkimuksesta lisää: Väitös: 17.11. Opettajat eivät tunnista oppilaiden välisiin suhteisiin kietoutuvaa kiusaamista (Herkama).

Toivottavasti asiasta keskustelu jatkuu. Työtä pitää jatkaa niin kauan kuin kiusaamista on. Se on loppumaton työ, mutta nyt tilanne on se, että me poliitikot ummistamme silmämme todelliselta ongelmat ja tyydymme tässäkin vain juhlapuheisiin aitojen tekojen suhteen.

Yksikin kiusaamistapaus on liikaa.

Ja itse ainakin toivon, että omat lapset ja lapsenlapsemme voisivat kasvaa sellaisessa ympäristössä missä kiusaamiseen puututaan heti ja tiukasti. Se kasvattaa aikuisia jotka eivät ehkä kiusaisi työelämässäkään. Ilmapiiristä tämä on paljon kiinni.

Kello 21.02 ja isäpäivä takana. Tänään Lopen Reserviläiset viettivät 60-vuotisjuhliaan Marskin Majalla. Halusin kuitenkin tämän viikonlopun kahdesta isyysvapaaviikonlopustani pyhittää perheelleni. Mielelläni olisin ollut tuttujen ja ystävien kanssa juhlimassa Marskillakin, mutta nyt halusin tällaista arjen juhlaa perheen kanssa. Onnea kuitenkin vielä täällä blogissani Lopen reserviläisille ja jos voisin teidät vaikkapa kutsua eduskuntaan vierailulle ja tarjota siellä sitten kakkukahvit. Kutsu siis lähtee tässä ja tervetuloa eduskuntaan jos haluatte ja kun teille sopii.

Reserviläisten kanssa on tullut tehtyä pitkään erilaista yhteistyötä ja nyt puolustusvaliokunnan jäsenenä ja uav:ssäkin työtä tekevänä yhteistyö on laajentunut myös valtakunnan tasolla. Reserviläisjärjestöt tekevät todella arvokasta työtä ja sen varaan meidän yhteinen maanpuolustuksemme vahvasti tukee ja nojaa. Vahvaan maanpuolustustahtoon ja reserviläisarmeijaan. 

Huomenna vielä vapaapäivä. Linnuille pitäisi viedä ruokaa ja toivottavasti sää meitä suosii.

Kommentit